Fagyosszentek
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget! – dudorászta Matyi.

– El vagy tévedve, kisunokám – nevetett Nagymama. – Az márciusban volt. Most Pongrác, Szervác és Bonifác névnapja van.

– Ők meg kicsodák?

– A fagyosszentek. Akik a hideget hozzák zsákjukban.

Pongrác, Szervác, Bonifác megharagszik, fagyot ráz

A fagyosszentek névnapjait május 12-én, 13-án és 14-én ünnepeljük. Egyes helyeken ráadásul még hozzájuk tartozik Zsófia (május 15.) és Orbán (május 25.) is. A népi megfigyelések szerint ugyanis hiába érkezik meg áprilisban az igazi tavasz, május közepe táján az időjárás hirtelen lehűl, a hőmérséklet drasztikusan csökken. Akár szó szerint is fagyok lehetnek, ami miatt jelentős károk keletkezhetnek a mezőgazdaságban. A frissen kikelt zöldségekben, a zsenge gyümölcsfákban nagy károkat okozhat a nulla fok alatti éjszakai hőmérséklet.

Mit mond az időjós?

A fagyosszentek eljövetelének van meteorológiai magyarázata is. Ekkortájt ugyanis délen és keleten alacsony a légnyomás, északon és nyugaton viszont magas. Magyarország pont középen helyezkedik el, ahol először egy erős felmelegedés tapasztalható, majd hirtelen gyors lehűlés. Ezt a jelenséget nemcsak hazánkban, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték. Már 1886-ban megjelent egy tudományos értekezés a május havi meteorológiai viszonyokról.

A tudományoson kívül van vicces népi magyarázat is a jelenségre. Úgy tartották, hogy az emberek bosszantására jönnek a fagyosszentek, mert nagyon megharagudtak rájuk. Pongrác megfagyott a subájában, Szervác belefulladt a Tiszába úgy, hogy annak még a közepén sem volt víz, Bonifácot meg a szúnyogok csipkedték agyon. Németországban „a három rideg nagyúr” vagy „jégemberek” néven emlegetik őket.

Szent élet

Mindhárman ókeresztény vértanúk voltak, a „fagyos” mártírok a IV. században éltek. Pongrác, azaz „hamar egészen kedves” már gyermekkorától nagyon segítőkész volt; ételt lopott, és foglyoknak adta azt. Hitéért és tetteiért a császár elé hurcolták, majd lefejezték. Sírja fölé később bazilikát emeltek.

Szervác püspök volt, a keresztény hitet terjesztette. Imái miatt a hunok támadása elkerülte a városát. Később mártírhalált halt. Az a legenda járta, hogy hiába hullott a hó, a sírjára mégsem esett egyetlen pihe sem. Később templomot építettek ide, ami búcsújáró hellyé vált, mert ezen a szent helyen sokan meggyógyultak.

Bonifác megbánta egy korábbi bűnét, és vértanúk holttesteinek megkeresésével akarta Istent szolgálni. Amikor megtalálta őket, szenvedései enyhítéséért és üdvözülésért imádkozott. A császár ítélete szerint felakasztották, forró szurokba tették, majd lefejeztették.

Népi megfigyelések

A nép nem áldotta a nevüket, inkább féltek tőlük. Pedig szegények egyáltalán nem tehetnek arról, hogy a kalendáriumban pont rossz időszakra esik a névnapjuk.

A földművesek nem tudnak mit tenni, mint alkalmazkodni a fagyosszentekhez. Például azokat a növényeket, amelyek érzékenyek a hidegre, csak ezen napok után ültetik ki. Emiatt kerül csak május végén szabad földbe a paradicsom, paprika, a bab- és uborkafélék. A gazdák tüzeket gyújtanak a földeken, és füstöléssel védekeznek a fagykárok ellen, nehogy a vetés és a sarjadó rügyek elpusztuljanak.

Szerző: Tóth Réka


Fák körül röpködő madarak
Szeressük és gondozzuk őket!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Királyok és királynők

Az unokatestvérem eljött hozzánk látogatóba. Feltett a fejére egy papírkoronát, a függönyt maga köré tekerte,…
PEOPLE TEAM tábor

Felszabadulásunk ünnepe

– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi. – Mit csináltak velem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor

Éljenek a kopoltyúsok!

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi. – Roston halat…