Gyertyák és medvék
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Bizonyára sokan egyetértetek velem, hogy elég volt a hosszú, hideg télből, itt az ideje, hogy jöjjön a tavasz. Aki így gondolja, az legyen résen, és figyelje a medvéket február második napján, mert ők megjósolják, hogy mikor következik be az évszakváltás.

Február 2-án a katolikus egyház a gyertyaszentelő Boldogasszony napját ünnepli. Ehhez az emléknaphoz számos népszokás kapcsolódik. A vallási közösségek arról emlékeznek meg, hogy Szent József és Szűz Mária ezen a napon, negyven nappal a születése után mutatta be Jézust a jeruzsálemi templomban. Innen ered az Urunk bemutatásának ünnepe elnevezés. A templomban jelen lévő agg Simeon Jézusban felismerte az üdvösség hozóját, és a nemzetek megvilágosítására szolgáló világosságnak nevezte őt. Innen ered a gyertyaszentelés szokása, így a szentelt gyertya, amely felemészti magát, hogy másoknak szolgálhasson, már az ókeresztény korban Jézus legrégebbi jelképévé vált.

A gyertya szerepe…

nagyon fontos, erre utal az ünnep neve is. Ezen a februári napon szentelik meg, ezzel kezdődik a mise, hogy az isteni fény kiáradjon, és eltöltse a híveket, majd gyertyás körmenet következik. A néphit azt tartja, hogy a pap által megszentelt gyertya megvédi a gonosz szellemektől a csecsemőket, a betegeket és a halottakat, végigkíséri az ember életét a bölcsőtől a koporsóig. A keresztelésig az újszülött mellett azért világított, hogy a rontó szellemeket távol tartsa, nehogy kicseréljék a „pogánykát”. A fiatal anya kezében égő gyertyával ment először a templomba, de a betegek, haldoklók, sőt a halottak mellett is gyertyát gyújtottak. Ez a szokás az ünnepeken ma is megmaradt, gondoljunk a mindenszentekre, a halottak napjára, az adventi, karácsonyi időszakra.

Egyes vidékeken elterjedt, hogy vihar, villámlás vagy jégeső ellen is segít, sőt a gyümölcsfákat is megveregették vele, hogy bőven teremjenek.

A medvék

A medvék időjósló szerepe is február 2-ához kötődik. Ha a téli álmából ébredő mackó a barlangjából előbújva a napsütésben meglátja az árnyékát, megijed tőle, és visszamegy. Akkor még folytatódik a zord időjárás, később tavaszodik. Innen a mondás: „Inkább farkas ordítson be az ablakon, mint hogy kisüssön a nap!”

Az ünnep története

Gyertyaszentelő napja az ókori Rómában tavaszkezdő nap volt, ekkor fáklyás körmenet járta be a várost. A szokást a kereszténység is átvette: Jeruzsálem már a 4. században, Róma a 7. században fogadta el az ünnepet. A nyugati egyházban a 10. századtól egyre inkább Mária tisztulását emelték ki, majd 1960-tól ismét az Úr ünnepeként, bemutatásaként tartják számon.

Szent II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította február 2-át, gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a megszentelt élet világnapjává. Azóta ezen a napon az egyház azt a mintegy egymillió férfit és nőt is ünnepli a világon, akik megszentelt életet élnek.

Laczkó Zsuzsa írása


Királyok és királynők
Budapest felszabadulása

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

Csendes éj

A hivatalos ünnep december 25–26., de az igazi ünneplés nálunk karácsony előestéjén, december 24-én zajlik,…
PEOPLE TEAM tábor

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

Komatálat hoztam

– Komatálat hoztam, meg is aranyoztam, ha nem tetszik komának, küldje vissza komának… – dúdolgatta…