Táborválasztás a világban
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos szempontot.

Táborszerkezet

Alan javasolja, hogy először is fontoljuk meg, milyen szerkezetű táborozást igényel a gyermekünk. Van, aki jól érzi magát a szigorú beosztás szerint szervezett programokban, míg más inkább az önálló vagy lazább keretek között kiválasztható tevékenységeket kedveli.

Ellenőrzés

Egyéb tényezők is befolyásolhatják az elhatározásainkat. Például a tábor elhelyezkedése, az időtartam és az ár. Az egészségügyi és biztonsági feltételek ellenőrzése – a szülők számára ellenőrizhetősége! – szintén elengedhetetlen. Kérdések, amelyeket mindenképpen érdemes kivesézni a választás előtt: (1) tevékenységek, amelyeket a tábor kínál, (2) a táboroztatók képzettsége, (3) a csoportok mérete, (4) a korosztályok.

A több jobb

Az az ideális, amikor több tábor közül választunk. Hasonlítsuk össze őket! Elengedhetetlen, hogy a gyermekünk nyitott legyen a friss élményekre és az új barátokra, akikkel majd találkozhat a táborban. Semmi nem lehet kényszer! Az eleve rossz start egy táborozáshoz, de legyünk őszinték: lényegében bármihez.

Alapvetések

A tapasztalt táborozók és a szüleik újra és újra felhívják a figyelmet az egyik legfontosabbra: a táborvezetőkkel és a személyzettel való beszélgetés vagy részletes egyeztetés segít megtudni, hogy a tábor értékei összhangban állnak-e a szülőkéivel.

A táborválasztásnál nemcsak az általános információk, a tevékenységek, a táborhelyszínen kínált állandó lehetőségek és a szolgáltatások számítanak, hanem az össztábori hangulat és az alapvető célkitűzések is.

Szórakozni és tanulni

A legtöbb amerikai táborban gyakran különböző „speciális napokat” szerveznek, amelyeket a táborozók gondosan előkészítenek, illetve kitörő örömmel várnak. A speciális nap általában a tábor csúcspontja: az aznapi tevékenységek lehetnek versengések a tábori csapatok között, illetve kooperatív eseménysorozat is; kardinális plusz, hogy a gyerekek ne csak szórakozzanak, hanem – akár észrevétlenül, de – tanuljanak is, lehetőleg a társaikkal együttműködve.

Mindegy, melyik országban élünk, milyen nyelvet beszélünk, táborozni nagyszerű dolog. Készüljünk okosan, átgondoltan, vidám a nyárra és a vakációra!

Forrás: The Learning Network

Példa légy
Hogyan válasszunk nyári tábort?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Gáspár, Menyhért, Boldizsár

Nagymama rejtélyes betűket írt fel az ajtófélfára. 20 + G + M + B + 24. El nem tudtam képzelni, mi lehet ez.…
PEOPLE TEAM tábor

Elmúlt, de nem nyomtalanul

Ma újra korán kellett kelnem. Véget ért az őszi szünet. November 6-a van, hétfő, és…
PEOPLE TEAM tábor

Először hallgasd meg őket!

A nyári táborok kétségtelenül nagyszerű lehetőséget jelentenek a gyerekeknek és fiataloknak arra, hogy néhány napig…
PEOPLE TEAM tábor

Harcolni a háborúban

A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? –…
PEOPLE TEAM tábor

Uborcsom vagy körbarack?

Milyen jó, hogy ma már a kisvárosi piacon is kapható alma alakú körte (nashi körte),…
PEOPLE TEAM tábor

A nyári napközis táborokról

Nyáron az egész országban és szerte a világban számos napközis tábor szerveződik. Ezek számtalan lehetőséget…