Pluszóráink végnapjai?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Már csak egy hét választ el minket az őszi óraátállítástól. A változtatás október 29-én, 03:00-kor következik be, amikor is az órákat egy órával vissza kell állítani. Ez az intézmény évek óta téma és vita tárgya. Sokan a megszüntetését sürgetik.

Óraátállítás, visszaszámlálás

Az Európai Unió tagállamai eredetileg 2021-ig kaptak határidőt arra, hogy eldöntsék, melyik időszámítást tartják meg az óraátállítás eltörlése után. A Covid-járvány azonban keresztülhúzta a számításokat: a döntést 2024-ig elhalasztották. Az időközben kitört orosz–ukrán háború további bizonytalanságot okozott, így a döntése vélhetően 2025-re csúszik.

Kérdőjelek és preferenciák

A Pénzcentrum 2023-as felmérése alapján a magyar lakosság többsége, pontosan 88%-a már most is megszabadulna az óraátállítás gyakorlatától. A válaszadók viszont megosztottak abban a kérdésben, hogy melyik időszámítást részesítenék előnyben: 46% a nyári, míg 35% a téli időszámítás mellett tenné le a voksát.

Tévhitek és a természetes időzóna

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy valójában a téli időzóna a természetes. A válaszadók közel negyede tévesen gondolja, hogy a nyári időszámítás az. A szakértők egyöntetű véleménye: a téli időszámítást kellene megtartani.

A testi-lelki egyensúly

Az óraátállítás különösen azokat érinti, akik nehezen alkalmazkodnak a változásokhoz, ám az orvosok szerint egy egészséges szervezet egyórányi eltérést aligha észlel. Vannak viszont, akik hetekig szenvednek az átállás után. Vajon az óraátállítás a valódi gond, vagy mindez csak kényelmes alkalom a mindennapi problémák felemlegetésére?

Tologatás vagy megoldás?

Az óraátállítás kérdése ma már nem csupán a időmérés technikai aspektusáról szól. Összetett társadalmi, egészségügyi és pszichológiai kérdéseket is felvet. Az óraátállítás intézményének eltörlése nem csupán egy óra eltüntetését jelentené, hanem esetleg szélesebb körű változást és alkalmazkodást is magával hozna. Az elkövetkező években eldől, hogy végül melyik irányba mozdul el a mutató, és hogyan hat ez mindannyiunk életére.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás és információk: penzcentrum.hu

Utolsó tanítási nap az őszi szünet előtt
A legjobb infóórám története

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Itt mindenki egyenlő

Ebben a táborban fontos, hogy mindenki jól érezze magát. A PEOPLE TEAM új generációs nyári…
PEOPLE TEAM tábor

Gyermeknap

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa. –…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Márton-napi libaünnep

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e.…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…