Tekeredik a kígyó
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: a rétes. Ezt a gyúrt tésztából készült desszertet Magyarországon kívül Ausztriában és Szerbiában is ismerik. Valószínű elődjei a Balkánról származó filo vagy file tésztából készült sós és édes péksütemények lehettek. Ezek a 16. század során, török közvetítéssel terjedtek el egész Európában; eleinte töltelék nélkül, majd a 17. századtól töltelékkel készítették. Mai formája a 18–19. század fordulójához és az Osztrák–Magyar Monarchiához köthető. A kezdeti változatok után a feltekert, töltött rétes vált jellemzővé. Elnevezését a réteges melléknévből eredeztetik.

A 18. századtól a tésztát az asztalon kézzel húzták hártyavékonyra. Tölteléke egyaránt lehetett sós és édes ízű, gyümölcsös, zöldséges vagy húsos is. A megtöltött tésztát az abrosz segítségével göngyölték fel, majd általában csigavonalat formáztak belőle, és tepsibe rakva kemencében sütötték készre.

Egyediségét a semleges ízű, hajszálvékonyra húzott, ropogós tésztának köszönheti, melyet gazdagon megpakolnak töltelékkel. A 18. századtól kezdve a népi konyha ünnepeinek, lakodalmainak jellemző édessége, egyes helyeken népszokások is kapcsolódtak hozzá. Sárkeresztesen újévkor sütötték, hogy sokáig éljenek, Topolyán pedig úgy tartották, ha jól nyúlik a farsangi rétes tésztája, szerencsések lesznek.

A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melyhez réteslisztet rendeltek Magyarországról, és a cukrászokat Pestre küldték, hogy megtanulják az elkészítését.

A tésztanyújtás nem egyszerű, manapság csak nagyon kevés helyen készítik hagyományos módon. A boltokban kapható kész rétestésztával, illetve a „lusta” változatokkal azonban bárki gyorsan süthet hasonló süteményt.

Lusta rétes, ahogy én készítem:

– 14 evőkanál rétesliszt

– 8 evőkanál cukor

– 1 csomag sütőpor

– 50 dkg túró

– 2 csomag vaníliás cukor

– biocitromhéj

– 5 dl tej

– 4 tojás

– vaj

A lisztet összekeverjük a cukorral és a sütőporral. Felét egy kivajazott 20 × 30 centiméteres tepsibe szórjuk. Ráöntjük a citromhéjjal és a vaníliás cukorral elkevert túrót, majd a liszt másik felét. A tetejére öntjük a tojás és a tej keverékét, és pár kisebb darab vajat teszünk rá. 180 fokon sütjük.

L. Molnár Edit


A magyar egészségügy napja

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A kor nem lehet gond

Kedves Jézuska! Én vagyok Márton, az a hétéves fiú, aki nagyon várja a karácsonyt. Vagyis…
PEOPLE TEAM tábor

A magyar egészségügy napja

– Nagypapa, menjünk a játszótérre! – kérte Matyi. – Most nem lehet, kisunokám. Végre kaptam…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

A fák védőszentje

Nagyon szeretem a fákat, a kertünk is tele van velük. Jó időben szeretek a tövükbe…
PEOPLE TEAM tábor

Gyertyák és medvék

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy…