OCD
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A vélhetőleg genetikai eredetű obszesszív-kompulzív zavar gyötrő gondolatokkal és kényszeres cselekedetekkel járó rendellenesség. Gyermekeknél előidézhet hasonló gondolatot: „Meg kell érintenem az asztal négy sarkát. Ha nem teszem, anyukám megbetegszik és meghal.” Gyakran tudatában vannak, hogy ez a késztetés értelmetlen, de az aggodalom, amit éreznek, olyan erős, hogy elvégzik a rituálét. Eleinte ettől jobban érzik magukat, sajnos azonban aggodalmaik megsokszorozódnak, egyre több időt és energiát vesznek el szertartásaik, feszültség alakul ki, mégis úgy érzik, nem tudják abbahagyni. Kétségeik vannak afelől, hogy a dolgok rendben vannak, akadékoskodnak. Félelmetesnek, rossznak, helytelennek képzelik a történéseket, bizonyos színeket, számokat is szerencsétlenséggel hoznak összefüggésbe. Fontos nekik, hogy legyen minden egyenlő, pontos, szimmetrikus.

Furcsa, bosszantó gondolat mindannyiunkban felmerül időnként, de nem marad meg az emlékezetünkben, baj akkor következik be, ha állandóan és erősen jelen van, makacsul visszatér, nem szűnik, gyötrelmes rögeszmévé válik, szorongáshoz vezet. Van, aki annyira fél, hogy tűz üt ki a lakásában, mert ő a figyelmetlensége folytán, nem szándékosan kárt okoz, hogy minden kivezető nyílást ellenőriz, mikor elmegy otthonról. Más, kosz, baktérium, betegségek, környezeti szennyező anyagok, vegyszerek okozta fertőzéstől annyira retteg, hogy a nyelésnél, légzésnél is túlságosan elővigyázatos. Vallásos ember aggódhat istenkáromlás miatt, más OCD-s azért, hogy valami tiltott dolgot mond, amivel megsért valakit.

Megoldás lehet a szorongásos zavarok tüneteit is csökkentő CBT, a kognitív viselkedésterápia, mely beszélgetés és tanulás, verbális megerősítés. Magyarázhatják a kezeltnek úgy, hogy a beragadt gondolatok és félelmek az agy csuklásai vagy trükkjei, amelyektől úgy tűnik, hogy a rossz dolgok megtörténhetnek, ha nem végzik a szertartást. Megértetik a pácienssel, hogy ha továbbra is ezt teszi, erősödik, ha nem végzi ezeket, akkor enyhül a problémája. Elhagyásuk azonban kezdetben nehéz lehet. A következő készségek elsajátításával könnyíthető meg a folyamat: aggódással, szorongással való megbirkózás; lecsendesedés, nyugalom; trükkök felismerése; szembenézés a félelmekkel; kényszeres szokás elhagyásának módjai; magabiztossággal való felülkerekedés. Súlyos esetekben gyógyszeres kezelés szükséges.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: kidshealth.org és verywellmind.com

Mamut, dodó, ember, felelősség
A legendás mártír

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

Gipszöntés otthon (I)

Amiről most írok, akár kétnapos elfoglaltságot is jelenthet számodra a nyáron. A gipszöntés fortélyait mutatom…
PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Pluszóráink végnapjai?

Már csak egy hét választ el minket az őszi óraátállítástól. A változtatás október 29-én, 03:00-kor…
PEOPLE TEAM tábor

Időutazás

Nézzetek ki az ablakon! Mit láttok? Sivár táj, erős szél, kopár sziklák. Sehol egy fa,…
PEOPLE TEAM tábor

Sosincs korán!

Sok szülő már az új év beköszöntével elkezd gondolkodni azon, mi is lenne a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok meglepődve figyeltek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…