Jogot minden gyermeknek!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy nem volt ez mindig ilyen egyértelmű. A történelem kezdetétől egészen az újkorig a szüleik, elsősorban apjuk tulajdonának tekintették a gyermekeket, akik sorsukat nem irányíthatták, nem volt beleszólásuk a jövőjükkel kapcsolatos döntésekbe. Ma ez hihetetlennek tűnik, de egészen a 20. század végéig nem született ennek rendezésére írásos nemzetközi egyezmény.

1989. november 20. fontos dátum a világ összes gyermeke számára. Ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekekkel kapcsolatos egyezményét, ez a nap a gyermekek jogainak világnapja.

Ígéret és remény

Az aláírók ígéretet tettek arra, hogy a benne foglaltakat betartják, ha pedig valamelyik rögzített pont sérül, akkor törvényesen fellépnek ellene. Nehéz téma ez, mert a megfogalmazott elvek, gondolatok még ma sem teljesülnek maradéktalanul a világban. Elég, ha csak a háború sújtotta területekre gondolsz, vagy az éhező országok lakosaira.

A gyermekjogi egyezmény a következő három pont: a gondoskodás, a részvétel és a védelem joga köré épül fel. Mit is jelentenek ezek a fogalmak pontosan?

A gondoskodás joga

Minden gyermeknek alanyi jogon jár a táplálás, az ellátás és a fejlődésükhöz szükséges ismeretek biztosítása. Ez elsősorban a szülők felelőssége és feladata már magzati korban. A védőnői szolgálat a kisbabák születése előtt megjelenik a családok életében, és rendszeresen ellenőrzi őket. Az ellenőrzés szót itt nem negatív értelemben használom, a pozitívumait szeretném hangsúlyozni, nemcsak ellenőriznek, hanem segítséget is biztosítanak a kezdetben bizonytalan szülőknek. Viszont kiemelendő az is, hogy az állandó jelenlétüknek köszönhetően kiszűrik a visszásságokat. Az óvoda- és tankötelezettség betartásával pedig a szellemi fejlődés biztosított, illetve a pedagógusok irányt mutatnak a családoknak nevelési és oktatási kérdésekben egyaránt.

A részvétel joga

A gyerekek a velük kapcsolatos döntésekbe beleszólhatnak, véleményüket szabadon kinyilváníthatják. Természetesen mindig az adott életkor függvényében szabad bevonni őket a döntésekbe, ahogy növekszenek, egyre nagyobb horderejű dolgokról lesznek képesek véleményt nyilvánítani. Remélem, hogy otthon nálatok is hasonlóan működnek a dolgok!

A védelem joga

Minden személy, aki gyermekkel érintkezik, köteles szem előtt tartani annak testi, lelki, szellemi fejlődését. Itt megint csak az oktatási intézmények jelzőrendszerszerepét emelném ki, mert sok hiányosság és probléma ott bukik ki általában. A kiindulópont legtöbbször a tanuló megváltozott magatartása, romló tanulmányi eredménye.

Fontos hangsúlyozni
Egy gyermek jogait a saját családja biztosítja elsőként, de fokozott figyelemmel követi nyomon az az intézmény is (bölcsőde, óvoda, általános és középiskola), amelynek éppen tagja. Tartsuk szem előtt, hogy a jövő generációjának szellemi fejlődése az adott társadalom felelőssége, a törvényesség, a példamutatás és a hatékony kommunikáció pedig az alapja!

Kropokné Kiss Éva

WC nélküli élet?
A híres-neves tejkaramella

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…
PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…