Tollaslabda
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben álló két játékos (egyéni) vagy két-két személy (páros) játssza. Az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el a helyüket, háló választja el őket egymástól.

Két ütő és egy tollaslabda szükséges a játékhoz. A labda különleges tulajdonsággal rendelkezik, mert hamar veszít a sebességéből. Ha versenyről beszélünk, akkor azt mindig teremben bonyolítják le, mert a szél nagyban befolyásolja a kimenetelt. Az úgynevezett hobbiváltozatot bárhol játszhatod, akár a táborainkban délután a tematikus foglalkozások után, vagy este.

Hivatalosan 1992-től olimpiai sportág, öt versenyszámmal (férfi, női egyes és párosban, illetve vegyes párosban). Egy játszmában 21 pont szükséges a diadalhoz, a különbség annyi a pétanque-hoz képest, hogy itt két játszmát kell nyerni a végső győzelemhez.

Nagy ívű a múltja: a kínaiak, az aztékok, a görögök és a rómaiak is ismerték egy-egy változatát. Európában igazi elődje mégis a repülő játék, amit már a 7. századtól kezdve játszottak a fejedelmi udvarokban. Emlékszel még arra, hogy a pétanque-ot katonák művelték? Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a dolgozó népnek nem volt ideje játszani már akkor sem. A mai formáját a brit katonatisztek honosították meg (ismét a katonák) Angliában az 1860-as években. 1872-ben Badmingtonban versenyeztek először. Ez egy híres angol fürdőváros volt akkoriban, innét ered az elnevezése.

Magyarországon 1969. június elsejével alakult meg a Magyar Tollaslabda Szövetség. 1968 óta Európa- és világbajnokságot is rendeznek belőle.

Nemtől és életkortól függetlenül bárki játszhatja, aránylag olcsó felszereléssel és kevés gyakorlással jó szórakozást és sikerélményt nyújt. Ha még nem próbáltad, akkor tedd meg nyári táboraink egyikében!

Kropokné Kiss Éva

Pizzasütés 2.
Fagylaltkészítés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagnézés tanulással

A PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit meginterjúvoló sorozatunkat Lillával folytatjuk. Mutatkozz be, kérlek! Beretka Lilla…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni 3.

Sziasztok! A harmadik részben, ami az utolsó, a sátrazás további szabályain, kellékein megyünk végig. Elsőként…
PEOPLE TEAM tábor

Három kontinens fúziója

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog.…
PEOPLE TEAM tábor

Ügyességi játékok

Az első ügyeségi játék, amiről írni szeretnék neked, az az ördögbot. A cirkuszból lehet ismerős,…
PEOPLE TEAM tábor

A csacsihal

Kedvenc nyári kajáink: hekk és más sült halak. A hamisítatlan balatoni hekk – sokáig élt…
PEOPLE TEAM tábor

Strandröplabda

A nyári ötletek legújabb cikkében a strandröplabda kerül górcső alá. Hogy miért? Mert a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Biciklizés 2.

A kerékpározás testre gyakorolt hatásait több oldalról is megközelíthetjük. Az egyik az anatómiai szempont. Az…