Önbizalom
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni. Meghatározza, ahogyan érzünk, gondolkozunk, ösztönözzük magunkat, viselkedünk.

Az erős önbizalom növeli a teljesítményt és a jóllétet. A képességeiben biztos ember a nehéz feladatokra megoldandó kihívásokként, nem elkerülendő fenyegetésekként tekint. Célokat tűz ki, és elkötelezett, fenntartja erőfeszítéseit kudarc esetén is, amire a hiányzó tudás, készségek megszerzésével reagál. A veszélyes helyzeteket úgy közelíti meg, hogy képes fölöttük irányítást gyakorolni. A hatékony szemléletmód támogatja a belső érdeklődést, segíti a tevékenységekben való elmélyülést, fokozza a személyes teljesítményt, csökkenti a stresszt és a depresszióra való hajlamot.

A képességeikben kételkedő, alacsony önbizalmú emberek nem törekvők és céltudatosak. Nem arra összpontosítanak, hogy hogyan teljesítsenek sikeresen, hanem hiányosságaiknál időzve az akadályoknál megrekednek, nem tesznek erőfeszítéseket, feladják.

A kitartó munka segítségével az akadályokon való túljutással elért siker önbizalmat épít. A megpróbáltatásokból, hányattatásokból erősebbé válva emelkedik ki a magas önbizalmú ember.

Példaképek követésével az önhatékonyság növelhető. A társak meggyőző ereje, méltatása előmozdíthatja, fenntarthatja és fokozhatja erőfeszítéseinket. Az időnkénti kimerültség, testi fájdalom nem a gyengeség jele, a levert hangulat, negatív érzelmi hajlandóság oka lehet a stressz. A magas önhatékonyságú embert az érzelmi vágyak könnyítik, nem elgyengítik!

Minél erősebb az önbizalmunk, és jobbra értékeljük képességeinket, annál komolyabb célokat tűzünk ki magunknak, és kitartóbban próbáljuk azokat elérni. Ha megelőlegezett forgatókönyv szerint próbálunk, és sikerre számítunk, az támogatja az előadásunkat. Aki kételkedik magában, az arra koncentrál, ami elromolhat. Az előre megjósolható események irányítására elemző gondolkodással módszereket kell kifejlesztenünk, közülük a kipróbáltakat és eredményeseket rugalmasan be kell építenünk.

Az önbizalom kulcsszerepet játszik a motiváció szabályozásában. A várható eseményekkel előrelátóan számolunk. Az előre látható kimenetel, cél, amiről tudomással bírunk, és előre nem látott tulajdonság egyaránt része a folyamatnak.

A PEOPLE TEAM-táborban a kapcsolódásokat és a találkozási pontokat tekintik alapnak, ahol a kötőanyag a már rendelkezésre álló információ. A kitűzött közös célok szolgálatában bővítik a táborozók tudását.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

A legendás mártír
Jóságos Lúcia vagy ártó boszorkány?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

Gipszöntés otthon (I)

Amiről most írok, akár kétnapos elfoglaltságot is jelenthet számodra a nyáron. A gipszöntés fortélyait mutatom…
PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra, és megkérdezte: –…
PEOPLE TEAM tábor

Hogyan válasszunk nyári tábort?

A megfelelő nyári tábor kiválasztása gyakran megterhelő lehet, de ha figyelembe veszel néhány kulcsfontosságú tényezőt,…
PEOPLE TEAM tábor

Ünneplőruha

Szinte sejtettem. Anya már megint a ruháimat pakolja ki a szekrényből, s közben sóhajtozik. Nyáron…
PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…