Amikor először megszólal a kakukk
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Tudjátok-e, hogy mikor szólal meg először a kakukk? A néphit szerint Tibor-napkor, április 14-én. Kevés olyan nevünk van, amelynek eredetére és jelentésére több elmélet is van. Ez a férfinév ilyen, legalább öt-hat magyarázat van rá.

Névmagyarázatok és védőszent

A legismertebb elmélet szerint a Tiborc név rövidülésével keletkezett. Emlékeztek a Bánk bán című mű egyik fontos szereplőjére? Tiborc, a védtelen nép szimbolikus alakja, akinek panasza kulcsfontosságú a drámában. Az ő neve a latin Tiburtius névből származik, jelentése: ’Tibur városából való férfi’. Másik magyarázat szerint a név a latin Tiberius szóból származik, amelynek jelentése a ’Tiber folyó vidékéről való’. De van olyan vélekedés, amely szerint az ószláv nyelvhez kapcsolódik, és ’szent helyet’ jelent. Létezik egy elmélet, miszerint az etruszk Tibur szóból alakult ki, amelynek jelentése ’becsületes ember’. De a Keresztnevek enciklopédiája egy kevésbé ismert magyarázatot – és egy 1767-es szótárt – is említ, amely szerint a Tibor név Bod Péter alkotása egy hasonló, erdélyi helységnévből.

Védőszentje a Tiburtius nevű római vértanú, akinek emléknapja április 14-e.

Milyen gyakran kapják ezt az újszülöttek?

A gyakorisági listákon a 20. század elejétől előkelő helyen szerepelt. 1945 és 1958 között Debrecenben minden 10. fiú vagy férfi ezt a nevet viselte, de máshol is sokan. 1967-ben az országos lista 8. helyén állt, de a 80-as évek közepére visszaesett a 18. helyre. 2006-ban egy összlakossági statisztikában a 12. helyen állt.

Hogyan becézik? Hogy hangzik más nyelvekben?

A számtalan beceneve közül a legismertebb a Tibi – gondoljatok a Tibi csokira! Ti is szeretitek? A Tibike, Tiba, Tibcsi, Tibus, Tipsi, Tribcsi vagy Titi szintén gyakran előfordul kedveskedő megszólításként. Idegen nyelveken is hasonló a hangzása, németül: Tibortius, spanyolul: Tiburcio, olaszul: Tiburzio, lengyelül: Tyburcy és Tyburcjusz. De érdekes, hogy a német, szerb, horvát, cseh és szlovák nyelvekben él ugyanaz a Tibor alak, ami a mi nyelvünkben is.

Híres Tiborok

Nektek melyik híres férfi jut eszetekbe először, aki ezt a keresztnevet viseli? Hány ismert Tibort tudnátok felsorolni öt-tíz perc alatt? Akad bőven a népszerű emberek között, akit így hívtak vagy hívnak. Közülük néhány: Déry – író, műfordító, Szobotka – író, Szabó Magda férje, Benedek – olimpiai bajnok vízilabdázó, szövetségi kapitány, Bitskey, Pintér, Gazdag, Szervét – színészek, Nyilasi – labdarúgó, edző, Bödőcs – humorista, Kasza – zenész, műsorvezető.

Népi hiedelmek…

…is kapcsolódnak ehhez a jeles naphoz, elsősorban idő- és termésjós napként tartották számon. A néphagyomány szerint ekkor szólal meg először a kakukk, és csak ekkor lehet megvágni a füstölt szalonnát, s ekkor kezdődhetnek a nehezebb mezei munkák. Ha Tibor-napra kizöldült a rét és a nyírfa, már nem tartottak fagytól, a cseresznyefa virágba borulásától pedig jó szőlőtermést vártak a borosgazdák. A mondóka szerint „ha Tibor napján virágos a cseresznyefa, virágos lészen a szőlő is”. „Ha a rét zöld Tiborra, számíthatsz a jó borra.”

Laczkó Zsuzsa írása


Budavári Sikló
Április 21. – A Nap a bika csillagjegyben

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…
PEOPLE TEAM tábor

Mert ők a legjobbak

Kedves Mikulás! Hát itt vagyok újra. Ez a hagyományos karácsonyi levelem. Tudom, te inkább gyerekeknek…
PEOPLE TEAM tábor

Jogot minden gyermeknek!

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy…