OCD
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A vélhetőleg genetikai eredetű obszesszív-kompulzív zavar gyötrő gondolatokkal és kényszeres cselekedetekkel járó rendellenesség. Gyermekeknél előidézhet hasonló gondolatot: „Meg kell érintenem az asztal négy sarkát. Ha nem teszem, anyukám megbetegszik és meghal.” Gyakran tudatában vannak, hogy ez a késztetés értelmetlen, de az aggodalom, amit éreznek, olyan erős, hogy elvégzik a rituálét. Eleinte ettől jobban érzik magukat, sajnos azonban aggodalmaik megsokszorozódnak, egyre több időt és energiát vesznek el szertartásaik, feszültség alakul ki, mégis úgy érzik, nem tudják abbahagyni. Kétségeik vannak afelől, hogy a dolgok rendben vannak, akadékoskodnak. Félelmetesnek, rossznak, helytelennek képzelik a történéseket, bizonyos színeket, számokat is szerencsétlenséggel hoznak összefüggésbe. Fontos nekik, hogy legyen minden egyenlő, pontos, szimmetrikus.

Furcsa, bosszantó gondolat mindannyiunkban felmerül időnként, de nem marad meg az emlékezetünkben, baj akkor következik be, ha állandóan és erősen jelen van, makacsul visszatér, nem szűnik, gyötrelmes rögeszmévé válik, szorongáshoz vezet. Van, aki annyira fél, hogy tűz üt ki a lakásában, mert ő a figyelmetlensége folytán, nem szándékosan kárt okoz, hogy minden kivezető nyílást ellenőriz, mikor elmegy otthonról. Más, kosz, baktérium, betegségek, környezeti szennyező anyagok, vegyszerek okozta fertőzéstől annyira retteg, hogy a nyelésnél, légzésnél is túlságosan elővigyázatos. Vallásos ember aggódhat istenkáromlás miatt, más OCD-s azért, hogy valami tiltott dolgot mond, amivel megsért valakit.

Megoldás lehet a szorongásos zavarok tüneteit is csökkentő CBT, a kognitív viselkedésterápia, mely beszélgetés és tanulás, verbális megerősítés. Magyarázhatják a kezeltnek úgy, hogy a beragadt gondolatok és félelmek az agy csuklásai vagy trükkjei, amelyektől úgy tűnik, hogy a rossz dolgok megtörténhetnek, ha nem végzik a szertartást. Megértetik a pácienssel, hogy ha továbbra is ezt teszi, erősödik, ha nem végzi ezeket, akkor enyhül a problémája. Elhagyásuk azonban kezdetben nehéz lehet. A következő készségek elsajátításával könnyíthető meg a folyamat: aggódással, szorongással való megbirkózás; lecsendesedés, nyugalom; trükkök felismerése; szembenézés a félelmekkel; kényszeres szokás elhagyásának módjai; magabiztossággal való felülkerekedés. Súlyos esetekben gyógyszeres kezelés szükséges.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: kidshealth.org és verywellmind.com

Mamut, dodó, ember, felelősség
A legendás mártír

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hajrá, magyarok!

Azt mondjuk, hogy a magyar sportnemzet. Sokan űznek különféle sportokat amatőr vagy profi szinten, rengetegen…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…