Művészetterápiák
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A művészet- vagy kreatív terápiák egyénileg vagy csoportosan végezhetők. Képzőművészeti, tánc-, dráma- és zeneterápiát szoktak ajánlani azoknak, akik nehéznek találják gondolataikat és érzéseiket szóban kifejezni. A terápia arra irányul, hogy a kezeltek alkossanak valamit, ami által kifejezik érzéseiket. Segítenek nekik arról gondolkodni, amit alkottak, s hogy az vajon hogyan függ össze gondolataikkal és tapasztalataikkal.

A művészetek és kreatív terápiák segítenek a dolgok értelmezésében és önmagunk jobb megértésében, segítenek új megközelítési módokat találni a problémák, nehéz helyzetek esetében, és kapcsolódni más emberekkel. Kép segítségével is folytathat kezelt és terapeuta beszélgetést, ami megkönnyíti az érzések kifejezését.

A mozgás- és táncterápia segít jobban érintkezésben lenni testünkkel és környezetünkkel, a testtel és megjelenéssel kapcsolatos nehéz érzésekkel foglalkozni, mozgáson keresztül feltárni, megvizsgálni azokat.

Drámaterápia során kitalálhatunk szereplőket, történeteket mondhatunk el, de némajátékot is előadhatunk. Használhatunk bábokat, álarcokat, egyéb kellékeket. Mindez segít a nehéz gondolatok, érzések megmagyarázásában, felfedezhetjük a játékosságot és használhatjuk a képzelőerőnket.

Ahogy a már említett tevékenységekhez, úgy a zeneterápiához sem kell előképzettség vagy tehetség. Zenehallgatás vagy egyszerű hangszerek – csengő, cimbalom – használata során fejezzük ki érzéseinket. Az éneklés is lehet az önkifejezés módja, a zenélés kiszabadítja a gondolatokat.

Képzőművészeti kezelés során rajzeszközöket, festéket, agyagot használnak. Készíthetők kollázsok vagy használható digitális kép, videó. Egy-egy foglalkozáson összpontosíthatnak bizonyos meghatározott témákra. A terapeuták nem minősítenek, hanem segítenek felfedezni, hogy a létrejött alkotás mit jelent készítőjének, és hogy hogyan érezte magát alkotás közben. Beszélhetnek arról, miért választották az adott színt vagy anyagot az elkészítéshez. Önmegértéséhez, nehéz vagy fájdalmas élmények feltárásához hozzájárulhatnak a fentiek.

Ha valami nem működik a terápiák közül, ne okoljuk magunkat – mindenkinél más módszer válik be. Ha van egy papírlapunk, tollunk és némi motivációnk, az írásterápiával is próbálkozhatunk. Személyes növekedésre sarkallhat, életünkben való előrejutás, életünk fölötti irányítás érzését keltheti a naplóírás-gyakorlat.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: nhs.uk, mind.org.uk és positivepsychology.com

Wolfgang Amadeus Mozart
Időutazás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Bográcsozzunk!

Kedvenc nyári kajáink: a gulyás. A pörkölt, a paprikás és a gulyás rokon ételek, melyek…
PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

A tudományok és a béke ünnepe

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895.…
PEOPLE TEAM tábor

Húsvétvasárnap

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi. – Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.…
PEOPLE TEAM tábor

Szeressük és gondozzuk őket!

Nem ismerek olyan gyereket, aki ne szeretne állatkertbe menni vagy a természetben kirándulni. Sokan annyira…
PEOPLE TEAM tábor

A fák védőszentje

Nagyon szeretem a fákat, a kertünk is tele van velük. Jó időben szeretek a tövükbe…