Ártatlanság a hadszíntéren
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az I. világháború: több mint négy évig tartó fegyveres konfliktus a XX. század elején, 1914 és 1918 között. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték: az emberiség történelmének egyik legszörnyűbb háborúja. November 11-én az I. világháború befejezésére emlékezünk, amelyben sok-sok tizenéves is áldozatul esett.

Ártatlanság és naivitás

1915-ben, az I. világháború közepette, sok gyermek úgy érezte, kötelessége részt venni a konfliktusban, nem pedig az otthon biztonságából figyelni az eseményeket, és képzeletben háborúsdit játszani. Az Est című lap beszámolói azoknak a 14–17 éves fiúknak a kalandjairól szóltak, akiknek sikerült a frontra kerülniük. Az érdekesség azonban nem csupán a fiatalok bátorságában, hanem azokban a körülményekben rejlett, ahogy mindez megtörténhetett. A háború ezen időszakában a hadvezetés ugyanis nem keresett fiatal katonákat: az ilyen önkénteseket nem is nézték jó szemmel. A gyerekek indíttatása egyszerű volt: kalandvágy.

A fiatalok az elhagyatott fronton

Az Est 1915-ös cikkeiben szereplő gyermekkatonák közül sokuknak volt egy közös jellemzője: otthon édesanyjukkal maradtak, míg apjukat behívták. Nemcsak az apjuk, hanem a testvéreik is a fronton harcoltak. Az iparostanoncok és a segédek különösen rossz helyzetben voltak, mivel sokuk mesterei is behívót kaptak, így apa és munka nélkül maradtak. A fiatalok elszántsága jól illusztrálja a kor szellemiségét és az elhagyatottság érzését.

Nem csupán a Monarchiában

A jelenség nem csak a Monarchiára korlátozódott; fiatal fiúk minden hadviselő fél soraiban fellelhetők. Számos olyan történetet ismerünk, mint Sidney Lewisé, aki mindössze 12 évesen lépett a seregbe, vagy Momčilo Gavrićé, aki 8 évesen csatlakozott szerb honfitársaihoz. Ezek a történetek az emberi állóképességet és az ifjúság erejét igazolják a háború legsötétebb napjaiban.

Végjáték és átalakuló hadsereg

A háború előrehaladtával és az emberveszteségek növekedésével a hadsereg felépítése drasztikusan változott. Míg korábban a fiatalok behívását nem tekintették szükségesnek, a jelentős veszteségek miatt egyre fiatalabb korosztályokat szólítottak hadba. A rövid kiképzési idő és az ifjú katonák hirtelen bevetése a háború végjátékának egyik szomorú realitásává vált.

Tragédiák

A gyermekkatonák története a XX. század egyik legmeghatóbb és legtragikusabb epizódja. A fiatalok, akiknek még csak a világot kellett volna felfedezniük, a világégés rettenetes valóságával szembesültek. Míg sokan hősiességgel és bátorsággal reagáltak, a történetük emlékeztet mindannyiunkat a háború értelmetlen pusztítására és az ártatlan áldozatokra.

Rájuk is emlékezünk ma, az I. világháború befejezésének emléknapján.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: Takács Róbert írása nyomán

Márton-napi libaünnep
Csizma, csengő, labda és a szárnyasok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

Időutazás

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa,…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb infóórám története

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire…
PEOPLE TEAM tábor

Önbizalom

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni.…