Vince – teli a pince
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén. Nem bolondultam meg, csak a január 21-i szentnek, Vincének nem a fákhoz, hanem a szőlőhöz van köze.

Hiába tart még javában a tél, a hosszú éjszakákról, rövid nappalokról, fagyról, hóról, jégről biztosan nem a szőlő lesz az első, ami az eszembe jut. A jó gazdáknak viszont igen! Hiába pihennek a téli időszakban, Vince napján kimennek a szőlőskertbe, megáldják a szőlőtőkéket, és megkezdik a metszésüket.

Nagyon szeretem a szőlőt, de sosem gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy ősszel egészséges fürtökről szedegethessem a finom szemeket, a gazdáknak már januárban meg kell tenniük az előkészületi munkálatokat. Azt hiszem, ezek után még jobban meg fogom becsülni a munkájukat.

Szent Vince

Hiába élt Vince a mai Spanyolország területén majdnem 2000 évvel ezelőtt, máig fennmaradtak a róla szóló történetek, és a napjához népszokások kapcsolódnak. Mint minden vértanúnak, neki is kínszenvedésekkel teli halál jutott. Pedig a neve azt jelenti: győzedelmes, bár egyesek szerint azt, hogy százszoros bor.

A helyi püspök segítője volt. Csakhogy a római császár tűzzel-vassal irtotta a keresztényeket, és bosszújának Vince is áldozatul esett. Rettentően megkínozták őket; az öreg püspök hamar meghalt, társának hosszabb szenvedés jutott. Még a holttestét sem temették el; először egy szántóföldön lakmároztak belőle a vadállatok, később a tengerbe dobták a tetemét. Egy nap azonban a partra sodorta a víz, ahol aztán végre eltemették.

Segíts, Vince!

Olaszországban, Franciaországban és Németországban terjedt el a kultusza. Még pénzérmére is került a képmása, ráadásul a magyar koronázási paláston is ott látható az alakja. A nevéből egy szakma is ered: vincellérnek nevezzük a szőlészetekben a felügyelőt. A szőlősgazdák és borkereskedők mellett a takácsok, tetőfedők is védőszentjüknek tekintik. Ha valaki nem talál egy elveszett tárgyat, akkor Szent Vincéhez kell segítségül fordulnia. A dadogósokat is Vince segítheti abban, hogy könnyebben beszéljenek.

Megcsordul Vince?

A szőlővesszőből jóslásokat végeztek az év termésével kapcsolatban. A gazdák szerint ezen a napon természetesen sok bort kell fogyasztani, hogy bőséges legyen a bortermés.

Népi időjóslások is kapcsolódnak ehhez a jeles naphoz. A legismertebb mondás: „Ha megcsordul Vince, teli lesz a pince.” A megcsordulás egyáltalán nem esőt, inkább olvadást jelent. Ezért jobban hangzik így a mondás: „Ha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince. Gabonával pajta, csűr, Mihály így édes bort szűr.” Tehát ha január 20-án kisüt a nap, és csöpög az ereszről az olvadt jég, arra kell gondolni, hogy sok szőlő terem majd, amit Szent Mihály napja táján, szeptember 29-e körül szüretelnek le, és amiből sok hordó bor készül majd. Ha reggel a kocsi jégen jár, de délután már verebek fürdenek a nyomában, akkor jó bortermés ígérkezik. Az eső inkább rosszat jelent, ekkor a csapadék rossz bortermést jósol. „Ködös Vince, üres pince.”

Szerző: Tóth Réka


A fák védőszentje
Királyok és királynők

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Én megpróbáltam…

Kedves Mikulás! Remélem, jól vagy! Én a Kati vagyok, és már izgulok a karácsony miatt.…
PEOPLE TEAM tábor

A tojásnövény

Kedvenc nyári kajáink: a padlizsán. Az angol nyelvterületeken eggplantként ismert növény magyar elnevezése az arab…
PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Elmúlt, de nem nyomtalanul

Ma újra korán kellett kelnem. Véget ért az őszi szünet. November 6-a van, hétfő, és…
PEOPLE TEAM tábor

Bajai vagy szegedi?

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…