Ártatlanság a hadszíntéren
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az I. világháború: több mint négy évig tartó fegyveres konfliktus a XX. század elején, 1914 és 1918 között. A nagy háború, ahogy a kortársak nevezték: az emberiség történelmének egyik legszörnyűbb háborúja. November 11-én az I. világháború befejezésére emlékezünk, amelyben sok-sok tizenéves is áldozatul esett.

Ártatlanság és naivitás

1915-ben, az I. világháború közepette, sok gyermek úgy érezte, kötelessége részt venni a konfliktusban, nem pedig az otthon biztonságából figyelni az eseményeket, és képzeletben háborúsdit játszani. Az Est című lap beszámolói azoknak a 14–17 éves fiúknak a kalandjairól szóltak, akiknek sikerült a frontra kerülniük. Az érdekesség azonban nem csupán a fiatalok bátorságában, hanem azokban a körülményekben rejlett, ahogy mindez megtörténhetett. A háború ezen időszakában a hadvezetés ugyanis nem keresett fiatal katonákat: az ilyen önkénteseket nem is nézték jó szemmel. A gyerekek indíttatása egyszerű volt: kalandvágy.

A fiatalok az elhagyatott fronton

Az Est 1915-ös cikkeiben szereplő gyermekkatonák közül sokuknak volt egy közös jellemzője: otthon édesanyjukkal maradtak, míg apjukat behívták. Nemcsak az apjuk, hanem a testvéreik is a fronton harcoltak. Az iparostanoncok és a segédek különösen rossz helyzetben voltak, mivel sokuk mesterei is behívót kaptak, így apa és munka nélkül maradtak. A fiatalok elszántsága jól illusztrálja a kor szellemiségét és az elhagyatottság érzését.

Nem csupán a Monarchiában

A jelenség nem csak a Monarchiára korlátozódott; fiatal fiúk minden hadviselő fél soraiban fellelhetők. Számos olyan történetet ismerünk, mint Sidney Lewisé, aki mindössze 12 évesen lépett a seregbe, vagy Momčilo Gavrićé, aki 8 évesen csatlakozott szerb honfitársaihoz. Ezek a történetek az emberi állóképességet és az ifjúság erejét igazolják a háború legsötétebb napjaiban.

Végjáték és átalakuló hadsereg

A háború előrehaladtával és az emberveszteségek növekedésével a hadsereg felépítése drasztikusan változott. Míg korábban a fiatalok behívását nem tekintették szükségesnek, a jelentős veszteségek miatt egyre fiatalabb korosztályokat szólítottak hadba. A rövid kiképzési idő és az ifjú katonák hirtelen bevetése a háború végjátékának egyik szomorú realitásává vált.

Tragédiák

A gyermekkatonák története a XX. század egyik legmeghatóbb és legtragikusabb epizódja. A fiatalok, akiknek még csak a világot kellett volna felfedezniük, a világégés rettenetes valóságával szembesültek. Míg sokan hősiességgel és bátorsággal reagáltak, a történetük emlékeztet mindannyiunkat a háború értelmetlen pusztítására és az ártatlan áldozatokra.

Rájuk is emlékezünk ma, az I. világháború befejezésének emléknapján.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás: Takács Róbert írása nyomán

Márton-napi libaünnep
Csizma, csengő, labda és a szárnyasok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Ne égesd el a jövőnket!

Több mint húsz éve hirdették meg először az égetésellenes világnapot, méghozzá november 8-ra. A neve…
PEOPLE TEAM tábor

Példa légy

Egy kihívásokkal teli világban a szülőknek egyre nagyobb szerepük van a gyermekeik megfelelő felkészítésében a…
PEOPLE TEAM tábor

Ünneplőruha

Szinte sejtettem. Anya már megint a ruháimat pakolja ki a szekrényből, s közben sóhajtozik. Nyáron…
PEOPLE TEAM tábor

Először hallgasd meg őket!

A nyári táborok kétségtelenül nagyszerű lehetőséget jelentenek a gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy néhány napig…
PEOPLE TEAM tábor

Mert az ünnepek után…

Kedves Jézuska! Anna vagyok, Zizi anyukája. Nagyon hálás vagyok, hogy minden évben gondoskodsz a mi…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…