Wolfgang Amadeus Mozart
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kutatók összehasonlították Mozart és az ABBA együttes zenéje hallgatásának hatásait: a klasszikus zene esetében alacsonyabb vérnyomást és pulzusszámot tapasztaltak. A nyugodt, harmonikus frekvenciákban gazdag, szabályos ritmusú dallamok műtétek előtt és újszülöttek kezelésekor is nyugtató hatásúnak bizonyultak, enyhítik a fájdalmat, segítik a felépülést. Az olyan zenére, amely gyors ütemű, és szövege van, agyunk aktívan reagál, így hallgatása közben más cselekvésre nem tudunk teljesen koncentrálni, az alvásra sem. Kísérletekkel igazolták, hogy a klasszikus zene elősegíti az információ befogadását és hatékonyabb felidézését. A zenetanulás javítja az agyi idegrendszer fejlődését.

Wolfgang csodabogár gyermek volt, 1756 januárjában született az ausztriai Salzburgban. Édesapja zeneszerző és zenetanár volt, kis korától zongorázni tanította őt és nővérét: mindketten bámulatosan tehetségesnek bizonyultak. Wolfgang négyéves korára képes volt egy-egy dalt 30 perc alatt megtanulni elzongorázni. Már hatévesen koncertezett, királyi udvarokban fordult meg. Több tucat európai városban turnézott óriási sikerrel, nyolcévesen közzétette első zongoraszonátáját. 11 éves korában szerezte első operáját, szinte természetfölötti tehetséggel rendelkezett, teljes operákat hallott a fejében.

Korai győzelmei nem bizonyultak tartósnak, a himlőhelyes arcú 22 éves Wolfgang már nem számított csodafiúnak. Épp pénzszűkében voltak egy franciaországi turnén, őt kísérő édesanyjával egy hideg, nyomorúságos szálláson húzták meg magukat. Vélhetőleg ez okozta a lázas betegséget, amely elvitte a mamát. A papa Wolfgangot okolta. Salzburgba visszatérve nem elégítette ki az udvari orgonista szerepe és az egyházi zene komponálása. Bécsbe költözött, ahol fordulatot vett élete: újszerű szimfóniáival és áriáival meghódította a közönséget, aranyszegélyes kalapban, gyöngygombos piros köpenyben járt, családos ember lett. Az anyatejes táplálás mellőzése miatt elsőszülöttje meghalt, hat gyermeke közül csak kettő élte túl a csecsemőkort. Darabjai a szeretetről és részvétről szólnak, de – bár seregélyét eltemette – apja búcsúztatására nem ment el. Egy végzetes torokgyulladás megakadályozta rekviemjének befejezését 35 éves korában.

Az olyan zene, amelyet élvezettel hallgatunk, jókedvűbbé tesz bennünket, segít javítani az észlelést. A pozitív emlékeket felidéző zene hallgatásakor dopamin termelődik, enyhül a stressz, csökken a szorongás.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: mentalfloss.com és thehealthy.com

Terelgetés a lehetőségek felé
Művészetterápiák

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Mert ők a legjobbak

Kedves Mikulás! Hát itt vagyok újra. Ez a hagyományos karácsonyi levelem. Tudom, te inkább gyerekeknek…
PEOPLE TEAM tábor

Majd kiderül

Kedves Télapó! Én vagyok Kinga, a nagypapám és a nagymamám legkedvesebb unokája. Arra jutottam, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Jogot minden gyermeknek!

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor

A tudományok és a béke ünnepe

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895.…