Terelgetés a lehetőségek felé
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

A motiváció, a tanulás és a kihívás szeretete gyakran fontosabb a sikeresség szempontjából, mint a képességek megléte. Felső tagozatban azonban néhány fiatal kamasz motivációja zuhanórepülésben van. Morognak a házi és a tanárok miatt, abbahagyják a szakkört, unalomra panaszkodnak, hiábavalónak tartják az iskolai csoszogást. Zaklatottságuk oka lehet a hirtelen növés, lányoknál a havi vérzés megjelenése. Tagozat- vagy iskolaváltáskor az elvárásokhoz nehéz alkalmazkodniuk. Befolyásolja őket, ha a többiek szerint nem menő jól tanulni.

A kisgyermekek hisznek abban, hogy minél szorgalmasabbak, annál okosabbak lesznek, majd másokkal kezdik összehasonlítani magukat, és hajlamosak azt gondolni, hogy képességeik nem változnak. Lelohasztja a tizenévesek lelkesedését, ha szorgalommal sem tudnak jó eredményeket elérni.

A gyors, rövid, élvezetes médiatartalmakhoz szokott diákok figyelmét nehéz lekötni egy hosszú történelemprojekttel. Időt sem szánnak rá, erőfeszítést sem tesznek sokszor eleget. Állandó izgalmat és szórakozást várnak az iskolától, nem kitartó gyakorlást a zongorán.

A PEOPLE TEAM nyári tématáboraiban a tanulás és a fejlődés egyaránt biztosítva van, szórakoztató módon, játékosan, akár drámapedagógiai módszereket alkalmazva. A nyári táborok egyébként is különleges helyek. Rendkívüli szerepet kaphatnak bármelyik kamasz életében egyik nyárról a másikra.

Ha mi szülőként elvégezzük a munkánkat, teljesítjük kötelezettségeinket, és kimutatjuk, hogy értékeljük a tanulást és a szorgalmat, akkor motiváljuk gyermekeinket, hogy folytassanak kemény küzdelmet, érjék el kitűzött céljaikat.

Kellenek olyan tevékenységek, amelyekben kamaszaink kiemelkedhetnek: irányítsuk őket a megfelelő lehetőségek felé! Az unalom lehet annak a jele, hogy nincs módjuk tehetségük fejlesztésére. Lehet, hogy rajzszakkörre, nyelviskolába szükséges járniuk, vagy önkénteskedni egy hajléktalanszállón. Néha biztatásra van szükségük, vagy csak meg kell mutatni nekik, hogyan kezdjenek el egy számukra új tevékenységet. Azonosítanunk kell gyermekeink erősségeit, és építeni azokra. Mindenki tehetséges valamiben, kiemelkedik valamilyen területen.

Csak azért, mert mi kosárlabdáztunk, ne kényszerítsük 150 cm magas fiunkat, hogy középpályás legyen! Lehet, hogy a 180 cm magasságú sem élvezi a kosarazást. Személyiségüket, vérmérsékletüket figyelembe véve valós elvárásokat támasszunk velük szemben! Legyünk türelmesek, idővel lesznek olyan érettek, hogy felügyelet nélkül is elvégzik feladataikat.

Ez az írás ennek a sorozatnak a 11. része: Így neveld a kamaszodat

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: 2.ed.gov

Újabb 3 szempont táborválasztáshoz
Wolfgang Amadeus Mozart

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Védjük őket!

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Művészetterápiák

A borderline személyiségzavar kezelését szakképzett terapeuták végzik, egyéb módszerek mellett a művészetterápiákat is alkalmazzák. A…
PEOPLE TEAM tábor

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra, és megkérdezte: –…
PEOPLE TEAM tábor

Jó példát mutatnánk

Kedves Decembermanók és kedves Főmanó, aki közvetlenül a Mikulás helyetteseként dolgozol! Üdvözlünk, mi vagyunk Tomi…
PEOPLE TEAM tábor

Vince – teli a pince

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén.…
PEOPLE TEAM tábor

Kalandok költekezés nélkül

Mikor töltöttél el utoljára egy teljes napot vásárlás nélkül? Lehetséges egyáltalán a mai korban, hogy 24 órán…