Fák körül röpködő madarak
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd elröppennek.

– A madarak a fákat szeretik a legjobban, ugye? – kérdezte a kisfiú.

– Nem mindegyik. A sas a kies táj fölött szeret repülni, a gólya meg a tópartot szereti. Ott találják meg a táplálékukat. De nagyon sok madár és fa szerves kapcsolatban van egymással.

– Például a fák ágaira vagy az odvába rakják a fészküket.

Az ünnep története

Május 10. a madarak és fák napja, amelyet körülbelül 120 éve ünnepelnek hazánkban és világszerte. Célja felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire fontos a természet és annak védelme.

Magyarországon 1902-ben egy ornitológus, azaz madártudós, Chernel István szervezte meg először a madarak és fák napját. 1906-ban Párizsban kötöttek egyezményt az európai országok, hogy megvédjék a hasznos madarakat. Ugyanekkor Herman Ottó, az „utolsó magyar polihisztor” kezdeményezte, hogy ebből hivatalosan is ünnep váljék. Ekkor hazánkban rendelet írta elő, hogy évente egy napot a népiskolákban a tanítók szenteljenek arra, hogy a diákokkal megismertessék a madarak hasznosságát és védelmük jelentőségét.

A XX. század elején évente megrendezték ezt az ünnepet, méghozzá változó időpontokban. Kosztolányi Dezső még egy páros jellegű verset is írt Madarak beszéde – Fák beszéde címmel. A II. világháború után aztán fél évszázados szünet következett. A mozgalom 1994-ben éledt újjá, két évre rá pedig kormányrendelet rögzítette a dátumot május 10-ben.

Hogyan ünnepeljük a madarak és fák napját?

Ezen a napon a gyerekek facsemetéket ültethetnek, fákat gondozhatnak, kihelyezhetnek madárodúkat. Készíthetnek rajzokat, plakátokat, fotózhatják az élővilágot, végezhetnek tudományos kutatásokat. Az élővilággal kapcsolatos vetélkedőkön, akadályversenyeken vehetnek részt, vagy kirándulhatnak egy jót a természetben.

A madarak és fák napja alkalmából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évente rendez országos versenyt az iskolások számára. Itt a diákok összemérhetik egymással az iskolai tanórákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat. Jól kell ismerniük a különböző nemzeti parkok élővilágát. Az írásbeli feladatok megoldásán kívül a tanulóknak külsejük alapján kell madarakat beazonosítaniuk, illetve különböző madarak hangjait is fel kell ismerniük. Az országos döntőt a gödöllői kastélyban tartják.

Év madara, év fája

Egy Németországból indult mozgalom hatására 1996 óta Magyarországon is minden évben megválasztják az év madarát és az év fáját. Ennek célja felhívni a figyelmet hazánk természeti kincseire. Idén az év madara a kerecsensólyom, az év fája pedig a közönséges bükk.

Hogyan segítsük a madarakat és a fákat?

– Például nem permetezünk vegyszerekkel. A permetezőszerek a gyomot és a káros rovarokat ugyan megölik, de a madarak a szennyezett magokat, férgeket eszik meg, így ők is elpusztulnak.

– A fákat nem szabad rongálni, ágaikat letörni, kérgükbe belevésni. Télen madáretetőt akasztunk a fák ágaira, megtöltjük eleséggel, így a hideg időben is lesz táplálék a madarak számára.

Szerző: Tóth Réka


Hajrá, magyarok!
Fagyosszentek

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Harcolni a háborúban

A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? –…
PEOPLE TEAM tábor

Amíg tudok, itt a helyem

Ismerd meg a PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit! Boldi mutatkozik be először, és mondja el,…
PEOPLE TEAM tábor

Gyümölcsszedés

A két kedvenc nyári gyümölcsöm a dinnye és az eper. Dinnyét csak boltban tudok beszerezni,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

Izgatott várakozás

Egy gyermek várása mindig öröm az egész család számára. Fiú lesz, vagy lány? Igazából mindegy,…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumba megyünk

– Nem akarok múzeumba menni! – nyűgösködött Matyi. – Ugyan miért nem? – nézett fel…