A legjobb infóórám története
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Amióta nyáron a PEOPLE TEAM programozótáborában voltam, nagyon szeretem az infót. Végre megértettem, hogy mire való a rengeteg gomb és program. Élvezem, hogy klassz dolgokat készíthetek, mint például egy mozgó szülinapi meghívót a nővérem 17. szülinapjára. Nagyon tetszett neki.

Épp ma érkezett az új infótanár a suliba, szóval már csak emiatt is irtó izgatott voltam. Állítólag jó fej, és szervezni akar majd szakkört is, ahol elsősorban animációs filmekkel fogunk foglalkozni. Tutira jelentkezni fogok. Legalább jövő nyáron elmesélhetem a táborban, hogyan készítettem el az első önálló animációs filmemet.

Már alig vártam, hogy elérkezzen a harmadik óra. Rohantam az infóterembe, és az első padban helyet is foglaltam. Még a legjobb barátaim is strébernek tituláltak, de egyáltalán nem érdekelt.

Az új tanár, Tomi bácsi tényleg nagy arc. Az egész osztály azonnal megkedvelte. Amikor bejött a terembe, a csajok összesúgtak, a fiúk pedig halk megjegyzéseket tettek a bicepszére.

Tomi bácsi felírt a táblára egy dátumot: október 28.

A többiek csodálkoztak, de én azonnal tudtam, miről van szó. A táborban már megtanultam, így lelkesen bekiabáltam:

– Az animáció világnapja! A legjobb nap a világon!

Tomi bácsi tesztelni akarta a tudásomat, ha már így lelkesedtem. Én persze nem hoztam szégyent a PEOPLE TEAM-csapatra, és mint egy jogszabályt, kántáltam az animáció szó jelentését:

– Az animáció olyan filmkészítési technika, amely élettelen tárgyak, rajzok vagy ábrák „kockázásával” olyan illúziót kelt a nézőben, mintha az egymástól kismértékben eltérő képkockák sorozatából összeálló történésben a szereplők megelevenednének vagy élnének.

Nem csak Tomi bácsi, de a többiek is tátott szájjal bámultak. A tanár bá be akart keményíteni. Azt hitte, hogy egy PT-táborost tőrbe csalhat, ezért újabb kérdésekkel bombázott. Nekem persze ezek is könnyűek voltak. Az elsőre volt a legegyszerűbb válaszolni:

– 2002 óta ünneplik, és azért október 28-án, mert Párizsban 1892-ben, ezen a napon vetítettek először animált mozgóképet.

Arra is könnyen válaszoltam, amikor megkérdezte, hogy ki szervezi az animáció világnapját:

– Hát naná, hogy az ASIFA, vagyis a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség.

Végül nagyon meg akart fogni, és nehéz kérdést tett fel, amin tényleg el kellett gondolkodnom. Az osztály síri csöndben várta a válaszomat, és éppen ez a csend segített a megoldásban. Felugrottam, az asztalra csaptam, és már hadartam is:

– Már emlékszem! Rofusz Ferenc rendezte az első magyar animációs filmet. A légy a címe! Valóban egy légyről szól, amely a szobában repked. Érdekessége, hogy a légy szemén keresztül mutatja be a történetet. Ja, és az első magyar Oscar-díjat neki köszönhetjük.

Ezek után pedig nem volt kérdés: én lettem az animációs szakkör első tagja és Tomi bácsi legnagyobb segítsége.

Lejegyezte: Kovács Dalma

Pluszóráink végnapjai?
Vegán világnap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Majd kiderül

Kedves Télapó! Én vagyok Kinga, a nagypapám és a nagymamám legkedvesebb unokája. Arra jutottam, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Hallottál az elefántokról?

Kedves Jézuska! Helló, én vagyok, Lili, aki mindig mosolyog! Ötéves vagyok. Az apukám gépel. Én…
PEOPLE TEAM tábor

Éljenek a kopoltyúsok!

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi. – Roston halat…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…