Fehér éjszakák
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Ti is szeretitek, hogy ilyenkor, júniusban egyre hosszabbak a nappalok, és csak későn sötétedik? 2024. június 20-án, csütörtökön lesz a nyári napforduló, pontosabban este, 20.51-kor. Ekkor lesz az év leghosszabb nappala és a legrövidebb éjszakája.

Ez a csillagászati nyár kezdete

Innentől kezdve rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák egészen december 21-ig, a téli napfordulóig. A napforduló és a nap-éj egyenlőség csillagászati kifejezések. Az utóbbi a tavaszhoz és őszhöz kapcsolódik, a napforduló pedig a télhez és a nyárhoz. A napforduló a Napnak a Föld Egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki, az év két pillanatát jelöli: a Nap legmagasabb pozícióját a Baktérítőn, illetve északi pozícióját a Ráktérítőn. A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Nap–Föld-középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett.

Az északi és déli féltekén…

…a téli és nyári napforduló ellentétes. Magyarország az északi féltekén van, ezért mi a júniusit nyárinak nevezzük, a decemberit télinek. A déli féltekén, például Argentínában vagy Ausztráliában éppen fordítva van. Ott most a winter solstice (téli napforduló) közeleg, a summer solstice (nyári napforduló) majd decemberben lesz. Érdekes a Nap haladási iránya is: a nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé.

Éjféli nap

A nyári fehér éjszakákról már biztosan hallottatok. Én először Szentpéterváron, a Néva partján élhettem át. Hihetetlen élmény volt számomra, hogy éjféltájban még világosban sétálgattunk az utcán. Finnországban volt szerencsém egy Juhannus-ünnepségen részt venni. Ez a nyári napfordulóhoz kapcsolódik, a nyár kezdetét ünnepli. Tábortüzet gyújtanak, táncolnak, és fürdőznek a tóban.

Népszokások

Ez a jeles nap egyfajta fordulópont az évben: az évszakok változásának és a természet termékenységének az ünnepe. Számos népszokás és hagyomány kapcsolódik hozzá, amelyek évszázadok óta fennmaradtak.

A tűzgyújtás az egyik legfontosabb ezek közül. A tűz a fényt, a meleget és a termékenységet jelképezi. A tűz körüli tánc és éneklés segít az embereknek kifejezni az örömüket és a reményüket a nyár eljövetelére. Skóciában a beltane ünnepsége során a fiatalok körtáncot járnak és máglyát gyújtanak.

Számos különböző szokás is kapcsolódik ide: egyes helyeken különböző tárgyakat dobnak a tűzbe (gyümölcsöket, virágokat vagy gyógynövényeket). A tűzből vett parázsból hozományt is készítenek, amely boldogságot és termékenységet hozhat a lányoknak.

A Szent Iván-éji tábortűz…

…a hagyomány szerint június 24-én éjfélkor gyullad meg. A tábortűz körül az emberek táncolnak, énekelnek és jósolnak. Megjósolják a következő év eseményeit, az időjárást, a termést vagy a házasságot.

A legismertebb jóslás: a jósnő viaszgyertyákat olvaszt, majd vízbe teszi őket. A formájukból megmondja, hogy milyen lesz a következő év.

Gyógynövénygyűjtés

A nyári napfordulókor szedett gyógynövényeket mágikus erővel ruházták fel. Ezeket a gyógynövényeket használták a betegségek megelőzésére és a gonosz szellemek elűzésére.

Laczkó Zsuzsa írása


Dinnye, málna, barack stb. (4)
A tojásnövény

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Izgatott várakozás

Egy gyermek várása mindig öröm az egész család számára. Fiú lesz, vagy lány? Igazából mindegy,…
PEOPLE TEAM tábor

A legédesebb nap

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával…
PEOPLE TEAM tábor

Jó példát mutatnánk

Kedves Decembermanók és kedves Főmanó, aki közvetlenül a Mikulás helyetteseként dolgozol! Üdvözlünk, mi vagyunk Tomi…
PEOPLE TEAM tábor

Királyok és királynők

Az unokatestvérem eljött hozzánk látogatóba. Feltett a fejére egy papírkoronát, a függönyt maga köré tekerte,…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…