Budavári Sikló
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit kipróbálok. Még nem döntöttem el, hogy a barátaimmal vagy a családdal. Bár a múltkor írtam arról, hogy a Budapest Retro Élményközpontba anyukámmal megyek, ez is retró, ha jobban belegondolok, és bele is fér egy napba az egész. Mindennap 8 és 22 óra között várja az utasokat. A sikló völgyállomása a Clark Ádám téren van, az alagút mellett található. A hegyállomás pedig a Szent György téren, a Budavári Palota és az elnöki palota között helyezkedik el. A felnőttjegy 4000 forintba, a gyerek pedig 2000-be kerül. Mit érdemes tudni róla? Ez egy különleges vasút, a Duna-parti látkép szerves része, 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

1868 és 1870 között épült, Széchenyi Ödön, Széchenyi István fiának a kezdeményezésére. Lyonban látta az eredetit, onnét hozta magával az ötletet. 1870. március 2-án avatták fel, ehhez hasonló csak a fent említett Lyonban működött. Rövid idő alatt nagy forgalmat bonyolított le. A második világháború megpróbáltatásait nem élte túl, légi bombatámadás érte. Üzemeltetése egészen 1985-ig, a nagy restaurálásig szünetelt. 1986. június 4-én indult újra, és azóta is sokak kedvence. Napjainkban az utaslétszám 500 000 és 1 millió között mozog.

A pálya 95 méter hosszú, az alsó és a felső állomás közötti szintkülönbség 50 méter. Két kocsija van, az egyik lefelé, a másik pedig felfelé halad. 1,5 m/s a sebessége az utasok kérésére. Az alagút felőli kocsit Margitnak, a másikat Gellértnek hívják.

Kéthetente tartják karban, tavasszal és ősszel pedig 5-5 napra leállítják, hogy minden szükséges ellenőrzést elvégezzenek rajta.

Miközben anyával utazunk rajta (közben eldöntöttem, hogy vele megyek), élvezzük a táj szépségét is. Először Margiton, majd Gellérten.

Lejegyezte: Kropokné Kiss Éva


Komatálat hoztam
Amikor először megszólal a kakukk

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A fák védőszentje

Nagyon szeretem a fákat, a kertünk is tele van velük. Jó időben szeretek a tövükbe…
PEOPLE TEAM tábor

Éljenek a kopoltyúsok!

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi. – Roston halat…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

A nyári napközis táborokról

Nyáron az egész országban és szerte a világban számos napközis tábor szerveződik. Ezek számtalan lehetőséget…