Időutazás
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa, sehol egy állat. Hol vagyunk? Milyen nap van? A naptárra nézek: 2073. október 21. Jól látjátok: nem látjátok azt, amit megszoktatok. Gyönyörű erdőket, a faágakon lakmározó mókusokat, az avarban sündörgő sünöket, a kopácsoló harkályokat. Nincsenek tavak, csörgedező patakok, eltűntek a halak, a békák kuruttyolása sem hallatszik. De nem csak az erdei, mezei és égi állatok hiányoznak az életünkből. Olyan ez, mintha a Star Wars világába csöppentünk volna: minden csupa homok, a levegő szennyezett, hamarosan elfogy az ivóvíz és az élelem.

Mit tehetünk a Földért?

Valamikor régen, 1991-ben néhány szövetség arra az elhatározásra jutott, hogy tenni kell valamit a bolygónkért. A Természetvédelmi Világszövetség (World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, röviden IUCN)) 1991. október 21-én más szervezetekkel összefogva létrehozott egy dokumentumot, amely azt célozta meg, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünk védelmére.

Mi történt ez alatt a 82 év alatt?

Nem volt elég a világnap a bolygó megmentéséhez? Mi okozta a pusztulást? A Föld veszélyben van, és mi tettük tönkre. Hallottatok az iskolában a fenntarthatóságról? Tettetek valamit az ügy érdekében? Én elgondolkodtam, hogy mi a haverommal miben segítettünk a bolygónknak. A szüleinkkel szelektíven gyűjtöttük a szemetet. A bevásárláshoz nem használtunk műanyag zacskókat; vászontáskával jártunk a boltba. Műanyag szívószál helyett papír szívószálat vettem, és a műanyag tollamat is lecseréltem bambusztollra. Az iskolában is odafigyeltünk az osztálytársakkal arra, hogy mindig lekapcsoljuk a villanyt, amikor elhagytuk a tantermet.

Persze nem megy minden

Az okostelefonok töltése ezerszer több áramfogyasztást jelentett, de erről nem tudtam lemondani. Ahogy a gépezésről sem. Játék a haverokkal, böngészés a neten. Folyton tölteni kellett az eszközöket. Meglepően hamar lemerültek! A tengernyi kidobott, elhasznált elem, mobil, tablet, a rengeteg e-hulladék tönkretette az egész bolygót? Ezek szerint hiába használtam alufólia helyett papírszalvétát, és hiába mosom a fogam bambusz fogkefével. Elszomorító…

Vissza a jövőből

Hirtelen éles berregésre lettem figyelmes. A telefonom ébresztőfunkciója visszahozott a mostani valóságba, 2023-ba. 12 éves vagyok. Iskolába kell mennem. Az álom velem maradt egész nap. Törtem a fejem, hogy mi lesz velem 50 év múlva. Igen, 62 éves leszek. De a táj megmarad ilyennek, mint most? Ki segít ebben nekem?

Nem csak tegnap, nem csak ma: ÁLLANDÓAN

A Földünkért világnap naponta cselekvésre buzdít: „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!” Éljünk együtt környezettudatosan! A „hogyan?” és a „miért?” kérdésekre adandó válaszokkal segítségetekre lesz a PEOPLE TEAM csapatának nyári tábori programja is. Vigyázzunk együtt a Földre, az élőhelyünkre!

Szerencsés Melinda írása

Művészetterápiák
Orsolya–nap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor

Húsvétvasárnap

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi. – Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.…

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…
PEOPLE TEAM tábor

Virágot a virágnak!

– Kapd csak össze magad, Matyikám! – szólt egyik nap Nagypapa titokzatosan az unokájához. –…