Időutazás
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa, sehol egy állat. Hol vagyunk? Milyen nap van? A naptárra nézek: 2073. október 21. Jól látjátok: nem látjátok azt, amit megszoktatok. Gyönyörű erdőket, a faágakon lakmározó mókusokat, az avarban sündörgő sünöket, a kopácsoló harkályokat. Nincsenek tavak, csörgedező patakok, eltűntek a halak, a békák kuruttyolása sem hallatszik. De nem csak az erdei, mezei és égi állatok hiányoznak az életünkből. Olyan ez, mintha a Star Wars világába csöppentünk volna: minden csupa homok, a levegő szennyezett, hamarosan elfogy az ivóvíz és az élelem.

Mit tehetünk a Földért?

Valamikor régen, 1991-ben néhány szövetség arra az elhatározásra jutott, hogy tenni kell valamit a bolygónkért. A Természetvédelmi Világszövetség (World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, röviden IUCN)) 1991. október 21-én más szervezetekkel összefogva létrehozott egy dokumentumot, amely azt célozta meg, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünk védelmére.

Mi történt ez alatt a 82 év alatt?

Nem volt elég a világnap a bolygó megmentéséhez? Mi okozta a pusztulást? A Föld veszélyben van, és mi tettük tönkre. Hallottatok az iskolában a fenntarthatóságról? Tettetek valamit az ügy érdekében? Én elgondolkodtam, hogy mi a haverommal miben segítettünk a bolygónknak. A szüleinkkel szelektíven gyűjtöttük a szemetet. A bevásárláshoz nem használtunk műanyag zacskókat; vászontáskával jártunk a boltba. Műanyag szívószál helyett papír szívószálat vettem, és a műanyag tollamat is lecseréltem bambusztollra. Az iskolában is odafigyeltünk az osztálytársakkal arra, hogy mindig lekapcsoljuk a villanyt, amikor elhagytuk a tantermet.

Persze nem megy minden

Az okostelefonok töltése ezerszer több áramfogyasztást jelentett, de erről nem tudtam lemondani. Ahogy a gépezésről sem. Játék a haverokkal, böngészés a neten. Folyton tölteni kellett az eszközöket. Meglepően hamar lemerültek! A tengernyi kidobott, elhasznált elem, mobil, tablet, a rengeteg e-hulladék tönkretette az egész bolygót? Ezek szerint hiába használtam alufólia helyett papírszalvétát, és hiába mosom a fogam bambusz fogkefével. Elszomorító…

Vissza a jövőből

Hirtelen éles berregésre lettem figyelmes. A telefonom ébresztőfunkciója visszahozott a mostani valóságba, 2023-ba. 12 éves vagyok. Iskolába kell mennem. Az álom velem maradt egész nap. Törtem a fejem, hogy mi lesz velem 50 év múlva. Igen, 62 éves leszek. De a táj megmarad ilyennek, mint most? Ki segít ebben nekem?

Nem csak tegnap, nem csak ma: ÁLLANDÓAN

A Földünkért világnap naponta cselekvésre buzdít: „Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!” Éljünk együtt környezettudatosan! A „hogyan?” és a „miért?” kérdésekre adandó válaszokkal segítségetekre lesz a PEOPLE TEAM csapatának nyári tábori programja is. Vigyázzunk együtt a Földre, az élőhelyünkre!

Szerencsés Melinda írása

Művészetterápiák
Orsolya–nap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…
PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

Egy gyertya és egy koszorú

Minden évben várom az őszi szünetet, mert ilyenkor meglátogathatom a nagyszüleimet. Ők is készülnek, a…
PEOPLE TEAM tábor

A legédesebb nap

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…