Hamvazószerda
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Nagymama hazajött a templomból, és csupa kosz volt a homloka. Le akartam neki törölni, de mondta, hogy ez a hamvazószerdai hamukeresztje. Ezt sem értettem, de az időben is zavart éreztem, mert eszembe jutott, hogy tavaly tavasszal viselt ilyen jelet magán, most viszont még javában benne járunk a télben. Hamvazószerda tehát múlt évben még teljesen más napra esett! Nagymama ezt megerősítette, mondván, ez egy mozgó ünnep, méghozzá a húsvét vasárnapjától visszaszámolt 40. nap. Mivel a húsvét is mozgó ünnep, azért a hamvazószerda valamikor február 4. és március 10. közé esik, idén épp február 14-re.

Porból lettünk, porrá leszünk

Mi köze a hamunak ehhez a szerdához? Hát az, hogy az őskeresztények régen úgy vezekeltek, hogy a fejükre hamut szórtak. Az ókereszténység időszakában a bűnösöket ezen a napon a templomba vezették. Csak szőrből készült zsákruhát viselhettek, és mezítláb voltak. Először imádkoztak, zsoltárokat énekeltek, majd a püspök hamut szórt a fejükre. Ezután húsvétig tilos volt belépniük a templomba.

Ez bizonyos formában még a mai napig is jelen van az egyházi szertartásban, amit hamvazkodásnak hívnak. Előző évben ugyanis húsvétkor elégetik a szentelt barkát. Ennek a megszentelt hamujával rajzolnak keresztet az emberek homlokára. A hamu jelentése: Porból lettünk, porrá leszünk. Azaz az emberek mulandóságára utal, hogy hiába élünk most, egyszer mind meghalunk. A régi időkben úgy hitték az emberek, hogy aki hamvazószerdán hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás. A templomból hazatérő asszonyok még az edényeket, evőeszközöket is összehamuzták.

Palacsinta húshagyókedden

A hamvazószerda előtti nap a húshagyókedd. Ez a farsangi időszak lezárását jelenti. Ezen a napon szabad utoljára mulatni és húst enni. Aztán jó hosszú időre búcsút lehet mondani a bálozásnak és a húsevésnek. Az ezen a napon megmaradt húsételeket az emberek elajándékozták a szegényeknek.

Angliában Pancake Day a húshagyókedd neve. Egy vicces hagyomány is kapcsolódik hozzá, a palacsintás futás. Az emberek mindenféle mókás jelmezbe öltöznek, kezükben egy palacsintasütő. A rajtszóra elindul a futóverseny, úgy, hogy a résztvevők közben a serpenyőből fel-feldobják a palacsintát. Utána természetesen palacsintaevő versenyt is tartanak.

Kezdődik a nagyböjt

A hamvazószerdával aztán megkezdődik a böjti időszak, régen úgy is hívták ezt a napot, hogy böjtfőszerda vagy szárazszerda. Mivel Jézus 40 napig böjtölt a pusztában, ezért a nagyböjt hossza is 40 nap.

A nagyböjt alatt húst és zsírt nem szabad fogyasztani. Sokan a tejtermékeket és a tojást is mellőzik ilyenkor. A lényeg az állati eredetű tápláléktól való részleges vagy teljes tartózkodás. Ezalatt egy nap csak háromszor szabad enni, és ebből egyszer szabad csak igazán jóllakni.

A nagyböjtben vége minden mulatságnak, tilos táncolni, énekelni, zenélni. Ehelyett az emberek inkább elcsendesednek, elmélyednek magukban, és imádkoznak. Ezen a napon valahol kenyeret, másutt tormát vagy retket szenteltek a templomban.

A böjt tulajdonképpen nemcsak egy vallási hagyomány, hanem megtisztulás is lehet a testnek, léleknek.

Szerző: Tóth Réka


Budapest felszabadulása
Érzelmek és álmok

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Védjük őket!

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb infóórám története

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire…
PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Pluszóráink végnapjai?

Már csak egy hét választ el minket az őszi óraátállítástól. A változtatás október 29-én, 03:00-kor…