Dinnye, málna, barack stb. (1)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A tavasz végétől induló időszak igazi Kánaán a gyümölcskedvelőknek. Egymás után virágoznak a fák és a cserjék, és érnek be a finomabbnál finomabb termények. A legtöbb fajta tartósítására és befőzésére is van lehetőség, de azért mégis a fáról, frissen leszedve, a magokat szétköpködve az igazi élmény.

Legkorábban a cseresznye terem, már májusban pirosodnak egyes korai fajták gyümölcsei. I. e. 72-ben érkezett a Római Birodalomba Kis-Ázsiából, a mai Törökország területéről, majd innen exportálták Európába. Fő termelője a mai napig Törökország, de Amerikában és egész Európa-szerte jelentős mennyiséget termelnek belőle. Magas C-vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett vértisztító, érvédő, szívizom-erősítő és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Főleg frissen vagy süteménybe sütve, esetleg befőttként fogyasztják. Nem sokan készítik, de nagyon finom lekvár főzhető belőle.

Szintén korán jelenik meg a piacokon és a kertekben a nagy kedvenc, az eper is. Hivatalosan ezt nevezik kerti szamócának, és eredete két, Amerikából érkező szamócafaj kereszteződésének köszönhető. A kicsi, de finom chilei szamócából és a nagy és piros virginiai szamócából jött létre egy véletlen folytán a 18. századi Franciaországban. Számos fajtáját a nagy alkalmazkodóképessége miatt a világ minden táján termesztik. C-vitaminban, antioxidánsokban gazdag növény, amely segíti a vércukorszint szabályozását, a szív- és érrendszeri és egyes daganatos betegségek megelőzését. Bár a legfinomabb nyersen, de fagyasztva, szörpként, dzsemként vagy akár liofilizálva télen sem kell lemondanunk róla.

Cseresznyedzsem, ahogy én készítem:

– 2 kg cseresznye

– 50 dkg cukor

– 2 evőkanál citromlé

– 2 csomag dzsemfix

A megmosott, kimagozott cseresznyét és a cukrot 20-30 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, és további 20 percig forraljuk. A megtöltött üvegeket ne felejtsük el pár percre fejtetőre állítani, így az üvegben vákuum képződik, biztosítva ezzel a dzsem tartósságát. Száraz, hűvös helyen akár évekig is eláll. Hasonlóan készíthetünk eperdzsemet is, a cukor megduplázásával.

L. Molnár Edit


Dohányzás elleni nap
Dinnye, málna, barack stb. (2)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

Hallottál az elefántokról?

Kedves Jézuska! Helló, én vagyok, Lili, aki mindig mosolyog! Ötéves vagyok. Az apukám gépel. Én…
PEOPLE TEAM tábor

Én megpróbáltam…

Kedves Mikulás! Remélem, jól vagy! Én a Kati vagyok, és már izgulok a karácsony miatt.…
PEOPLE TEAM tábor

Vince – teli a pince

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén.…
PEOPLE TEAM tábor

Fagyosszentek

– Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget! – dudorászta Matyi. – El vagy tévedve,…