Fák körül röpködő madarak
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Szép májusi nap volt, Zsófi és Matyi kint ültek a kertben. Hallgatták a madarak csivitelését, nézték, ahogy faágra szállnak, majd elröppennek.

– A madarak a fákat szeretik a legjobban, ugye? – kérdezte a kisfiú.

– Nem mindegyik. A sas a kies táj fölött szeret repülni, a gólya meg a tópartot szereti. Ott találják meg a táplálékukat. De nagyon sok madár és fa szerves kapcsolatban van egymással.

– Például a fák ágaira vagy az odvába rakják a fészküket.

Az ünnep története

Május 10. a madarak és fák napja, amelyet körülbelül 120 éve ünnepelnek hazánkban és világszerte. Célja felhívni az emberek figyelmét arra, mennyire fontos a természet és annak védelme.

Magyarországon 1902-ben egy ornitológus, azaz madártudós, Chernel István szervezte meg először a madarak és fák napját. 1906-ban Párizsban kötöttek egyezményt az európai országok, hogy megvédjék a hasznos madarakat. Ugyanekkor Herman Ottó, az „utolsó magyar polihisztor” kezdeményezte, hogy ebből hivatalosan is ünnep váljék. Ekkor hazánkban rendelet írta elő, hogy évente egy napot a népiskolákban a tanítók szenteljenek arra, hogy a diákokkal megismertessék a madarak hasznosságát és védelmük jelentőségét.

A XX. század elején évente megrendezték ezt az ünnepet, méghozzá változó időpontokban. Kosztolányi Dezső még egy páros jellegű verset is írt Madarak beszéde – Fák beszéde címmel. A II. világháború után aztán fél évszázados szünet következett. A mozgalom 1994-ben éledt újjá, két évre rá pedig kormányrendelet rögzítette a dátumot május 10-ben.

Hogyan ünnepeljük a madarak és fák napját?

Ezen a napon a gyerekek facsemetéket ültethetnek, fákat gondozhatnak, kihelyezhetnek madárodúkat. Készíthetnek rajzokat, plakátokat, fotózhatják az élővilágot, végezhetnek tudományos kutatásokat. Az élővilággal kapcsolatos vetélkedőkön, akadályversenyeken vehetnek részt, vagy kirándulhatnak egy jót a természetben.

A madarak és fák napja alkalmából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évente rendez országos versenyt az iskolások számára. Itt a diákok összemérhetik egymással az iskolai tanórákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat. Jól kell ismerniük a különböző nemzeti parkok élővilágát. Az írásbeli feladatok megoldásán kívül a tanulóknak külsejük alapján kell madarakat beazonosítaniuk, illetve különböző madarak hangjait is fel kell ismerniük. Az országos döntőt a gödöllői kastélyban tartják.

Év madara, év fája

Egy Németországból indult mozgalom hatására 1996 óta Magyarországon is minden évben megválasztják az év madarát és az év fáját. Ennek célja felhívni a figyelmet hazánk természeti kincseire. Idén az év madara a kerecsensólyom, az év fája pedig a közönséges bükk.

Hogyan segítsük a madarakat és a fákat?

– Például nem permetezünk vegyszerekkel. A permetezőszerek a gyomot és a káros rovarokat ugyan megölik, de a madarak a szennyezett magokat, férgeket eszik meg, így ők is elpusztulnak.

– A fákat nem szabad rongálni, ágaikat letörni, kérgükbe belevésni. Télen madáretetőt akasztunk a fák ágaira, megtöltjük eleséggel, így a hideg időben is lesz táplálék a madarak számára.

Szerző: Tóth Réka


Hajrá, magyarok!
Fagyosszentek

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hallottál az elefántokról?

Kedves Jézuska! Helló, én vagyok, Lili, aki mindig mosolyog! Ötéves vagyok. Az apukám gépel. Én…
PEOPLE TEAM tábor

Márton-napi libaünnep

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e.…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…