Példa légy
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Egy kihívásokkal teli világban a szülőknek egyre nagyobb szerepük van a gyermekeik megfelelő felkészítésében a jövőre. A szülők azonban nem mindig tudják, hogyan kellene ezt segíteniük. Jó hír, hogy nem kell tökéletesnek lenni.

Az emberiség egy különleges fajta azért is, mert képes mások utánzásával tanulni. Programozva vagyunk arra, hogy mások cselekedeteit lemásoljuk, megértsük azokat, és beépítsük saját magunkba. A gyermekek figyelik, mit tesznek a szüleik.

Ezért fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket a gyermekünknek szeretnénk megtanítani. Fontos, hogy tisztelettel kezeljük a gyermekünket, mutassunk pozitív magatartást és hozzáállást; érzékenyen figyeljünk a gyermekünk érzelmeire.

A szülőknek lehetőségük van jó példával elől járni. Az, hogy hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, mit teszünk az életben, hogyan kezeljük az érzelmeinket, mind-mind hatással van a gyermekünkre. A jó példa nemcsak a szülők, hanem a társadalom minden tagja számára fontos. Az emberek gyakran követik mások példáját, különösen ha azok olyanok, akikre felnéznek.

A minőségi szerepmodellnek rendkívüli a felelőssége. A szülőknek tudatosan kell figyelniük a saját cselekedeteikre és viselkedésükre. Fontos, hogy az értékrendünk és a magatartásunk összhangban legyenek, hogy hitelesek legyünk a gyermekeink előtt.

Összességében, ha jó szerepmodellek szeretnénk lenni gyermekeinknek, akkor fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket szeretnénk, hogy a gyermekünk megtanuljon, illetve követni tudja őket. Legyünk tudatában, hogy minden cselekedetünk hatással van a gyermekeinkre; tudatosan figyeljünk arra, milyen példát mutatunk nekik.

Ez az írás a „Csak jobb szülő lehetsz” sorozat egyik része.

Pamela Li írása nyomán

Tábori programok
Táborválasztás a világban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

Anyák napja

– Nagymama, téged is felköszönt anyák napján Anya? – kérdezte Matyi. – Természetesen, én is…
PEOPLE TEAM tábor

Én megpróbáltam…

Kedves Mikulás! Remélem, jól vagy! Én a Kati vagyok, és már izgulok a karácsony miatt.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a lovagi tornák.…