Anyák napja
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Nagymama, téged is felköszönt anyák napján Anya? – kérdezte Matyi.

– Természetesen, én is édesanya vagyok, az ő anyukája – magyarázta Nagymama.

– Nagypapa, segítesz virágot választani Anyának? – kérte Zsófi.

– Nagymamának is adjatok, nélküle Anya sem lenne – súgta a gyerekek fülébe Nagypapa.

– Szedjünk egy csokor orgonát, most nyílik! – lelkesedett Matyi.

– Minden évben megünnepelték az édesanyákat? – érdeklődött Zsófi.

Mióta ünnep anyák napja?

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, az anyaságról emlékezünk meg. A legtöbb országban május második vasárnapjára esik, Magyarországon május első vasárnapja.

Az anyák megünneplésének eredete az ókori Görögországig vezethető vissza. Itt évenként rendeztek tavaszi ünnepségeket Rheának, az istenek anyjának és vele együtt az édesanyáknak a tiszteletére.

Az őskeresztények a nagyböjt negyedik vasárnapján, a Krisztus édesanyjának, Szűz Máriának tiszteletére rendezett ünnepen már egyfajta anyák napját ünnepeltek. Angliában az ünnepet kiterjesztették az összes édesanyára, ekkor nevezték el anyák vasárnapjának.

Az anyák napjának újabb kori története az 1600-as évekre nyúlik vissza Angliában, ahol a Szűz Mária tiszteletére tartott imaóra után a gyerekek ajándékokat vittek a templomba édesanyjuknak. Akkoriban az ünnepet a húsvét utáni negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották. A családjuktól messze dolgozó szolgálók ekkor szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek édesanyjukhoz, és ezt a napot vele tölthessék. Előtte külön erre a napra elkészítették az anyák süteményét. A tradicionális Simnel-torta vagy Simnel-kenyér tetejét sok gyümölcs és 11 marcipángolyó díszítette, ami a 11 apostolt jelképezte, akik hűségesek maradtak Jézushoz.

Anyák napja az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték az anyák napját Julia Ward Howe anyák napi kiáltványa segítségével. Howe az ünnepséget a háború felszámolásának szentelte. Eredetileg ugyanis a béke napjának tekintették az anyák napját, hogy tiszteljék és támogassák azokat az anyákat, akik a polgárháborúban vesztették el fiaikat, férjüket.

1907-ben Philadelphiában Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt javasolta, mivel szerinte a fehér virág jelképezi az anyaság erényeit: a színe a tisztaságot, az illata a szeretetet, formája pedig a szépséget.

Jarvis rengeteg erőt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet állami, majd később nemzetközi ismertségűvé tegye. Célját 1914-ben érte el, amikor is Woodrow Wilson amerikai elnök 1914. május 9-i nyilatkozatában e napot hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánította minden év május második vasárnapjára.

Magyarországon először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az ünnepet. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepek közé.

Ünnep vagy üzlet?

Az ünnepben hamarosan lehetőséget láttak a virágárusok, cukorka- és ajándékkereskedők, üdvözlőlapgyártók, akik Európában is népszerűsíteni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására gyorsan ismertté vált a kontinensen is.

Az eredeti elképzeléshez képest, ami az élő és elhunyt anyák tisztelete lett volna, a hangsúly egyre inkább eltolódott az ajándékozás irányába.

Szerző: Tóth Réka


Főttkukorica-evés
Hajrá, magyarok!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Áron eskügyűjteménye

Már éppen zárni készültem a könyvtárat az iskolában, ahol dolgoztam, amikor halk kopogást hallottam az…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

Egy gyertya és egy koszorú

Minden évben várom az őszi szünetet, mert ilyenkor meglátogathatom a nagyszüleimet. Ők is készülnek, a…