Példa légy
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Egy kihívásokkal teli világban a szülőknek egyre nagyobb szerepük van a gyermekeik megfelelő felkészítésében a jövőre. A szülők azonban nem mindig tudják, hogyan kellene ezt segíteniük. Jó hír, hogy nem kell tökéletesnek lenni.

Az emberiség egy különleges fajta azért is, mert képes mások utánzásával tanulni. Programozva vagyunk arra, hogy mások cselekedeteit lemásoljuk, megértsük azokat, és beépítsük saját magunkba. A gyermekek figyelik, mit tesznek a szüleik.

Ezért fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket a gyermekünknek szeretnénk megtanítani. Fontos, hogy tisztelettel kezeljük a gyermekünket, mutassunk pozitív magatartást és hozzáállást; érzékenyen figyeljünk a gyermekünk érzelmeire.

A szülőknek lehetőségük van jó példával elől járni. Az, hogy hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, mit teszünk az életben, hogyan kezeljük az érzelmeinket, mind-mind hatással van a gyermekünkre. A jó példa nemcsak a szülők, hanem a társadalom minden tagja számára fontos. Az emberek gyakran követik mások példáját, különösen ha azok olyanok, akikre felnéznek.

A minőségi szerepmodellnek rendkívüli a felelőssége. A szülőknek tudatosan kell figyelniük a saját cselekedeteikre és viselkedésükre. Fontos, hogy az értékrendünk és a magatartásunk összhangban legyenek, hogy hitelesek legyünk a gyermekeink előtt.

Összességében, ha jó szerepmodellek szeretnénk lenni gyermekeinknek, akkor fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket szeretnénk, hogy a gyermekünk megtanuljon, illetve követni tudja őket. Legyünk tudatában, hogy minden cselekedetünk hatással van a gyermekeinkre; tudatosan figyeljünk arra, milyen példát mutatunk nekik.

Ez az írás a „Csak jobb szülő lehetsz” sorozat egyik része.

Pamela Li írása nyomán

Tábori programok
Táborválasztás a világban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Más táborba már nem is mennék

Változatos programok, jó társaság, barátságos táboroztatók. Dávid kétszer járt a PEOPLE TEAM-ben (PT), és azóta…
PEOPLE TEAM tábor

Fagylaltkészítés

Régen sütöttünk-főztünk együtt! A könyvtári blokk után a mai alkalomra fagyikészítésre gondoltam, mert ha nyár,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Táborválasztás a világban

Így választunk napközis tábort nagyjából mindenhol. Alan Saltz (USA) tábori programigazgató említ nekünk néhány sarkalatos…
PEOPLE TEAM tábor

Nem szerencse dolga

A szülők hatással vannak gyermekük életére, legyen az jó vagy rossz. Azonban egyes gyerekek jobban…
PEOPLE TEAM tábor

Biztonságos kikötő vagy

Az, hogy a gyermekünk tudja, hogy mindig ott leszünk neki, ha szüksége van ránk, fontos…