Jóságos Lúcia vagy ártó boszorkány?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kevés olyan jeles nap van, mint a Luca-nap, december 13-a, amelyhez számtalan hiedelem és szokás kapcsolódik. Ezt a napot többek között termékenységvarázslással, házasság- és időjóslással hozták kapcsolatba, de a boszorkányokhoz és a rontás elkerüléséhez is köze lehet.

Szent Lúcia és a fény

A legenda szerint a 3. és 4. század fordulóján egy gazdag szicíliai családban nevelkedett Szent Lúcia, aki életét a keresztény hitnek szentelte. Vagyonát szétosztotta a szegények között, és inkább mártírhalált halt, mint hogy férjhez menjen egy pogányhoz. A fény (lux) szóval példamutató tisztasága és alázatos élete miatt hozzák összefüggésbe. Északon 1780-ban említik először, koszorúval és gyertyával. Svédországban ezt a hagyományt élesztették újjá, amikor a Nobel-ünnepségek zárónapján, december 13-án koronás lányok gyertyával köszöntik az új Nobel-díjasokat.

Termékenység, varázslás, dologtiltás, lucázás, kotyolás

A magyarok lakta területeken sok hiedelem, babona kapcsolódik ehhez a naphoz. Ezek nem a szenthez kötődnek, inkább a rontó Luca él a néphagyományban. A tyúkok termékenységi varázslata az egyik legfontosabb rítus. Területenként más-más módon igyekeztek a tojásszaporulatot növelni. Néhol mondókával hívogatták a tyúkokat etetésre, legalább hétféle magot szórtak nekik ezen a napon, sőt napraforgóval sütött pogácsát is kaptak. Fiúk jártak házról házra, és vicces, mágikus mondókákkal támogatták a termékenységvarázslatot. Jutalmuk tojás lett, de ha ez elmaradt, fenyegetőztek: „Egy csibéjük legyen, az is vak legyen!” A nőknek tilos volt mosni, kenyeret sütni, varrni, mert a hiedelem szerint bevarrják a tyúkok fenekét, és nem fognak tojni. Luca ráülne a lapátra, és összenyomná a kenyeret.

Ki lesz a jövendőbelid?

A házasságjósló eljárások nagyon fontosak voltak, hiszen minden lány kíváncsi volt, hogy kihez megy férjhez. A Luca-cédula, a Luca-pogácsa vagy a gombóc segített. Férfineveket írtak fel egy-egy cédulára, amit a gombócba rejtettek. Főzés közben az első gombóc, amelyik feljött a víz tetejére, megmutatta a leendő férj nevét. Tizenkét cédulával is jósoltak: Luca-naptól karácsonyig naponta egy cetlit elégettek, és amelyik utoljára maradt, olyan nevű lesz a jövendőbeli.

Hogyan védekezzünk a boszorkányok ellen?

A Luca-napot gonoszjáró napnak tartották, különféle praktikákat vetettek be, hogy megmeneküljenek: fokhagymával kenték be az állatok fejét és az istálló ajtaját, máshol keresztet rajzoltak rá, hamut szórtak elé. A seprűket eldugták, nehogy a boszorkányok azon nyargaljanak. És a lucaszéket is a boszorkányok felismerésére készítették. December 13-án láttak munkához, de mindennap csak egy kicsit dolgozhattak rajta karácsonyig. Akkor elvitték a templomba az éjféli misére, és amikor a készítője ráállt, meglátta a boszorkányokat. Úgy menekült el előlük, hogy mákot szórt maga után, így nem tudták utolérni.

Laczkó Zsuzsa írása

,
Önbizalom
Mert ők a legjobbak

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagnézés tanulással

A PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit meginterjúvoló sorozatunkat Lillával folytatjuk. Mutatkozz be, kérlek! Beretka Lilla…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Áron eskügyűjteménye

Már éppen zárni készültem a könyvtárat az iskolában, ahol dolgoztam, amikor halk kopogást hallottam az…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Kalandok költekezés nélkül

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…