Vince – teli a pince
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén. Nem bolondultam meg, csak a január 21-i szentnek, Vincének nem a fákhoz, hanem a szőlőhöz van köze.

Hiába tart még javában a tél, a hosszú éjszakákról, rövid nappalokról, fagyról, hóról, jégről biztosan nem a szőlő lesz az első, ami az eszembe jut. A jó gazdáknak viszont igen! Hiába pihennek a téli időszakban, Vince napján kimennek a szőlőskertbe, megáldják a szőlőtőkéket, és megkezdik a metszésüket.

Nagyon szeretem a szőlőt, de sosem gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy ősszel egészséges fürtökről szedegethessem a finom szemeket, a gazdáknak már januárban meg kell tenniük az előkészületi munkálatokat. Azt hiszem, ezek után még jobban meg fogom becsülni a munkájukat.

Szent Vince

Hiába élt Vince a mai Spanyolország területén majdnem 2000 évvel ezelőtt, máig fennmaradtak a róla szóló történetek, és a napjához népszokások kapcsolódnak. Mint minden vértanúnak, neki is kínszenvedésekkel teli halál jutott. Pedig a neve azt jelenti: győzedelmes, bár egyesek szerint azt, hogy százszoros bor.

A helyi püspök segítője volt. Csakhogy a római császár tűzzel-vassal irtotta a keresztényeket, és bosszújának Vince is áldozatul esett. Rettentően megkínozták őket; az öreg püspök hamar meghalt, társának hosszabb szenvedés jutott. Még a holttestét sem temették el; először egy szántóföldön lakmároztak belőle a vadállatok, később a tengerbe dobták a tetemét. Egy nap azonban a partra sodorta a víz, ahol aztán végre eltemették.

Segíts, Vince!

Olaszországban, Franciaországban és Németországban terjedt el a kultusza. Még pénzérmére is került a képmása, ráadásul a magyar koronázási paláston is ott látható az alakja. A nevéből egy szakma is ered: vincellérnek nevezzük a szőlészetekben a felügyelőt. A szőlősgazdák és borkereskedők mellett a takácsok, tetőfedők is védőszentjüknek tekintik. Ha valaki nem talál egy elveszett tárgyat, akkor Szent Vincéhez kell segítségül fordulnia. A dadogósokat is Vince segítheti abban, hogy könnyebben beszéljenek.

Megcsordul Vince?

A szőlővesszőből jóslásokat végeztek az év termésével kapcsolatban. A gazdák szerint ezen a napon természetesen sok bort kell fogyasztani, hogy bőséges legyen a bortermés.

Népi időjóslások is kapcsolódnak ehhez a jeles naphoz. A legismertebb mondás: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince.” A megcsordulás egyáltalán nem esőt, inkább olvadást jelent. Ezért jobban hangzik így a mondás: „Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince. Gabonával pajta, csűr, Mihály így édes bort szűr.” Tehát ha január 20-án kisüt a nap, és csöpög az ereszről az olvadt jég, arra kell gondolni, hogy sok szőlő terem majd, amit Szent Mihály napja táján, szeptember 29-e körül szüretelnek le, és amiből sok hordó bor készül majd. Ha reggel a kocsi jégen jár, de délután már verebek fürdenek a nyomában, akkor jó bortermés ígérkezik. Az eső inkább rosszat jelent, ekkor a csapadék rossz bortermést jósol. „Ködös Vince, üres pince.”

Szerző: Tóth Réka


A fák védőszentje
Királyok és királynők

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Én megpróbáltam…

Kedves Mikulás! Remélem, jól vagy! Én a Kati vagyok, és már izgulok a karácsony miatt.…
PEOPLE TEAM tábor

Izgatott várakozás

Egy gyermek várása mindig öröm az egész család számára. Fiú lesz, vagy lány? Igazából mindegy,…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Húsvétvasárnap

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi. – Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.…