Dinnye, málna, barack stb. (4)
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A magyarul őszibaracknak nevezett gyümölcs – neve ellenére – nyár közepétől szüretelhető. A helyes elnevezése ilyenformán a barack lenne, viszont barack gyűjtőnév alatt a kajszibarackot is értjük, így marad az őszi előtag. A sima héjú változatát nevezik nektarinnak, avagy kopasz baracknak. Sokáig Perzsiát tartották az őshazájának, viszont kutatásokkal ezt nem sikerült bizonyítani. A mai álláspont szerint valószínűbb, hogy Kínából származik. Az ottani irodalomban már időszámításunk előtt több száz évvel több helyen is említik. Európába Itálián, majd Franciaországon keresztül terjedt el. A termesztésének fellendülése megegyezik a kereszténység terjesztésének időszakával, mivel a legügyesebb termesztői szerzetesek voltak. Kolostorok kertjeiben nevelték és szaporították az őszibarackot. Franciaországban jöttek létre az első faiskolák, ahol 1628-ban már 27 fajtáról tettek említést. A Magyarországon nemesített fajtája, a budaörsi barack a 20. század első felében egész Európa elismerését kivívta. Az őszibarack legközelebbi rokona nem a kajszibarack, hanem a mandula. Sok benne a C-vitamin és a B-vitamin, magas a kálium-, a nátrium-, az antioxidáns- és a niacintartalma. Ez utóbbi segít a koleszterinszint normalizálásában. Készülhet belőle lekvár, sütemény, befőtt és leves is. Jól passzol továbbá húsok mellé.

A sárgabarack nem az őszibarackkal áll a legközelebbi rokonságban, hanem a szilvával. A kajszi Közép-Ázsiából vagy Kínából származik. Az Európai Unió területén, így hazánkban is nagyon nagy területen folyik a termesztése. Magyarországon a török hódoltság idején kezdtek foglalkozni a termesztésével, majd később saját fajták előállításával. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezzel erősíti az immunrendszert, segítve a betegségek megelőzését. A magjából készült olaj a szépségiparban kedvelt alapanyag, mivel serkenti a hajnövekedést és széppé varázsolja a bőrt. A kajszibarackról mindenkinek a lekvár jut először eszébe. Érdemes azonban az aszalt változatát is kipróbálni, mivel ebben a formában megőrzi a benne lévő hasznosanyag-tartalmát.

Őszibarack joghurttal és zabpehellyel, ahogy én készítem:

– 2 db őszibarack

– 280 g joghurt

– zabpehely

– méz

Az őszibarackot megmossuk és felkockázzuk. Két nagyobb pohárba egymásra rétegezzük a hozzávalókat. Alulra gyümölcsöt, rá a zabpelyhet, arra a joghurtot. Minden joghurtrétegre csurgassunk mézet. Keverhetünk bele más gyümölcsöt is. Áfonyával is nagyon finom.

L. Molnár Edit


Dinnye, málna, barack stb. (3)
Fehér éjszakák

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Húsvétvasárnap

– Nagymama, mikor sütünk kalácsot? – kérdezte Zsófi. – Hamarosan, húsvétvasárnapra – nyugtatta meg Nagymama.…
PEOPLE TEAM tábor

A nyári napközis táborokról

Nyáron az egész országban és szerte a világban számos napközis tábor szerveződik. Ezek számtalan lehetőséget…
PEOPLE TEAM tábor

A jövő iskolája

Ma megint kilenc órám volt… Nulladikra kellett mennünk, ami hétórai kezdést és hatórai felkelést jelent.…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…