Dinnye, málna, barack stb. (1)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A tavasz végétől induló időszak igazi Kánaán a gyümölcskedvelőknek. Egymás után virágoznak a fák és a cserjék, és érnek be a finomabbnál finomabb termények. A legtöbb fajta tartósítására és befőzésére is van lehetőség, de azért mégis a fáról, frissen leszedve, a magokat szétköpködve az igazi élmény.

Legkorábban a cseresznye terem, már májusban pirosodnak egyes korai fajták gyümölcsei. I. e. 72-ben érkezett a Római Birodalomba Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről, majd innen exportálták Európába. Fő termelője a mai napig Törökország, de Amerikában és egész Európa-szerte jelentős mennyiséget termelnek belőle. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett vértisztító, érvédő, szívizom-erősítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Főleg frissen vagy süteménybe sütve, esetleg befőttként fogyasztják. Nem sokan készítik, de nagyon finom lekvár főzhető belőle.

Szintén korán jelenik meg a piacokon és a kertekben a nagy kedvenc, az eper is. Hivatalosan ezt nevezik kerti szamócának, és eredete két, Amerikából érkező szamócafaj kereszteződésének köszönhető. A kicsi, de finom chilei szamócából és a nagy és piros virginiai szamócából jött létre egy véletlen folytán a 18. századi Franciaországban. Számos fajtáját a nagy alkalmazkodóképessége miatt a világ minden táján termesztik. C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag növény, amely segíti a vércukorszint szabályozását, a szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek megelőzését. Bár a legfinomabb nyersen, de fagyasztva, szörpként, dzsemként vagy akár liofilizálva télen sem kell lemondanunk róla.

Cseresznyedzsem, ahogy én készítem:

– 2 kg cseresznye

– 50 dkg cukor

– 2 evőkanál citromlé

– 2 csomag dzsemfix

A megmosott, kimagozott cseresznyét és a cukrot 20-30 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 20 percig forraljuk. A megtöltött üvegeket ne felejtsük el pár percre fejtetőre állítani, így az üvegben vákuum képződik, biztosítva ezzel a dzsem tartósságát. Száraz, hűvös helyen akár évekig is eláll. Hasonlóan készíthetünk eperdzsemet is, a cukor megduplázásával.

L. Molnár Edit


Dohányzás elleni nap
Dinnye, málna, barack stb. (2)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok meglepődve figyeltek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Zokni, kesztyű, drágakő

Kedves Mikulás! Közeleg a karácsony. Először szeretnék neked boldog ünnepeket kívánni, és remélem, jól vagy…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

A kor nem lehet gond

Kedves Jézuska! Én vagyok Márton, az a hétéves fiú, aki nagyon várja a karácsonyt. Vagyis…