A tojásnövény
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a padlizsán. Az angol nyelvterületeken eggplantként ismert növény magyar elnevezése az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsomnak vagy kékparadicsomnak is hívják, Erdélyben pedig vinete vagy vinetta néven is ismerik. Ez a burgonyafélék családjába tartozó egynyári növény Délkelet-Ázsiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették. Magas a C-és A-vitamin-tartalma, és gazdag ásványi anyagokban. Termése a nálunk leggyakrabban megtalálható lila mellett sárga, fekete és fehér is lehet.

Felhasználása leginkább a balkáni, illetve a mediterrán konyhakultúrára jellemző. Az egyik legnépszerűbb, padlizsánból készült étel a muszaka, mely az egész Balkán-félszigeten, a Kelet-Mediterráneumban és a Közel-Keleten is nagyon kedvelt étel. Elnevezése az arab musaqqa szóból ered, melynek jelentése „hűtött”. A legtöbb változat alapja – a pirított padlizsán és paradicsom mellett – a darált hús. Ezek a hozzávalók kerülnek vagy rétegekben egymásra, vagy csak egymás mellé. Néhol kiegészítik mártással, főként besamellel, esetleg sajttal is.

A padlizsánt előételként is sokféle formában készítik. Panírozva vagy palacsintatésztába forgatva és olajban kisütve is nagyon finom, de krémek és saláták alapjaként is kiváló. A szerb ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készült mártás, melyet főleg húsok mellé, salátákba rakva vagy más mártásokba keverve fogyasztanak. A másik, padlizsánból készült krém, az erdélyi vinetta Magyarországon is egyre elterjedtebb. Sokféle változatában a sült padlizsános alap a közös. A vinetta grillszezonban Erdélyben elmaradhatatlan ételnek számít. Nagy adagokban készítik, mivel pürésítés után, a fagyasztóba téve sokáig eláll. Így télen is könnyen készíthető belőle friss, vitaminokban gazdag krém. Ízesítése többféleképpen történhet, vöröshagymával, fokhagymával, tejföllel, majonézzel, petrezselyemmel.

Padlizsánkrém, ahogy én készítem:

– 2 közepes, fényes és kemény padlizsán

– 2 gerezd fokhagyma

– mustár

– vaj

– só

A padlizsánokat egészben, sütőbe rakva, 200 fokon negyven percig sütjük. Akik a füstös ízvilágot kedvelik jobban, azoknak a grillezést ajánlom. Miután megpuhultak, meghámozzuk, és a többi hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe rakva nagyon sokáig eláll. Pirítóssal az igazi.

L. Molnár Edit


Fehér éjszakák
Tanuljunk a szabadban!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Bográcsozzunk!

Kedvenc nyári kajáink: a gulyás. A pörkölt, a paprikás és a gulyás rokon ételek, melyek…
PEOPLE TEAM tábor

A fák védőszentje

Nagyon szeretem a fákat, a kertünk is tele van velük. Jó időben szeretek a tövükbe…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a lovagi tornák.…