A tudományok és a béke ünnepe
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895. november 27-én végrendelkezett úgy, hogy a kémia, az irodalom, a fizika, a fiziológia és az orvostudomány területén maradandót alkotók, illetve az emberiség számára fontos dolgot felfedezők, valamint a békéért legnagyobb erőfeszítést tevők munkáját hivatalosan egy ünnepélyes átadón ismerjék el. Nemes gesztus volt tőle előre gondoskodni a jövő tudósairól, és az egyes szakterületek eredményeit ezen a módon megismertetni az emberekkel. November 27. a Nobel-díj alapításának emléknapja.

Ki volt Alfred Nobel?

Stockholmban született, fiatalkorát Svédországban töltötte. Édesapja építész, feltaláló, aki az Orosz Birodalom hadseregének ellátásáért felelt. Olyan sikeres irodát működtetett, hogy a családját is áttelepíttette. A fia kitűnő oktatásban részesült, megtanult svédül, angolul, oroszul, németül és franciául. Emellett érdekelte a költészet, a fizika és a kémia. Az apa a fia költészet iránti rajongásának nem örült annyira, igyekezett fiát a reáltudományok irányába terelni. Sikerült, nem is akármilyen eredménnyel.

Alfred a dinamitot és a robbantáshoz szükséges gyutacsot találta fel

Találmánya ugyanakkor készült el, mint amikor a gyémánt fúrókorona használata is elterjedt. Azért vált sikeressé, mert nagyon nagy mértékben csökkentette az alagutak, a csatornák és egyéb építési munkálatok költségeit (más kérdés, hogy nemcsak erre használták, hanem fegyverként is). A feltaláló tehát rövid idő alatt az egyik leggazdagabb emberré vált, aki a fenti végrendeletében társairól, elismerésükről is gondoskodott.

A díjat minden évben halálának évfordulóján, december 10-én adják át

Stockholmban (a békedíjat Oslóban), a kiválasztottak egy aranyplakettet és jelentős pénzösszeget is kapnak (jelenleg kb. 330 millió forintot). A békedíjat szervezetek is megkaphatják, a többit csak magánszemélyek, akik még élnek, és egy konkrét dolgot fedeztek fel, tehát nem életműért jár. A 2023-as díjazottak között megtalálható a magyar Karikó Katalin (orvosi Nobel-díj) és Krausz Ferenc (fizikai Nobel-díj).

A világ, ahol élünk

A tudósok és a feltalálók munkája nagyon fontos az emberiség jövője szempontjából. Arra is szükséges odafigyelni, hogy ezeket a nagyszerű találmányokat ne az emberiség ellen vessék be, hanem azért, hogy általuk jobb legyen a világ.

Kropokné Kiss Éva

A legédesebb nap
Mamut, dodó, ember, felelősség

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Komatálat hoztam

– Komatálat hoztam, meg is aranyoztam, ha nem tetszik komának, küldje vissza komának… – dúdolgatta…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Én megpróbáltam…

Kedves Mikulás! Remélem, jól vagy! Én a Kati vagyok, és már izgulok a karácsony miatt.…
PEOPLE TEAM tábor

Éljenek a kopoltyúsok!

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi. – Roston halat…