Márton-napi libaünnep
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e. Azt gondolhatjátok, hogy igen, végre szombat van, nincs tanítás. De én nem ezért örülök ennyire ennek a napnak. Pont ellenkezőleg! Ma újra elmegyünk az iskolába. Ez azonban más lesz, mint amikor beülünk az iskolapadokba. Anyukámmal már a múlt héten izgatottan készültünk erre a napra. Délelőtt ugyanis Márton-napi forgatag vár ránk. Ebbe a forgatagba mindenki hoz valamit, amit saját kezűleg készített, és kapcsolódik Márton napjához. Mi kis üvegekből készítettünk őszi dekorációt, libatollakkal díszítve. Az elkészített termékeket kiállítjuk az aulában, ezzel megteremtve az egész nap hangulatát.

Miért éppen Márton?

A legenda szerint Márton a római császár katonája volt. Amikor csapatuk Franciaországban Amiens városában állomásozott, akkor Márton kardjával kettévágta meleg köpenyét, és egyik felét egy fázó koldusra terítette. Álmában megjelent neki Jézus, ezért Márton ettől fogva már nem a hadsereget szolgálta, hanem Istent. Misszionáriusként járta az országot, mindenütt Isten jóságát hirdette, és keresztényi életet élt. A szegényeket támogatta, sok jó cselekedetet hajtott végre. Példamutató életéért püspökké akarták szentelni. Amikor ennek hírét vette, elbújt egy ólba. Azonban a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. 371-ben püspökké szentelték. Hosszú élete (317–398) során még számos jótettel szolgálta embertársait.

Márton-napi vigasságok

Ezt a hagyományt mi magyarok is örömmel visszük tovább. Szent Márton ugyanis kötődik Magyarországhoz: 317-ben Savariában született. Ez a város – a mai Szombathely – a legrégibb városunk, városi rangját Claudius római császártól kapta. Márton emlékét a libalakomák, a vásárok, bálok őrzik. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon különböző ételek kerülnek az ünnepi asztalra: libaleves, libasült, ludaskása, libatepertő, libamáj zsírjában sütve, libamájpástétom, libamájtorta, Márton-szelet. Ez az egyik kedvenc diós süteményem.

Libuli 

A Márton-napi forgatag több helyszínen zajlik. Vetélkedő a tornateremben, ahol libatollakat kell seprűvel eljuttatni a célba a sorversenyben részt vevő csapatoknak. Izgalmas az átöltözős feladat is, ahol Szent Mártonnak öltözve kell libákat kergetni. Erre a feladatra kifejezetten kíváncsi vagyok! Akik szeretnek kézműveskedni, azok sem fognak unatkozni. Álomfogót készíthetnek vesszőkarikák, fonalak, fagolyók és libatollak szövésével, ragasztásával. A büfében libazsíros kenyér vár ránk, természetesen lila hagymával és paprikával. A nap záróprogramja a várva várt Libuli, ahol lesz tombola is a diszkón kívül. Felköszöntjük még Marcit, az osztálytársamat is, aki büszkén viseli ezt a híres nevet.

Szerencsés Melinda írása

Ne égesd el a jövőnket!
Ártatlanság a hadszíntéren

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Édes méz

Szent Ambrus a méhészek és mézeskalács-készítők, azaz mézesbábosok védőszentje. Ambrus Milánóban élt a IV. században,…
PEOPLE TEAM tábor

A Mikulás birodalmában

December 6-át, a Miklós-napot nem csak a név viselői várják izgatottan, hanem minden gyerek. A…
PEOPLE TEAM tábor

A legendás mártír

Szent Borbála, a bányászok védőszentje az egyik legnépszerűbb szent, a legtiszteletreméltóbb női szentek egyike. December 4-én Európa sok országában megünneplik…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Jogot minden gyermeknek!

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Vegán világnap

Az osztályunkba új lány érkezett. Amikor a szünetben kiosztották a tízórait, ő nem kért a…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…