Művészetterápiák
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A művészet- vagy kreatív terápiák egyénileg vagy csoportosan végezhetők. Képzőművészeti, tánc-, dráma- és zeneterápiát szoktak ajánlani azoknak, akik nehéznek találják gondolataikat és érzéseiket szóban kifejezni. A terápia arra irányul, hogy a kezeltek alkossanak valamit, ami által kifejezik érzéseiket. Segítenek nekik arról gondolkodni, amit alkottak, s hogy az vajon hogyan függ össze gondolataikkal és tapasztalataikkal.

A művészetek és kreatív terápiák segítenek a dolgok értelmezésében és önmagunk jobb megértésében, segítenek új megközelítési módokat találni a problémák, nehéz helyzetek esetében, és kapcsolódni más emberekkel. Kép segítségével is folytathat kezelt és terapeuta beszélgetést, ami megkönnyíti az érzések kifejezését.

A mozgás- és táncterápia segít jobban érintkezésben lenni testünkkel és környezetünkkel, a testtel és megjelenéssel kapcsolatos nehéz érzésekkel foglalkozni, mozgáson keresztül feltárni, megvizsgálni azokat.

Drámaterápia során kitalálhatunk szereplőket, történeteket mondhatunk el, de némajátékot is előadhatunk. Használhatunk bábokat, álarcokat, egyéb kellékeket. Mindez segít a nehéz gondolatok, érzések megmagyarázásában, felfedezhetjük a játékosságot és használhatjuk a képzelőerőnket.

Ahogy a már említett tevékenységekhez, úgy a zeneterápiához sem kell előképzettség vagy tehetség. Zenehallgatás vagy egyszerű hangszerek – csengő, cimbalom – használata során fejezzük ki érzéseinket. Az éneklés is lehet az önkifejezés módja, a zenélés kiszabadítja a gondolatokat.

Képzőművészeti kezelés során rajzeszközöket, festéket, agyagot használnak. Készíthetők kollázsok vagy használható digitális kép, videó. Egy-egy foglalkozáson összpontosíthatnak bizonyos meghatározott témákra. A terapeuták nem minősítenek, hanem segítenek felfedezni, hogy a létrejött alkotás mit jelent készítőjének, és hogy hogyan érezte magát alkotás közben. Beszélhetnek arról, miért választották az adott színt vagy anyagot az elkészítéshez. Önmegértéséhez, nehéz vagy fájdalmas élmények feltárásához hozzájárulhatnak a fentiek.

Ha valami nem működik a terápiák közül, ne okoljuk magunkat – mindenkinél más módszer válik be. Ha van egy papírlapunk, tollunk és némi motivációnk, az írásterápiával is próbálkozhatunk. Személyes növekedésre sarkallhat, életünkben való előrejutás, életünk fölötti irányítás érzését keltheti a naplóírás-gyakorlat.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: nhs.uk, mind.org.uk és positivepsychology.com

Wolfgang Amadeus Mozart
Időutazás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Felszabadulásunk ünnepe

– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi. – Mit csináltak velem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…