Bajai vagy szegedi?
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó idővel együtt beköszönt a horgászszezon, és azzal együtt jár a halból készült ételek fogyasztása is.

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé valójában több lével készített halpaprikás. Első szakácskönyvbeli említése 1871-ből való. Rézi néni szakácskönyvében szerepel a Halpaprikás halászosan elnevezésű étel, mely egy bográcsban főtt ételt takar. A halászos név lényege, hogy minden hozzávaló egyszerre kerül az edénybe. A halászlé alapját a sok hal, az elkészítési mód, a vöröshagyma és a fűszerpaprika adja. A 19. századtól kezdve az elkészítés módjában eltérő gyakorlat alakult ki a Tisza mellett, a Duna partjainál és a Balatonnál. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme a passzírozás, míg a dunai levesek esetében ez a lépés kimarad. A Tisza menti városok készítési módja pepecselősebb, viszont sűrűbb levet eredményez. Először alaplevet készítenek hagymából, paprikából és halaprólékból, majd ezt átpasszírozzák, és az így kapott lében főzik meg a halszeleteket. A Duna mentén a kevésbé sűrű levesbe gyufatészta kerül. A balatoni halászlé a tiszaira hasonlít, szintén passzírozással készül, bár kevesebb pirospaprikával, néhol burgonyával. Ez utóbbiból a szokásos ponty mellett nem maradhat ki a dévér sem.

Halból minden esetben a ponty az elsődleges választás. A drágább, fehér húsú halak a főzés során szétesnének, így csak az utolsó pár percben adhatók hozzá. Hagymából az úgynevezett „öreg” hagyma a legmegfelelőbb, sem a főzőhagyma, sem a zöldhagyma nem alkalmas a készítéséhez.

Halászlé, ahogy én készítem:

– 2 kg ponty

– 1 kg harcsa

– haltej, halikra

– 3 fej vöröshagyma

– pirospaprika

– só

– gyufatészta

A megtisztított halat szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd egy órán keresztül állni hagyjuk. A felkockázott hagymát kevés vízzel forraljuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a pontyszeleteket és a pirospaprikát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A levet innentől kezdve nem szabad keverni, esetleg az edényt forgathatjuk. A harcsa, a haltej és az ikra csak az utolsó tíz percben kerülnek az ételbe, így nem esnek szét. A leves akkor jó, ha a hüvelyk- és mutatóujjunk összeragad a gőzében.

L. Molnár Edit


Bográcsozzunk!
A magyar egészségügy napja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Virágot a virágnak!

– Kapd csak össze magad, Matyikám! – szólt egyik nap Nagypapa titokzatosan az unokájához. –…
PEOPLE TEAM tábor

Budavári Sikló

A siklózás ötvözi a libegőt és egy kilátóból való nézelődést. A Budavári Sikló az, amit…
PEOPLE TEAM tábor

OCD

A vélhetőleg genetikai eredetű obszesszív-kompulzív zavar gyötrő gondolatokkal és kényszeres cselekedetekkel járó rendellenesség. Gyermekeknél előidézhet…
PEOPLE TEAM tábor

A tudományok és a béke ünnepe

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895.…
PEOPLE TEAM tábor

Önbizalom

Az önbizalom az emberek azon hite, hogy képesek megfelelő szinten teljesíteni, életük eseményeire hatást kifejteni.…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…