Önbizalom
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni. Meghatározza, ahogyan érzünk, gondolkozunk, ösztönözzük magunkat, viselkedünk.

Az erős önbizalom növeli a teljesítményt és a jóllétet. A képességeiben biztos ember a nehéz feladatokra megoldandó kihívásokként, nem elkerülendő fenyegetésekként tekint. Célokat tűz ki, és elkötelezett, fenntartja erőfeszítéseit kudarc esetén is, amire a hiányzó tudás, készségek megszerzésével reagál. A veszélyes helyzeteket úgy közelíti meg, hogy képes fölöttük irányítást gyakorolni. A hatékony szemléletmód támogatja a belső érdeklődést, segíti a tevékenységekben való elmélyülést, fokozza a személyes teljesítményt, csökkenti a stresszt és a depresszióra való hajlamot.

A képességeikben kételkedő, alacsony önbizalmú emberek nem törekvők és céltudatosak. Nem arra összpontosítanak, hogy hogyan teljesítsenek sikeresen, hanem hiányosságaiknál időzve az akadályoknál megrekednek, nem tesznek erőfeszítéseket, feladják.

A kitartó munka segítségével az akadályokon való túljutással elért siker önbizalmat épít. A megpróbáltatásokból, hányattatásokból erősebbé válva emelkedik ki a magas önbizalmú ember.

Példaképek követésével az önhatékonyság növelhető. A társak meggyőző ereje, méltatása előmozdíthatja, fenntarthatja és fokozhatja erőfeszítéseinket. Az időnkénti kimerültség, testi fájdalom nem a gyengeség jele, a levert hangulat, negatív érzelmi hajlandóság oka lehet a stressz. A magas önhatékonyságú embert az érzelmi vágyak könnyítik, nem elgyengítik!

Minél erősebb az önbizalmunk, és jobbra értékeljük képességeinket, annál komolyabb célokat tűzünk ki magunknak, és kitartóbban próbáljuk azokat elérni. Ha megelőlegezett forgatókönyv szerint próbálunk, és sikerre számítunk, az támogatja az előadásunkat. Aki kételkedik magában, az arra koncentrál, ami elromolhat. Az előre megjósolható események irányítására elemző gondolkodással módszereket kell kifejlesztenünk, közülük a kipróbáltakat és eredményeseket rugalmasan be kell építenünk.

Az önbizalom kulcsszerepet játszik a motiváció szabályozásában. A várható eseményekkel előrelátóan számolunk. Az előre látható kimenetel, cél, amiről tudomással bírunk, és előre nem látott tulajdonság egyaránt része a folyamatnak.

A PEOPLE TEAM-táborban a kapcsolódásokat és a találkozási pontokat tekintik alapnak, ahol a kötőanyag a már rendelkezésre álló információ. A kitűzött közös célok szolgálatában bővítik a táborozók tudását.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

A legendás mártír
Jóságos Lúcia vagy ártó boszorkány?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb infóórám története

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire…
PEOPLE TEAM tábor

Örülök vagy megőrülök?

Ha a tavalyi nyárra gondolok, hááát… azért idén el tudnék képzelni valami izgalmasabbat. A nyaralás…
PEOPLE TEAM tábor

A téli szünet kezdete

2023. december 22-e. Ezt a napot minden általános és középiskolában tanuló diák várja, s a…
PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…