A legédesebb nap
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Ki ne szeretne egy finom, kedve szerint elkészített tortát elfogyasztani a barátaival vagy a családjával azon a napon, amelyiken megszületett, vagy bármikor, csak úgy, mert megteheti?

A torta napja és az édesség története

Tudtad, hogy a torta napját november 26-án ünneplik? Az angol „cake” az óskandináv „kaka” szóból ered. A torta története tehát valamikor vikingek korában kezdődött. Abban az időben a hozzávalók jelentősen különböztek a maiaktól. A sütemények állaga inkább hasonlított, mondjuk, a mézeskalácshoz.

A vikingek süteményei

A vikingek korában a sütik egyszerű összetevőkből készültek: méz, gabonafélék, különböző fűszerek, amelyekből sűrű, tömör tésztát gyúrtak. Ezek az ízek és textúrák mára jelentősen megváltoztak és – mindenekelőtt a rengeteg kísérletezésnek és ötletnek köszönhetően – kiteljesedtek, gazdagodtak. Izgalmas belegondolni, hogy a süteménykészítés milyen fantasztikus átalakuláson ment át a vikingek korától mostanáig.

Innováció

Manapság számtalan recept áll rendelkezésre a hagyományos tortareceptektől kezdve a különleges muffinleírásokig, a változatos ízvilágú sajttortákon át a népszerű Fekete-erdő tortáig. A modern cukrászat már nem korlátozódik a klasszikus, némelyek szerint idejétmúlt alapokra, főleg pedig semmi nincs kőbe vésve: a vállalkozó szellemű süteménymesterek szabadon újraértelmezik és kreatív módon variálják a tradicionális és a modern összetevőket, kombinációkat. A lehetőségek pedig végtelen számú változatban mutatkoznak meg.

Alkotás

Napjaink cukrászainak a süteménykészítés nem csupán munka, hanem művészet, amelyben a hagyományos ízek és a leleményes megoldások kart karba öltve járnak. A torta már nemcsak édesség, hanem az ünneplés egy szinte kötelező motívuma, összetett remekmű, amely örömöt és boldogságot kínál az ünneplőknek.

Ünnepeljük ezt a millió változatban megjelenő kulináris csodát egy szelet finom tortával!

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: internationaldays.co

Csillagjegye: nyilas
Kacsát a netről?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Izgatott várakozás

Egy gyermek várása mindig öröm az egész család számára. Fiú lesz, vagy lány? Igazából mindegy,…
PEOPLE TEAM tábor

OCD

A vélhetőleg genetikai eredetű obszesszív-kompulzív zavar gyötrő gondolatokkal és kényszeres cselekedetekkel járó rendellenesség. Gyermekeknél előidézhet…
PEOPLE TEAM tábor

Kedvesen, határozottan, pozitívan

Egy újszülött körülbelül 100 milliárd neuronnal születik, amelyek viszonylag kevés kapcsolattal rendelkeznek. Ezek a kapcsolatok…
PEOPLE TEAM tábor

Csendes éj

A hivatalos ünnep december 25–26., de az igazi ünneplés nálunk karácsony előestéjén, december 24-én zajlik,…