De akkor mit csináljak?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat se dugnánk ki a meleg lakásból. Kinek van kedve kimozdulni olyankor? A napsütés nélküli szürkeség, a borongós időjárás a kedvünket is elveszi, lehangoltak, kedvetlenek leszünk.

Bizonyára sokan vagyunk ezzel így

Akadnak persze szerencsésebb természetűek, akik ebben a helyzetben is összekapják magukat. A céltudatosabbak felöltöznek, és elmennek egy edzőterembe erősíteni az izmaikat. Esetleg a haverokkal szerveznek valamilyen benti programot, moziba vagy bowlingozni mennek, társasoznak, kártyáznak, sakkoznak.

De mit kezdjünk magunkkal…

…egyedül, nagy magányunkban, ha még a számítógépezéstől is el vagyunk tiltva? Több családban előfordul, hogy a szülők korlátozzák az internet használatát. Hiába nyomkodnád a kütyüket reggeltől estig, nem töltheted az összes szabadidődet a gép előtt kedvenc videójátékaiddal vagy cseteléssel.

Válassz kedved szerint!

Számtalan módon lefoglalhatod magad, csak vedd elő a kreativitásodat! Ha szeretsz rajzolni, színezni, láss neki! Mostanában divat a színezés, nemcsak a kisgyerekek szórakozása, hanem egyre több felnőtté is. Rengeteg érdekes témájú, kinyomtatható színezőt találhatsz a neten.

Akinek jó a kézügyessége, barkácsolhat vagy kézimunkázhat. A lányok szép hímzéseket, kötött vagy horgolt holmikat készíthetnek maguknak. Biztos akad a közelben egy nagymama, nagynéni vagy keresztanya, aki az alapokat megtanítja.

Az origami, a papírhajtogatás művészete is kikapcsol, megnyugtat. Ráadásul szép dolgokat lehet előállítani. Meglephetnéd a családot egyedi karácsonyfadíszekkel, ajándékokkal.

A vasútmodellezés is igazi alkotómunka, nagy odafigyelést és türelmet igényel. Nem olcsó mulatság, de ha nem csak a zsebpénzedből vásárolod a hozzávalókat, hanem mindenkitől ezt kérsz ajándékba, idővel felépítheted a saját terepasztalodat.

A szellemi tevékenység is lehet örömteli

A rejtvények, kvízek megmozgatják az agytekervényeidet, próbára teszik a memóriádat. Ezekből is különfélékkel találkozhatsz, a poénvadászattól kezdve a hagyományos keresztrejtvényeken át a bonyolultabb, igazi kihívást jelentő fejtörőkig. A szúdokuhoz nem kell feltétlenül matekzseninek lenned, de nem árt, ha konyítasz a számokhoz. Kitűnő szellemi edzés néhány feladvány megoldása, sikerélményhez juttat.

Az olvasásról sok idézetet hozhatnék, de én most Spiró Györgyét érzem találónak: „Az olvasás az aktív fantáziánkat fejleszti; merőben más képességeinket mozgósítja, mint a ránk erőltetett képekkel dolgozó, bennünket passzivitásra kényszerítő vizuális műfajok.”

Nagy szellemi utazáson vesz részt az, aki egy jó történetet – akár mesét, elbeszélést, akár regényt – teljes átéléssel elolvas. A mű által egy másik világba csöppen, ahol fantáziája alapján képzelheti el a helyszíneket és a szereplőket.

Az a lényeg, hogy mindig az érdeklődésednek, hangulatodnak megfelelő olvasmányt válaszd, akkor nem fogsz csalódni.

Laczkó Zsuzsa írása

A jövő iskolája
Földtakarítás

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hipi-hopi

A retró minden területre befészkelte magát. A mindennapjaink része. Szeretünk emlékezni, szeretjük a régi játékokat,…
PEOPLE TEAM tábor

Hogyan találd meg AZT a tábort?

Ha szeretnéd, hogy gyermekeidnek hasznos élményben legyen részük nyáron, akkor a nyári táborok a megoldás.…
PEOPLE TEAM tábor

Csengő vagy hűtőmágnes

Kedves Télapó! Boldog vagyok, hogy írhatok neked! Tudom, hogy tényleg létezel, bár a barátaim nem…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Gáspár, Menyhért, Boldizsár

Nagymama rejtélyes betűket írt fel az ajtófélfára. 20 + G + M + B + 24. El nem tudtam képzelni, mi lehet ez.…