WC nélküli élet?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az öblítős WC-t már a XVI. században feltalálták, a nagy európai városokban még akár kétszáz éve is százak osztozhattak egyetlen illemhelyen. A szennyvíz a folyókba és az utcákra folyt. Szennyezte az ivóvizet, és olyan betegségeket terjesztett, mint a tífusz. A hatóságok üdvözölték a változást, amikor is egyre több háztartásban megjelentek a vízöblítéses illemhelyek. Ez jelentős mértékben javította az általános közegészségügyi helyzetet.

Tisztán, tisztábban

A WC világnapját november 19-én tartjuk. Ez a jeles nap a tiszta vízhez és a fertőtlenítéshez való hozzáférés szükségességét hangsúlyozza, ami önmagában is az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó menetrendjének része, illetve az azt alkotó 17 fenntartható fejlődési cél egyike – alapvető a globális egészségügyi elvárás. Világszerte 673 millió ember még mindig a szabadban végzi a szükségleteit. Öt emberből kettőnek nincs kézmosó-alkalmatossága.

WC-k a történelemben

A WC-k már az ókorban is jelen voltak, és az idők folyamán egyre csak fejlődtek. A középkori Európában gyakran csak közös latrinák álltak rendelkezésre, amelyeket sokan használtak. A szennyvízkezelés hiánya súlyos higiéniai problémákat okozott.

Egészségügyi forradalom

A XIX. században kezdődött az az egészségügyi forradalom, amelynek keretében a városi tervezés szerves részévé vált a megfelelő szennyvízelvezetés és a háztartásonkénti WC. Ez hatalmas előrelépést jelentett a közegészségügy terén.

A jelen kihívásai

A WC világnapja arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ számos részén még mindig hiányoznak az alapvető higiéniai létesítmények. Az ENSZ célja, hogy mindenki számára biztosítsák a megfelelő tisztaságügyhöz való hozzáférést. Ez közvetlen hatással van az egészségre, az oktatásra és a gazdaság fejlődésére.

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: International DAYS

Csizma, csengő, labda és a szárnyasok
Jogot minden gyermeknek!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…
PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Wolfgang Amadeus Mozart

Kutatók összehasonlították Mozart és az ABBA együttes zenéje hallgatásának hatásait: a klasszikus zene esetében alacsonyabb…
PEOPLE TEAM tábor

Ne dobd ki!

Az egyik első szabály, amit a szüleimtől megtanultam, az volt, hogy ne szemeteljek. A használt…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…