Virágot a virágnak!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Kapd csak össze magad, Matyikám! – szólt egyik nap Nagypapa titokzatosan az unokájához.

– Hová megyünk? – kérdezte érdeklődően a kisfiú.

– A sarki virágboltba.

– Á, az uncsi – szontyolodott el Matyi.

Gyere! Nagymamát, Anyát és Zsófit lepjük meg.

– De miért? – csodálkozott a kisfiú. – Nincs se születésnapjuk, se névnapjuk.

– Viszont mindjárt itt a nőnap!

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnapot március 8-án tartják az egész világon. Először 1917-ben ünnepelték, hazánkban 1948-ban. Az eredeti szándék szerint a nők egyenjogúságát és szabad munkavállalását hirdeti. Több mint száz évvel ezelőtt azért tüntettek, hogy a nők is dolgozhassanak, tanulhassanak, szavazhassanak a választásokon.

Manapság már inkább a nők elleni erőszak, az őket érő kizsákmányolás ellen tiltakoznak ekkor. A cél: egyenlő jogokat a nőknek!

Durva, hogy míg Új-Zélandon 1893-ban, addig Svájcban csak 1971-ben kaptak a nők szavazati jogot. Magyarországon a II. világháború után, 1945-ben, Oroszországban pedig épp 1917. március 8-án. Ezért vált ez a nemzetközi nőnappá.

Nőnap hazánkban és a világon

Az oroszoknál ez munkaszüneti nap, amikor a nők pihennek, és a férfiak végzik el a házimunkát. Náluk sárga tulipánt, Franciaországban gyöngyvirágot, Olaszországban sárga mimózát adnak a férfiak a nőknek. Portugáliában a nők csajos estét tartanak, barátnőkkel együtt mennek el enni és bulizni.

Bulgáriában és Romániában ez a nap egyben anyák napja is, így a nők a gyerekeiktől is kapnak ajándékot, virágot. Lengyelországban vagy Pakisztánban inkább a harcos jelleg dominál, tüntetéseket tartanak a nők jogaiért. Kínában pedig a nőknek fél nap szabadság jár ezen a napon. Náluk előtte való nap lánynapot is tartanak, táncversenyekkel.

Ma már…

A kommunista időkben nálunk munkásmozgalmi jellege volt a nőnapnak.

Manapság már inkább arról szól ez a nap, hogy a férfi családtagok, kollégák, barátok, szomszédok virággal, édességgel kedveskednek a nőknek.

– Amikor fiatal voltam, egy-egy szál szegfűvel köszöntöttem nőismerőseimet, de Nagymamának mindig gerberát adtam, mert ő különleges volt a szívemnek, és tudtam, hogy az a kedvence. Apa iskolás korában már hóvirággal lepte meg az osztálytársnőit, de ma ugyebár ez már védett.

Sokan azt mondják, hogy a nőnap ugyanolyan felesleges, mint a Valentin-nap. Mások viszont úgy gondolják, hogy ennek a napnak az apropóján jó érzés adni is és kapni is. Különleges ajándék lehet ekkor nemcsak egy tárgy, hanem egy élmény is. Én például, de el ne áruld neki, egy romantikus vacsorára viszem majd el Nagymamát egy hajóra.

Miért pont a nők?

– Tudod, mit nem értek, Nagypapa? Ha ekkora az egyenjogúság, ezzel az erővel miért nincs olyan, hogy férfiak napja? – méltatlankodott Matyi.

– Hát képzeld, hogy van! 1999 óta november 19-én ünneplik a világon a nemzetközi férfinapot. – A kisfiú nagyon megörült:

– Ennek örömére vegyünk magunknak is valami meglepetést! És… vásároljunk egy nagy doboz csokit is, szeretnék az osztályból a lányoknak kedveskedni.

Szerző: Tóth Réka


Védjük őket!
Használjuk fel újra!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A legédesebb nap

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

A kor nem lehet gond

Kedves Jézuska! Én vagyok Márton, az a hétéves fiú, aki nagyon várja a karácsonyt. Vagyis…
PEOPLE TEAM tábor

Felszabadulásunk ünnepe

– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi. – Mit csináltak velem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor

A tudományok és a béke ünnepe

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895.…
PEOPLE TEAM tábor

Önbizalom

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni.…