Márton-napi libaünnep
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e. Azt gondolhatjátok, hogy igen, végre szombat van, nincs tanítás. De én nem ezért örülök ennyire ennek a napnak. Pont ellenkezőleg! Ma újra elmegyünk az iskolába. Ez azonban más lesz, mint amikor beülünk az iskolapadokba. Anyukámmal már a múlt héten izgatottan készültünk erre a napra. Délelőtt ugyanis Márton-napi forgatag vár ránk. Ebbe a forgatagba mindenki hoz valamit, amit saját kezűleg készített, és kapcsolódik Márton napjához. Mi kis üvegekből készítettünk őszi dekorációt, libatollakkal díszítve. Az elkészített termékeket kiállítjuk az aulában, ezzel megteremtve az egész nap hangulatát.

Miért éppen Márton?

A legenda szerint Márton a római császár katonája volt. Amikor csapatuk Franciaországban Amiens városában állomásozott, akkor Márton kardjával kettévágta meleg köpenyét, és egyik felét egy fázó koldusra terítette. Álmában megjelent neki Jézus, ezért Márton ettől fogva már nem a hadsereget szolgálta, hanem Istent. Misszionáriusként járta az országot, mindenütt Isten jóságát hirdette, és keresztényi életet élt. A szegényeket támogatta, sok jó cselekedetet hajtott végre. Példamutató életéért püspökké akarták szentelni. Amikor ennek hírét vette, elbújt egy ólba. Azonban a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. 371-ben püspökké szentelték. Hosszú élete (317–398) során még számos jótettel szolgálta embertársait.

Márton-napi vigasságok

Ezt a hagyományt mi magyarok is örömmel visszük tovább. Szent Márton ugyanis kötődik Magyarországhoz: 317-ben Savariában született. Ez a város – a mai Szombathely – a legrégibb városunk, városi rangját Claudius római császártól kapta. Márton emlékét a libalakomák, a vásárok, bálok őrzik. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon különböző ételek kerülnek az ünnepi asztalra: libaleves, libasült, ludaskása, libatepertő, libamáj zsírjában sütve, libamájpástétom, libamájtorta, Márton-szelet. Ez az egyik kedvenc diós süteményem.

Libuli 

A Márton-napi forgatag több helyszínen zajlik. Vetélkedő a tornateremben, ahol libatollakat kell seprűvel eljuttatni a célba a sorversenyben részt vevő csapatoknak. Izgalmas az átöltözős feladat is, ahol Szent Mártonnak öltözve kell libákat kergetni. Erre a feladatra kifejezetten kíváncsi vagyok! Akik szeretnek kézműveskedni, azok sem fognak unatkozni. Álomfogót készíthetnek vesszőkarikák, fonalak, fagolyók és libatollak szövésével, ragasztásával. A büfében libazsíros kenyér vár ránk, természetesen lila hagymával és paprikával. A nap záróprogramja a várva várt Libuli, ahol lesz tombola is a diszkón kívül. Felköszöntjük még Marcit, az osztálytársamat is, aki büszkén viseli ezt a híres nevet.

Szerencsés Melinda írása

Ne égesd el a jövőnket!
Ártatlanság a hadszíntéren

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Bajai vagy szegedi?

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó…

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…
PEOPLE TEAM tábor

Földtakarítás

Szilárd bácsi egy hatalmas doboz kíséretében érkezett a 7/a földrajzórájára. A diákok meglepődve figyeltek, és…