Márton-napi libaünnep
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e. Azt gondolhatjátok, hogy igen, végre szombat van, nincs tanítás. De én nem ezért örülök ennyire ennek a napnak. Pont ellenkezőleg! Ma újra elmegyünk az iskolába. Ez azonban más lesz, mint amikor beülünk az iskolapadokba. Anyukámmal már a múlt héten izgatottan készültünk erre a napra. Délelőtt ugyanis Márton-napi forgatag vár ránk. Ebbe a forgatagba mindenki hoz valamit, amit saját kezűleg készített, és kapcsolódik Márton napjához. Mi kis üvegekből készítettünk őszi dekorációt, libatollakkal díszítve. Az elkészített termékeket kiállítjuk az aulában, ezzel megteremtve az egész nap hangulatát.

Miért éppen Márton?

A legenda szerint Márton a római császár katonája volt. Amikor csapatuk Franciaországban Amiens városában állomásozott, akkor Márton kardjával kettévágta meleg köpenyét, és egyik felét egy fázó koldusra terítette. Álmában megjelent neki Jézus, ezért Márton ettől fogva már nem a hadsereget szolgálta, hanem Istent. Misszionáriusként járta az országot, mindenütt Isten jóságát hirdette, és keresztényi életet élt. A szegényeket támogatta, sok jó cselekedetet hajtott végre. Példamutató életéért püspökké akarták szentelni. Amikor ennek hírét vette, elbújt egy ólba. Azonban a libák gágogása elárulta rejtekhelyét. 371-ben püspökké szentelték. Hosszú élete (317–398) során még számos jótettel szolgálta embertársait.

Márton-napi vigasságok

Ezt a hagyományt mi magyarok is örömmel visszük tovább. Szent Márton ugyanis kötődik Magyarországhoz: 317-ben Savariában született. Ez a város – a mai Szombathely – a legrégibb városunk, városi rangját Claudius római császártól kapta. Márton emlékét a libalakomák, a vásárok, bálok őrzik. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon különböző ételek kerülnek az ünnepi asztalra: libaleves, libasült, ludaskása, libatepertő, libamáj zsírjában sütve, libamájpástétom, libamájtorta, Márton-szelet. Ez az egyik kedvenc diós süteményem.

Libuli 

A Márton-napi forgatag több helyszínen zajlik. Vetélkedő a tornateremben, ahol libatollakat kell seprűvel eljuttatni a célba a sorversenyben részt vevő csapatoknak. Izgalmas az átöltözős feladat is, ahol Szent Mártonnak öltözve kell libákat kergetni. Erre a feladatra kifejezetten kíváncsi vagyok! Akik szeretnek kézműveskedni, azok sem fognak unatkozni. Álomfogót készíthetnek vesszőkarikák, fonalak, fagolyók és libatollak szövésével, ragasztásával. A büfében libazsíros kenyér vár ránk, természetesen lila hagymával és paprikával. A nap záróprogramja a várva várt Libuli, ahol lesz tombola is a diszkón kívül. Felköszöntjük még Marcit, az osztálytársamat is, aki büszkén viseli ezt a híres nevet.

Szerencsés Melinda írása

Ne égesd el a jövőnket!
Ártatlanság a hadszíntéren

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Csendes éj

A hivatalos ünnep december 25–26., de az igazi ünneplés nálunk karácsony előestéjén, december 24-én zajlik,…
PEOPLE TEAM tábor

Kedvesen, határozottan, pozitívan

Egy újszülött körülbelül 100 milliárd neuronnal születik, amelyek viszonylag kevés kapcsolattal rendelkeznek. Ezek a kapcsolatok…
PEOPLE TEAM tábor

Örülök vagy megőrülök?

Ha a tavalyi nyárra gondolok, hááát… azért idén el tudnék képzelni valami izgalmasabbat. A nyaralás…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagjegye: nyilas

Kétféle ember létezik a világban. Az egyik az, aki nem hisz az asztrológiában, a másik…
PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

A híres-neves tejkaramella

A mogyoróvajas fudge napját november 20-án ünnepeljük. A fudge egy cukor, vaj és tej felhasználásával…