Grillszezon
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a grillezett ételek. Ha alaposabban végiggondoljuk, már nem is meglepő kijelentés, hogy az ételkészítés egyik legősibb módjáról van szó. A grillezés, azaz az étel nyílt lángon való elkészítése az egész világon elterjedt konyhatechnikai eljárás.

A Homo erectus azzal vált ki az állatok közül, hogy képes volt tüzet gyújtani és használni azt. Ez képezi a modern gasztronómia alapját. Nagyjából 30 000 évvel ezelőtt fedezte fel az emberiség a faszénkészítést, ezzel megteremtve a grillezés azon módját, melyet a mai napig lényegi változtatás nélkül alkalmazunk. Napjainkban a nyílt tűzön sütésnek három változata jellemző; a hagyományos grillezés, a broiling és a roasting.

A hagyományos grillezés esetében a hőforrás az étel alatt helyezkedik el, és a felszálló forró levegő hatására sül át. Az erre használt népi eszköz, a lábakon álló vasrács neve: rostély. Alá a parázs, tetejére a készülő étel kerül. A faszenes változat mellett gáz- és elektromos grillek is kaphatók.

A broiling leginkább Észak-Amerikában elterjedt, felülről lefelé irányuló sütési eljárás. Szükséges hozzá egy speciális eszköz, broiler vagy más néven salamander, amely egy szétnyitható, hosszú nyéllel rendelkező vaskorong. Az étel ebbe a magyarul tok néven emlegetett eszközbe kerül, és a sugárzó hő hatására válik fogyaszthatóvá. Eltérés a hagyományos grillezéssel szemben, hogy a hő ebben az esetben felülről érkezik.

A nyílt lángon sütés legősibb változata a roasting, azaz a nyárson sütés. Szintén a sugárzási hő felhasználásával, bár az előzőekhez képest lényegesen lassabban süthetjük meg ebben a formában az ebédünket vagy vacsoránkat. A folyamatos forgatás hatására a hőhatás változik, az étel nehezebben ég meg.

Bármelyik módról legyen is szó, egy nyári nap tökéletes befejezése lehet.

Saslik, ahogy én készítem:

– 30 dkg csirkemell

– sonkahagyma

– cukkini

– kaliforniai paprika

– gomba

– fokhagyma

– só

– bors

– olaj

A csirkemellet és a zöldségeket nagyobb kockákra vágjuk. A húst a zúzott fokhagymával elkevert olajba és a fűszerekbe forgatjuk, majd legalább egy órán keresztül állni hagyjuk. A húst és a zöldségeket nyársra tűzzük, majd grillezzük. A fűszerek és a zöldségek ízlés szerint variálhatók.

L. Molnár Edit


Tanuljunk a szabadban!
Kábítószer-ellenes világnap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb infóórám története

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire…
PEOPLE TEAM tábor

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…
PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…
PEOPLE TEAM tábor

Bográcsozzunk!

Kedvenc nyári kajáink: a gulyás. A pörkölt, a paprikás és a gulyás rokon ételek, melyek…
PEOPLE TEAM tábor

Hallottál az elefántokról?

Kedves Jézuska! Helló, én vagyok, Lili, aki mindig mosolyog! Ötéves vagyok. Az apukám gépel. Én…
PEOPLE TEAM tábor

Uborcsom vagy körbarack?

Milyen jó, hogy ma már a kisvárosi piacon is kapható alma alakú körte (nashi körte),…