Jogot minden gyermeknek!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy nem volt ez mindig ilyen egyértelmű. A történelem kezdetétől egészen az újkorig a szüleik, elsősorban apjuk tulajdonának tekintették a gyermekeket, akik sorsukat nem irányíthatták, nem volt beleszólásuk a jövőjükkel kapcsolatos döntésekbe. Ma ez hihetetlennek tűnik, de egészen a 20. század végéig nem született ennek rendezésére írásos nemzetközi egyezmény.

1989. november 20. fontos dátum a világ összes gyermeke számára. Ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekekkel kapcsolatos egyezményét, ez a nap a gyermekek jogainak világnapja.

Ígéret és remény

Az aláírók ígéretet tettek arra, hogy a benne foglaltakat betartják, ha pedig valamelyik rögzített pont sérül, akkor törvényesen fellépnek ellene. Nehéz téma ez, mert a megfogalmazott elvek, gondolatok még ma sem teljesülnek maradéktalanul a világban. Elég, ha csak a háború sújtotta területekre gondolsz, vagy az éhező országok lakosaira.

A gyermekjogi egyezmény a következő három pont: a gondoskodás, a részvétel és a védelem joga köré épül fel. Mit is jelentenek ezek a fogalmak pontosan?

A gondoskodás joga

Minden gyermeknek alanyi jogon jár a táplálás, az ellátás és a fejlődésükhöz szükséges ismeretek biztosítása. Ez elsősorban a szülők felelőssége és feladata már magzati korban. A védőnői szolgálat a kisbabák születése előtt megjelenik a családok életében, és rendszeresen ellenőrzi őket. Az ellenőrzés szót itt nem negatív értelemben használom, a pozitívumait szeretném hangsúlyozni, nemcsak ellenőriznek, hanem segítséget is biztosítanak a kezdetben bizonytalan szülőknek. Viszont kiemelendő az is, hogy az állandó jelenlétüknek köszönhetően kiszűrik a visszásságokat. Az óvoda- és tankötelezettség betartásával pedig a szellemi fejlődés biztosított, illetve a pedagógusok irányt mutatnak a családoknak nevelési és oktatási kérdésekben egyaránt.

A részvétel joga

A gyerekek a velük kapcsolatos döntésekbe beleszólhatnak, véleményüket szabadon kinyilváníthatják. Természetesen mindig az adott életkor függvényében szabad bevonni őket a döntésekbe, ahogy növekszenek, egyre nagyobb horderejű dolgokról lesznek képesek véleményt nyilvánítani. Remélem, hogy otthon nálatok is hasonlóan működnek a dolgok!

A védelem joga

Minden személy, aki gyermekkel érintkezik, köteles szem előtt tartani annak testi, lelki, szellemi fejlődését. Itt megint csak az oktatási intézmények jelzőrendszerszerepét emelném ki, mert sok hiányosság és probléma ott bukik ki általában. A kiindulópont legtöbbször a tanuló megváltozott magatartása, romló tanulmányi eredménye.

Fontos hangsúlyozni
Egy gyermek jogait a saját családja biztosítja elsőként, de fokozott figyelemmel követi nyomon az az intézmény is (bölcsőde, óvoda, általános és középiskola), amelynek éppen tagja. Tartsuk szem előtt, hogy a jövő generációjának szellemi fejlődése az adott társadalom felelőssége, a törvényesség, a példamutatás és a hatékony kommunikáció pedig az alapja!

Kropokné Kiss Éva

WC nélküli élet?
A híres-neves tejkaramella

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Kalandok költekezés nélkül

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán…
PEOPLE TEAM tábor

A nyári napközis táborokról

Nyáron az egész országban és szerte a világban számos napközis tábor szerveződik. Ezek számtalan lehetőséget…
PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

Áron eskügyűjteménye

Már éppen zárni készültem a könyvtárat az iskolában, ahol dolgoztam, amikor halk kopogást hallottam az…
PEOPLE TEAM tábor

Dohányzás elleni nap

– Juj, mi ez a rossz füstszag? – kérdezte Matyi, amikor séta közben elment mellettük…