Védjük őket!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a földből előbújó hóvirágnak vagy a hosszú telelés után visszatérő gólyáknak. Talán nincs is olyan gyerek, aki ne szeretne állatkertbe menni. A természetfilmek kedvelőinek is népes tábora van.

Március 3. a vadvilág napja

Jeles nap ez mindazok számára, akik fontosnak tartják az élővilág megismerését és védelmét. 2013-ban az ENSZ Közgyűlésének 68. ülésszakán született döntés ennek a világnapnak a létrehozásáról. Célja, hogy felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségére és a fennmaradását fenyegető veszélyekre az egész világon. Miért éppen március harmadika? Azért, mert 1973-ban ezen a napon írták alá az úgynevezett washingtoni egyezményt, amely a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozza.

A hazai helyzet számokban

Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez. Jelenleg 183 ország tagja a Föld minden kontinenséről. Hazánk természeti értékekben gazdag, az ország területének több mint 22%-a áll európai vagy hazai természetvédelmi oltalom alatt. Itthon közel 2200 magasabb rendű növényt és 42 000 állatfajt ismerünk, amelyek közül több mint 1900 védett, további 273 faj fokozottan védett státuszt élvez. Mellettük 58 gombaféle és 17 zuzmófaj is természetvédelmi oltalom alatt áll.

Mik azok a kulcsfajok?

Azok a fajok, amelyek annak ellenére, hogy nem túl gyakoriak, a természetes környezetükre rendkívül nagy hatást gyakorolnak. Nélkülük az adott ökoszisztéma drámaian megváltozna vagy teljesen megszűnne létezni. Ilyen például a hosszúszárnyú bálna, amely a tengerek szénmegkötésében tölt be fontos szerepet. Az 1900-as években majdnem a kihalásig vadászták őket, de a tilalom után sikerült megmenteni, sőt megnövelni a számukat. A kaliforniai kondorból csak mintegy húsz példány maradt 1982-re. Szerencsére a tenyészprogram hatására ma már több mint 300-ra emelkedett a számuk. Hazánkban élő kulcsfajok az eurázsiai hiúz, a barna medve és a farkas.

Együtt a vadvilág megőrzéséért

Különös védelmet élveznek a kipusztulás szélén álló fajok, a velük való nemzetközi kereskedelem szigorúan tilos. Ilyen hazánkban a parlagi és a rétisas vagy a rákosi vipera. Vannak olyan növények és állatok, amelyek még nincsenek kritikus helyzetben, de ezekkel is csak szigorú szabályok szerint és külön engedélyekkel lehet kereskedni. Idetartozik a hóvirág, a fekete gólya vagy hazánk egyetlen nagymacskafaja, az eurázsiai hiúz is.

Hogyan ünnepeljünk?

Számtalan módon megemlékezhetünk erről a jeles napról. Ha lehetőségünk adódik rá, menjünk el valamelyik állatkertbe. Tavaly a Fővárosi Állat- és Növénykert különleges programokkal és kedvezményekkel várta a látogatókat. Látványetetésekkel egybekötött ismeretterjesztő előadások, játékos vetélkedők és más érdekességek szerepeltek a kínálatban. Ráadásul a 18 év alattiaknak csak 200 Ft-os regisztrációs jegyet kellett venni, ha növény- vagy állatmaszkban jelentek meg, vagy vittek magukkal egy ilyen figurát, plüssjátékot. Semmi gond, ha erre most nincs alkalmad, sétálj egyet a közeli erdőben, vagy csak otthon rajzold le a legkedvesebb élményedet, ami állatokhoz, növényekhez kapcsolódik.

Így is emlékezhetsz a csodálatos vadvilágra.

Laczkó Zsuzsa írása


Hová szökik?
Virágot a virágnak!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Sosincs korán!

Sok szülő már az új év beköszöntével elkezd gondolkodni azon, mi is lenne a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Tábori programok

A programok minősége különösen releváns szempont a tábor kiválasztásánál. A jól szervezett nyári táborokban számos…
PEOPLE TEAM tábor

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra, és megkérdezte: –…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

Mert ők a legjobbak

Kedves Mikulás! Hát itt vagyok újra. Ez a hagyományos karácsonyi levelem. Tudom, te inkább gyerekeknek…