Táborválasztás a világban
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos szempontot.

Táborszerkezet

Alan javasolja, hogy először is fontoljuk meg, milyen szerkezetű táborozást igényel a gyermekünk. Van, aki jól érzi magát a szigorú beosztás szerint szervezett programokban, míg más inkább az önálló vagy lazább keretek között kiválasztható tevékenységeket kedveli.

Ellenőrzés

Egyéb tényezők is befolyásolhatják az elhatározásainkat. Például a tábor elhelyezkedése, az időtartam és az ár. Az egészségügyi és biztonsági feltételek ellenőrzése – a szülők számára ellenőrizhetősége! – szintén elengedhetetlen. Kérdések, amelyeket mindenképpen érdemes kivesézni a választás előtt: (1) tevékenységek, amelyeket a tábor kínál, (2) a táboroztatók képzettsége, (3) a csoportok mérete, (4) a korosztályok.

A több jobb

Az az ideális, amikor több tábor közül választunk. Hasonlítsuk össze őket! Elengedhetetlen, hogy a gyermekünk nyitott legyen a friss élményekre és az új barátokra, akikkel majd találkozhat a táborban. Semmi nem lehet kényszer! Az eleve rossz start egy táborozáshoz, de legyünk őszinték: lényegében bármihez.

Alapvetések

A tapasztalt táborozók és a szüleik újra és újra felhívják a figyelmet az egyik legfontosabbra: a táborvezetőkkel és a személyzettel való beszélgetés vagy részletes egyeztetés segít megtudni, hogy a tábor értékei összhangban állnak-e a szülőkéivel.

A táborválasztásnál nemcsak az általános információk, a tevékenységek, a táborhelyszínen kínált állandó lehetőségek és a szolgáltatások számítanak, hanem az össztábori hangulat és az alapvető célkitűzések is.

Szórakozni és tanulni

A legtöbb amerikai táborban gyakran különböző „speciális napokat” szerveznek, amelyeket a táborozók gondosan előkészítenek, illetve kitörő örömmel várnak. A speciális nap általában a tábor csúcspontja: az aznapi tevékenységek lehetnek versengések a tábori csapatok között, illetve kooperatív eseménysorozat is; kardinális plusz, hogy a gyerekek ne csak szórakozzanak, hanem – akár észrevétlenül, de – tanuljanak is, lehetőleg a társaikkal együttműködve.

Mindegy, melyik országban élünk, milyen nyelvet beszélünk, táborozni nagyszerű dolog. Készüljünk okosan, átgondoltan, vidám a nyárra és a vakációra!

Forrás: The Learning Network

Példa légy
Hogyan válasszunk nyári tábort?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Dinnyeevés (I)

A nyár kedvelt zöldsége a kukorica, gyümölcse pedig a dinnye. Már az ókori görögök, rómaiak…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Jogot minden gyermeknek!

Felnőttnek, fiatalnak a jog és annak érvényesítése egyaránt kézenfekvő dolog manapság. Azonban tudnod kell, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Felszabadulásunk ünnepe

– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi. – Mit csináltak velem? – nézett fel…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…
PEOPLE TEAM tábor

De akkor mit csináljak?

Az ősz beköszöntével jönnek a ködös, esős, hideg és szeles napok, amikor legszívesebben az orrunkat…
PEOPLE TEAM tábor

Használjuk fel újra!

Nem csupán március 18-án, az újrahasznosítás világnapján, hanem az év minden napján figyelnünk kell a…