Tekeredik a kígyó
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a rétes. Ezt a gyúrt tésztából készült desszertet Magyarországon kívül Ausztriában és Szerbiában is ismerik. Valószínű elődjei a Balkánról származó filo vagy file tésztából készült sós és édes péksütemények lehettek. Ezek a 16. század során, török közvetítéssel terjedtek el egész Európában; eleinte töltelék nélkül, majd a 17. századtól töltelékkel készítették. Mai formája a 18–19. század fordulójához és az Osztrák–Magyar Monarchiához köthető. A kezdeti változatok után a feltekert, töltött rétes vált jellemzővé. Elnevezését a réteges melléknévből eredeztetik.

A 18. századtól a tésztát az asztalon kézzel húzták hártyavékonyra. Tölteléke egyaránt lehetett sós és édes ízű, gyümölcsös, zöldséges vagy húsos is. A megtöltött tésztát az abrosz segítségével göngyölték fel, majd általában csigavonalat formáztak belőle, és tepsibe rakva kemencében sütötték készre.

Egyediségét a semleges ízű, hajszálvékonyra húzott, ropogós tésztának köszönheti, melyet gazdagon megpakolnak töltelékkel. A 18. századtól kezdve a népi konyha ünnepeinek, lakodalmainak jellemző édessége, egyes helyeken népszokások is kapcsolódtak hozzá. Sárkeresztesen újévkor sütötték, hogy sokáig éljenek, Topolyán pedig úgy tartották, ha jól nyúlik a farsangi rétes tésztája, szerencsések lesznek.

A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melyhez réteslisztet rendeltek Magyarországról, és a cukrászokat Pestre küldték, hogy megtanulják az elkészítését.

A tésztanyújtás nem egyszerű, manapság csak nagyon kevés helyen készítik hagyományos módon. A boltokban kapható kész rétestésztával, illetve a „lusta” változatokkal azonban bárki gyorsan süthet hasonló süteményt.

Lusta rétes, ahogy én készítem:

– 14 evőkanál rétesliszt

– 8 evőkanál cukor

– 1 csomag sütőpor

– 50 dkg túró

– 2 csomag vaníliás cukor

– biocitromhéj

– 5 dl tej

– 4 tojás

– vaj

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sütőporral. Felét egy kivajazott 20 × 30 centiméteres tepsibe szórjuk. Ráöntjük a citromhéjjal és a vaníliás cukorral elkevert túrót, majd a liszt másik felét. A tetejére öntjük a tojás és a tej keverékét, és pár kisebb darab vajat teszünk rá. 180 fokon sütjük.

L. Molnár Edit


A magyar egészségügy napja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Virágkoszorú-készítés

Minden gyerek nagyon örül a tavasznak, amikor a természet újjáéled, és kinyílnak az első mezei…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Gáspár, Menyhért, Boldizsár

Nagymama rejtélyes betűket írt fel az ajtófélfára. 20 + G + M + B + 24. El nem tudtam képzelni, mi lehet ez.…
PEOPLE TEAM tábor

Uborcsom vagy körbarack?

Milyen jó, hogy ma már a kisvárosi piacon is kapható alma alakú körte (nashi körte),…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (1)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A tavasz végétől induló időszak igazi Kánaán a gyümölcskedvelőknek. Egymás…
PEOPLE TEAM tábor

Királyok és királynők

Az unokatestvérem eljött hozzánk látogatóba. Feltett a fejére egy papírkoronát, a függönyt maga köré tekerte,…
PEOPLE TEAM tábor

A nyári napközis táborokról

Nyáron az egész országban és szerte a világban számos napközis tábor szerveződik. Ezek számtalan lehetőséget…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…