Ne égesd el a jövőnket!
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Több mint húsz éve hirdették meg először az égetésellenes világnapot, méghozzá november 8-ra. A neve angolul: Don’t burn our future! – Ne égesd el a jövőnket! 

Magyarországon a Humusz, azaz a Hulladék Szövetség igyekszik népszerűsíteni ezt és az ehhez hasonló környezetvédelmi törekvéseket. A fő cél a hulladék elégetésének teljes betiltása. A hulladék ugyanis nem tüzelőanyag!

Nálunk néhány évvel ezelőtt sz betűs napokon, azaz szerdán és szombaton még szabad volt égetni. Ezeken a napokon a kertekből hatalmas füst szállt fel, és bűz árasztotta el a vidéket. Az emberek ugyanis nemcsak a letört ágakat és száraz gallyakat égették el ilyenkor, hanem a nedves faleveleket, használt ruhákat vagy akár autógumit is.

Szerencsére egy ideje már teljesen be van tiltva nálunk az égetés. Sajnos viszont még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem törődnek ezzel a tiltással, és megszegik a szabályt. Úgy próbálják kijátszani, hogy nem kint égetnek, az túl feltűnő lenne, hanem bent, a kazánjukban. Beledobálnak mindent, amit csak lehet, PET-palackot, nejlonzacskót, csomagolóanyagokat. Ilyenkor furcsa színű füst kígyózik a kéményből, és orrfacsaró szag árad a környéken.

Ez persze nem jelenti azt, hogy kint ne süthetnél néha szalonnát, vagy ne rendezhetnétek bográcsos bulit. Viszont kizárólag a száraz fát szabad meggyújtani!

Ha elégeted a hulladékot, akkor rengeteg szén-dioxid kerül a levegőbe – kétszer annyi, mint ha fával, szénnel vagy olajjal tüzelnél. Az üvegházhatású gázok felelősek az ózonréteg elvékonyodásáért, a globális felmelegedésért, a klímaválságért.

A hulladékégetés súlyosan károsítja a környezetet, a levegőt, a talajt és a vizeket. A káros szennyező anyagok nem csak a levegőn át hatnak. Bejutnak a növényekbe, azokat megeszik az állatok, azokat pedig az emberek, tehát a te szervezeted is károsodik.

Mit csinálj akkor, ha zöldhulladék keletkezik a kertedben? Végül is kidobhatod őket a kukába, mint a kommunális szemetet, de szerintem ez a legnagyobb marhaság.

Aztán erre találták ki a zöld színű hulladékgyűjtő zsákokat. Bár esküszöm, nem értem, hogy ha valaki arra veszi a fáradságot, hogy az avart meg a gallyakat zsákokba passzírozza, akkor azzal az erővel már a kert egyik sarkába is elvihetné, és a természetre bízhatná a lebontását.

A legjobb megoldás a komposztálás. Sokan azzal érvelnek ellene, hogy helyet foglal. Meg hogy csúnya. Egyrészt szépen is meg lehet csinálni, léteznek már nagyon pofás komposztálók fából, fémből vagy műanyagból. Másrészt csak van mindenkinek egy-két négyzetméternyi felesleges terület a kertjében. Egy komposztálóhoz ugyanis mindössze ennyi kell. Ha nagyon utálod a látványát, tedd a kert legeldugottabb zugába!

Az egyéb hulladékok esetében pedig az lenne a legjobb, ha ennek a mennyiségét a lehető legnagyobb mértékben – egyesek szerint nullára (zero waste) – csökkentenéd. Ma már például léteznek csomagolásmentes boltok. Ha mégis termelsz hulladékot, akkor azt hasznosítsd újra, forgasd vissza (recycle)!

Az avar például nem hulladék. Ha nem gereblyézed össze, hanem a helyén hagyod, akkor bekuckózhatnak alá különböző élőlények, lehet belőle süniodú vagy a madaraknak búvóhely.

Tudtad, hogy az erőművekben rengeteg értékes fát égetnek el? Ez energiapazarlás, a természeti erőforrások elfecsérlése! Biomassza néven viszik oda a rengeteg fát, amit amúgy épületfaként, bútorfaként vagy háztartási tüzelőként lehetne hasznosítani. Tehát ahhoz, hogy bekapcsold otthon az áramot, egy fának kell elégnie. Alkalmazz inkább megújuló energiaforrásokat! Ott a nap-, a szél-, a geotermikus energia, ezekből korlátlan áll rendelkezésre.

Te önmagad nyilván kevés vagy ahhoz, hogy megszüntethesd a hulladékégetőket, de otthon tehetsz kis lépéseket az ügy érdekében. Vedd rá például a szüleidet arra, hogy ne égessenek a kertben, hanem komposztáljanak helyette.

Gyerekként még biztosan nehéz ennyire előrelátónak lenni, de az unokáid majd hálásak lesznek, hogy odafigyeltél rájuk. Ne égesd el a jövőjüket!

Szerző: Tóth Réka

,
Elmúlt, de nem nyomtalanul
Márton-napi libaünnep

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (3)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj, így egyaránt rokona…
PEOPLE TEAM tábor

Zokni, kesztyű, drágakő

Kedves Mikulás! Közeleg a karácsony. Először szeretnék neked boldog ünnepeket kívánni, és remélem, jól vagy…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Kedvesen, határozottan, pozitívan

Egy újszülött körülbelül 100 milliárd neuronnal születik, amelyek viszonylag kevés kapcsolattal rendelkeznek. Ezek a kapcsolatok…