Pluszóráink végnapjai?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Már csak egy hét választ el minket az őszi óraátállítástól. A változtatás október 29-én, 03:00-kor következik be, amikor is az órákat egy órával vissza kell állítani. Ez az intézmény évek óta téma és vita tárgya. Sokan a megszüntetését sürgetik.

Óraátállítás, visszaszámlálás

Az Európai Unió tagállamai eredetileg 2021-ig kaptak határidőt arra, hogy eldöntsék, melyik időszámítást tartják meg az óraátállítás eltörlése után. A Covid-járvány azonban keresztülhúzta a számításokat: a döntést 2024-ig elhalasztották. Az időközben kitört orosz–ukrán háború további bizonytalanságot okozott, így a döntése vélhetően 2025-re csúszik.

Kérdőjelek és preferenciák

A Pénzcentrum 2023-as felmérése alapján a magyar lakosság többsége, pontosan 88%-a már most is megszabadulna az óraátállítás gyakorlatától. A válaszadók viszont megosztottak abban a kérdésben, hogy melyik időszámítást részesítenék előnyben: 46% a nyári, míg 35% a téli időszámítás mellett tenné le a voksát.

Tévhitek és a természetes időzóna

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában a téli időzóna a természetes. A válaszadók közel negyede tévesen gondolja, hogy a nyári időszámítás az. A szakértők egyöntetű véleménye: a téli időszámítást kellene megtartani.

A testi-lelki egyensúly

Az óraátállítás különösen azokat érinti, akik nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz, ám az orvosok szerint egy egészséges szervezet egyórányi eltérést aligha észlel. Vannak viszont, akik hetekig szenvednek az átállás után. Vajon az óraátállítás a valódi gond, vagy mindez csak kényelmes alkalom a mindennapi problémák felemlegetésére?

Tologatás vagy megoldás?

Az óraátállítás kérdése ma már nem csupán a időmérés technikai aspektusáról szól. Összetett társadalmi, egészségügyi és pszichológiai kérdéseket is felvet. Az óraátállítás intézményének eltörlése nem csupán egy óra eltüntetését jelentené, hanem esetleg szélesebb körű változást és alkalmazkodást is magával hozna. Az elkövetkező években eldől, hogy végül melyik irányba mozdul el a mutató, és hogyan hat ez mindannyiunk életére.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás és információk: penzcentrum.hu

Utolsó tanítási nap az őszi szünet előtt
A legjobb infóórám története

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Mert az ünnepek után…

Kedves Jézuska! Anna vagyok, Zizi anyukája. Nagyon hálás vagyok, hogy minden évben gondoskodsz a mi…
PEOPLE TEAM tábor

Tájékoztatónk hétfőn az MI szerint

Hétfőn tájékoztatót tartunk a 2023-as PEOPLE TEAM-táborozásról. Megszólítottuk a mesterséges intelligenciát: „Milyen kérdéseket tennél fel…
PEOPLE TEAM tábor

Éljenek a kopoltyúsok!

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi. – Roston halat…
PEOPLE TEAM tábor

Húsvétvasárnap

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi. – Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.…