Tollaslabda
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A mai nap a tollaslabdát mutatom be neked. Nagyon sok ember számára ismert, egymással szemben álló két játékos (egyéni) vagy két-két személy (páros) játssza. Az ellenfelek egy téglalap alakú pálya két felén foglalják el a helyüket, háló választja el őket egymástól.

Két ütő és egy tollaslabda szükséges a játékhoz. A labda különleges tulajdonsággal rendelkezik, mert hamar veszít a sebességéből. Ha versenyről beszélünk, akkor azt mindig teremben bonyolítják le, mert a szél nagyban befolyásolja a kimenetelt. Az úgynevezett hobbiváltozatot bárhol játszhatod, akár a táborainkban délután a tematikus foglalkozások után, vagy este.

Hivatalosan 1992-től olimpiai sportág, öt versenyszámmal (férfi, női egyes és párosban, illetve vegyes párosban). Egy játszmában 21 pont szükséges a diadalhoz, a különbség annyi a pétanque-hoz képest, hogy itt két játszmát kell nyerni a végső győzelemhez.

Nagy ívű a múltja: a kínaiak, az aztékok, a görögök és a rómaiak is ismerték egy-egy változatát. Európában igazi elődje mégis a repülő játék, amit már a 7. századtól kezdve játszottak a fejedelmi udvarokban. Emlékszel még arra, hogy a pétanque-ot katonák művelték? Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a dolgozó népnek nem volt ideje játszani már akkor sem. A mai formáját a brit katonatisztek honosították meg (ismét a katonák) Angliában az 1860-as években. 1872-ben Badmingtonban versenyeztek először. Ez egy híres angol fürdőváros volt akkoriban, innét ered az elnevezése.

Magyarországon 1969. június elsejével alakult meg a Magyar Tollaslabda Szövetség. 1968 óta Európa- és világbajnokságot is rendeznek belőle.

Nemtől és életkortól függetlenül bárki játszhatja, aránylag olcsó felszereléssel és kevés gyakorlással jó szórakozást és sikerélményt nyújt. Ha még nem próbáltad, akkor tedd meg nyári táboraink egyikében!

Kropokné Kiss Éva

Pizzasütés 2.
Fagylaltkészítés

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Kupakokból játékok (2)

Figyelem! Folytatás következik. Színvarázs a hatodik játék a sorban. Ehhez nagyon sok kupak kell, lehetőleg…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 2.

Az előző írásom összefoglalta neked a hazai kagylók jellemzőit, előfordulási helyeiket. A mostaniban pedig felhasználjuk…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…
PEOPLE TEAM tábor

Pizzasütés 1.

Mindenki nagy kedvence a pizza. Főleg, ha ropogós, és változatos feltétekkel készül. Sokan rendelik és…