Bográcsozzunk!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a gulyás. A pörkölt, a paprikás és a gulyás rokon ételek, melyek a paraszti kultúrában való népszerűségük után a 19. században a polgári és a nemesi konyhakultúrába is beépültek. Ennek a három ételnek a története elválaszthatatlan egymástól, a hajdani forrásokból pedig sokszor nem egyértelműsíthető, hogy pontosan melyikről is van szó. Az elnevezések használata tájegységenként eltérő volt, sőt egyes esetekben még napjainkban is az. A gulyásról elmondható, hogy külföldön az egyik legnépszerűbb magyar étel, melyet sok országban ismernek Gulasch, goulash néven. A gulyás nevű étel azonban sem a külföldön ismert változataival, sem a gulyáslevessel nem azonos.

A gulyás születése és elterjedése az alföldi pásztorélethez köthető. A pásztorok a külterjes állattenyésztést gyakorló helyeken a településtől távol éltek, és maguknak főztek bográcsban. Az 1970-es évekig magyar szürke marhát őriztek, ezt követően lett általános a juhtartás. A marhatenyésztés révén több társadalmi réteg került kapcsolatba egymással, így a pásztorok bográcsban készült húsos étele egyre több ember számára vált ismertté. A gulyás elnevezés az irodalmi köznyelvben vált jellemzőbbé, míg a pörkölt és a paprikás nevek inkább népi elnevezések maradtak.

A gulyás nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József reformtörekvéseivel. Politikája ellensúlyozásaképp a magyar nemesség a magyar nyelv védelme, a magyar viselet újbóli divatba hozása mellett ebben az ételben látta azt, amivel hangsúlyozni tudta a magyar nép egységét és egyéni jellegét. Teljesen magyar ételnek tartották, mert az Alföld olyan részéről származott, ahol nem volt jellemző az elnémetesedés.

Gulyás bográcsban, ahogy én készítem:

– 1,5 kg marhaszegy

– 80 dkg hagyma

– 2 db zöldpaprika

– 4 db paradicsom

– 1 evőkanál paprikakrém

– 2 evőkanál pirospaprika

– 1 evőkanál só

– zsír

A hagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pirítjuk. Ehhez adjuk a felszeletelt paradicsomot és a felaprított paprikát, majd sűrű péppé főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a nagyobb kockákra vágott húst. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje, majd lassan puhára főzzük. Nagyjából két óra főzést igényel. Felkarikázott paprikát, esetleg csípőset is tehetünk hozzá. Tésztával vagy kenyérrel tálaljuk.

L. Molnár Edit


Kábítószer-ellenes világnap
Bajai vagy szegedi?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Nem üthetsz

Néhány szülő számára egy tasli lehetőséget kínál a rövid távú engedelmesség kierőszakolására, ami néha nagy…
PEOPLE TEAM tábor

Bajai vagy szegedi?

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…
PEOPLE TEAM tábor

Harcolni a háborúban

A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? –…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (3)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, így egyaránt rokona…