Gyümölcsszedés
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A két kedvenc nyári gyümölcsöm a dinnye és az eper. Dinnyét csak boltban tudok beszerezni, az eper viszont megterem a mamámnál, falun. Ugye nem felejtetted el, hogy sorban megyek végig a bakancslistámon? Most ez következik. Azért jutott eszembe az eperszedés, mert sok időt töltök a mamámnál, minden hétvégén meglátogatjuk. Neki ez most napi program.

Nagyon szeret kertészkedni. Nekem is mindig mondja, hogy menjek ki vele, mert jót tesz a munka a szabad levegőn. Mivel megfogadtam, hogy idén kimozdulok, kapva kaptam az alkalmon.

Az első szüret előtt azért tájékozódtam. Az eper évelő növény. Szakmai elnevezése: szamóca. A fajtájától függ, hogy mikor érik. Virágának színe fehér, hozamát befolyásolja a talaj minősége, az időjárás és a csapadék mennyisége. A levele világoszöld, de lehet sötétebb is, a széle fűrészes. A levelek 50-60 napig élnek, majd az alsók fokozatosan elhalnak. Csoportjai: egyszer, többször termő és erdei szamócák. Mamánál egyszer termő van. Múlt héten már szedtünk belőle, úgyhogy egy dolgot ki is pipáltam arról a bizonyos listáról.

Átlagos kerti földben, nedves talajon éri el a legnagyobb hozamot. Kedveli a napfényt, viszont szárazság idején szükséges locsolni, hogy teremjen. Májusban vagy ősszel érdemes palántázni. Mami mindig ősszel szokta, mert a következő tavasszal akkor már tud róla szedni.

A gondozása nem bonyolult, gyomlálni kell, az elhalt leveleket eltávolítani. Szaporodik magától a kacsokkal, csak ritkítani szükséges, és 5-6 évente új töveket telepíteni, mert ennyi idő alatt öregszik el.

A teljesen érett, minden oldalról piros szemeket szabad csak leszedni. Nem sokáig áll el, de lekvár, pálinka készülhet belőle. Sütemények alapanyaga, és lefagyasztva, télen is finom.

Az első pár hétben nem tudunk eltenni, mert aznap elfogy, amikor leszedjük. Múltkor 1-1,5 órán át szedtük, de megérte a fáradozást. Ha hétvégén megyek, akkor megint fogok segíteni.

Lejegyezte: Kropokné Kiss Éva


Múzeumba megyünk
Harcolni a háborúban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Majd kiderül

Kedves Télapó! Én vagyok Kinga, a nagypapám és a nagymamám legkedvesebb unokája. Arra jutottam, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

Örülök vagy megőrülök?

Ha a tavalyi nyárra gondolok, hááát… azért idén el tudnék képzelni valami izgalmasabbat. A nyaralás…