Hajrá, magyarok!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen nézik a tévében a magyar és a nemzetközi rendezvényeket, világbajnokságokat vagy olimpiai közvetítéseket. És természetesen a focihoz mindenki ért. De azt vajon tudjátok, hogy május 6-a a magyar sport napja?

Mikor és hogyan kezdődött?

1875-ben ezen a napon rendezte a Magyar Athletikai Club (MAC) a kontinens első szabadtéri sportversenyét Budapesten. Az úttörő vállalkozás gróf Esterházy Miksának, a MAC alapítójának az érdeme, aki ezzel indította világhódító útjára a magyar sportot. Ennek az eseménynek az emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ünnepeljük a magyar sport napját.

Hogyan ünnepelünk, és mi a célja?

A jeles napon a Szabadság téren felállított MAC-emlékműnél – az egykori európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén – koszorúkat helyeznek el, ezzel tisztelegve a magyar sportéletet megalapozó nemes elődeink előtt. Díjátadó ünnepségen olyan sportolókat és szakembereket tüntetnek ki, akik azért dolgoznak, hogy Magyarországon a sport mindenki számára elérhető legyen, akár hivatásos, akár amatőr szinten. E napon számtalan különböző sporteseményt, versenyt és játékos kikapcsolódást rendeznek országszerte. A rendezvénysorozat fő célja, hogy minél többen kapjanak kedvet a mozgáshoz, akár a rendszeres sportoláshoz is. Köztudott, hogy ezáltal az egészséges életmódhoz is közelebb kerülünk. Főleg a szabadban szervezett programok a népszerűek, amiknek ráadásul még közösségformáló hatásuk is van.

Egy kis sporttörténelem

A hazai sportélet szervezett keretei a 19. században kezdődtek: először „úri” sportklubok jöttek létre, amelyek az evezést, a vitorlázást, a lovaglást és a korcsolyázást részesítették előnyben. A század végén már szélesebb körben vált népszerű időtöltéssé a testedzés, és egyre több sportág jelent meg, így a birkózás, a kerékpározás és a labdarúgás. Az igazi áttörést a hivatalos, akár nemzetközi szintű sportversenyek térhódítása jelentette. Ma pedig már hosszú – talán lehetetlen – lenne felsorolni a rengeteg létező sportágat.

Egy kis játék

Kipróbálhatjátok a következő memóriajátékot: öt perc alatt hányféle sportot tudtok felsorolni? Kik azok a magyar sportolók, akiknek a neve ennyi idő alatt azonnal beugrik? Lehet szűkíteni a kereteket: hány olimpiai bajnokot ismertek? Kinek van a legtöbb Eb-, vb- vagy olimpiai érme? Ha többen játszotok, versenyezhettek is.

A legeredményesebbek

Minden sportrajongó izgatottan várja az idei, 33. nyári olimpiai játékokat, amit Párizsban rendeznek meg. Hazánkat is szép számmal képviselik majd a sportáguk legjobbjai. Azt tudjátok, hogy az eddigi legeredményesebb magyar sportoló Gerevich Aladár vívó hét aranyéremmel (ebből egy egyéni és hat csapatérem)? A legtöbb egyéni aranyérmet – ötöt – eddig Egerszegi Krisztina úszó nyerte.

Ha van kedvetek, nézzétek meg a neten Magyarország olimpiai bajnokainak a listáját. Valamennyiükre büszkék lehetünk, hiszen hírnevet szereztek hazánknak.

Laczkó Zsuzsa írása


Anyák napja
Fák körül röpködő madarak

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…
PEOPLE TEAM tábor

Uborcsom vagy körbarack?

Milyen jó, hogy ma már a kisvárosi piacon is kapható alma alakú körte (nashi körte),…
PEOPLE TEAM tábor

Királyok és királynők

Az unokatestvérem eljött hozzánk látogatóba. Feltett a fejére egy papírkoronát, a függönyt maga köré tekerte,…
PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Időutazás

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa,…