Önbizalom
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni. Meghatározza, ahogyan érzünk, gondolkozunk, ösztönözzük magunkat, viselkedünk.

Az erős önbizalom növeli a teljesítményt és a jóllétet. A képességeiben biztos ember a nehéz feladatokra megoldandó kihívásokként, nem elkerülendő fenyegetésekként tekint. Célokat tűz ki, és elkötelezett, fenntartja erőfeszítéseit kudarc esetén is, amire a hiányzó tudás, készségek megszerzésével reagál. A veszélyes helyzeteket úgy közelíti meg, hogy képes fölöttük irányítást gyakorolni. A hatékony szemléletmód támogatja a belső érdeklődést, segíti a tevékenységekben való elmélyülést, fokozza a személyes teljesítményt, csökkenti a stresszt és a depresszióra való hajlamot.

A képességeikben kételkedő, alacsony önbizalmú emberek nem törekvők és céltudatosak. Nem arra összpontosítanak, hogy hogyan teljesítsenek sikeresen, hanem hiányosságaiknál időzve az akadályoknál megrekednek, nem tesznek erőfeszítéseket, feladják.

A kitartó munka segítségével az akadályokon való túljutással elért siker önbizalmat épít. A megpróbáltatásokból, hányattatásokból erősebbé válva emelkedik ki a magas önbizalmú ember.

Példaképek követésével az önhatékonyság növelhető. A társak meggyőző ereje, méltatása előmozdíthatja, fenntarthatja és fokozhatja erőfeszítéseinket. Az időnkénti kimerültség, testi fájdalom nem a gyengeség jele, a levert hangulat, negatív érzelmi hajlandóság oka lehet a stressz. A magas önhatékonyságú embert az érzelmi vágyak könnyítik, nem elgyengítik!

Minél erősebb az önbizalmunk, és jobbra értékeljük képességeinket, annál komolyabb célokat tűzünk ki magunknak, és kitartóbban próbáljuk azokat elérni. Ha megelőlegezett forgatókönyv szerint próbálunk, és sikerre számítunk, az támogatja az előadásunkat. Aki kételkedik magában, az arra koncentrál, ami elromolhat. Az előre megjósolható események irányítására elemző gondolkodással módszereket kell kifejlesztenünk, közülük a kipróbáltakat és eredményeseket rugalmasan be kell építenünk.

Az önbizalom kulcsszerepet játszik a motiváció szabályozásában. A várható eseményekkel előrelátóan számolunk. Az előre látható kimenetel, cél, amiről tudomással bírunk, és előre nem látott tulajdonság egyaránt része a folyamatnak.

A PEOPLE TEAM-táborban a kapcsolódásokat és a találkozási pontokat tekintik alapnak, ahol a kötőanyag a már rendelkezésre álló információ. A kitűzött közös célok szolgálatában bővítik a táborozók tudását.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

A legendás mártír
Jóságos Lúcia vagy ártó boszorkány?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagnézés tanulással

A PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit meginterjúvoló sorozatunkat Lillával folytatjuk. Mutatkozz be, kérlek! Beretka Lilla…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Időutazás

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa,…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb infóórám története

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

A legédesebb nap

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával…