Felszabadulásunk ünnepe
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi.

– Mit csináltak velem? – nézett fel az újságból az öreg. 

Azt mondta az óvó néni, hogy most lesz a megszabadulásunk ünnepe.

– Jaj, ezt sem tudod? Felszabadulás! – javította ki Zsófi öccsét.

Nagyapa letette az újságot, a gyerekek pedig már izgatottan várták, hogy meséljen.

A II. világháború

Biztosan hallottatok már sokat az 1939-ben kitört II. világháborúról, amelyet Hitler vezetésével a németek indítottak el. Később több ország csatlakozott hozzájuk, például Japán, Olaszország, 1940-ben Magyarország, majd Románia is. Őket nevezték tengelyhatalmaknak. Céljuk területi terjeszkedés és a szovjet kommunizmus lerombolása volt.

A velük szemben álló tábort szövetségeseknek nevezték. Közéjük tartozott az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a Szovjetunió, Franciaország és Kína is. Egész Európában, de a tengerentúlon is zajlottak a harcok.

A II. világháború az emberiség történetének legnagyobb és legtöbb halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktusa volt. Hitler csapatai először Lengyelországot rohanták le, majd betörtek Nyugat-Európába. 1941-ben pedig megtámadták a Szovjetuniót.

A szövetségesek végül 1945-ben elfoglalták a német fővárost, Berlint. Hitler öngyilkos lett, a németek megadták magukat.

Magyarország a háborúban

Magyarország 1941 áprilisától vett részt a harcokban. 1944-ben a németekkel, valamint a Magyar Honvédséggel szembeni szovjet katonai sikerek egyre közelebb hozták hazánkhoz a háborút. 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot. Miután Románia átállt a szövetségesek oldalára, a szovjet Vörös Hadsereg akadálytalanul tört előre.

Horthy Miklós kormányzó megpróbálkozott ugyan a kiugrással, sikertelenül. Az antikommunista katonai vezetők, Szálasi kormánya a németek oldalán akart továbbra is harcolni. Közben megkezdődött a magyarországi zsidók deportálása és náci haláltáborokba való elhurcolása.

Magyarországon a háború utolsó éveiben dúltak nagy harcok. Az amerikai hadsereg 1944-ben támadta meg a fővárost, ekkor kezdődött meg a bombázás, egészen 1945 márciusáig. A cél a vasúti hálózat és a hadiipar megsemmisítése volt. A bombázások, szárazföldi csaták és a Budapestet romba döntő borzalmas ostrom becslések szerint a nemzeti vagyon 40 százalékát semmisítette meg.

Mit ünneplünk április 4-én?

A szovjet erők végül kiszorították a németeket, az ország pedig megszabadult a német megszállóktól és a nyilasuralomtól. Az első felszabadult falu Battonya volt, Budapest február 13-án lett szabad. 1944. április 4-én hagyta el az utolsó német katona Magyarországot Nemesmedvesnél. A felszabadulás napja 1950 és 1989 között a Magyar Népköztársaság állami ünnepe volt.

Tényleg felszabadultunk?

Máig viták zajlanak arról, hogy a szovjetek erőszakoskodással, rombolással kísért bevonulása mennyiben tekinthető felszabadulásnak. Tény viszont, hogy véget vetettek a német megszállásnak, a nyilasdiktatúrának, a háború borzalmainak. Más kérdés, hogy ez a dátum a szovjet megszállás kezdetét is jelentette, ezután újabb zsarnoki rendszer, a kommunizmus következett.

– Te is harcoltál Nagyapa?

– Nem vagyok én olyan öreg, pont a világháború alatt születtem. Viszont az apám katona volt, a Don-kanyarnál csatázott, szovjet hadifogságba is került. Egyszer majd ezt is elmesélem nektek. 

Szerző: Tóth Réka

Húsvétvasárnap
Komatálat hoztam

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Sosincs korán!

Sok szülő már az új év beköszöntével elkezd gondolkodni azon, mi is lenne a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Kalandok költekezés nélkül

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán…
PEOPLE TEAM tábor

Hipi-hopi

A retró minden területre befészkelte magát. A mindennapjaink része. Szeretünk emlékezni, szeretjük a régi játékokat,…
PEOPLE TEAM tábor

Először hallgasd meg őket!

A nyári táborok kétségtelenül nagyszerű lehetőséget jelentenek a gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy néhány napig…