Példa légy
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Egy kihívásokkal teli világban a szülőknek egyre nagyobb szerepük van a gyermekeik megfelelő felkészítésében a jövőre. A szülők azonban nem mindig tudják, hogyan kellene ezt segíteniük. Jó hír, hogy nem kell tökéletesnek lenni.

Az emberiség egy különleges fajta azért is, mert képes mások utánzásával tanulni. Programozva vagyunk arra, hogy mások cselekedeteit lemásoljuk, megértsük azokat, és beépítsük saját magunkba. A gyermekek figyelik, mit tesznek a szüleik.

Ezért fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket a gyermekünknek szeretnénk megtanítani. Fontos, hogy tisztelettel kezeljük a gyermekünket, mutassunk pozitív magatartást és hozzáállást; érzékenyen figyeljünk a gyermekünk érzelmeire.

A szülőknek lehetőségük van jó példával elől járni. Az, hogy hogyan reagálunk bizonyos helyzetekre, mit teszünk az életben, hogyan kezeljük az érzelmeinket, mind-mind hatással van a gyermekünkre. A jó példa nemcsak a szülők, hanem a társadalom minden tagja számára fontos. Az emberek gyakran követik mások példáját, különösen ha azok olyanok, akikre felnéznek.

A minőségi szerepmodellnek rendkívüli a felelőssége. A szülőknek tudatosan kell figyelniük a saját cselekedeteikre és viselkedésükre. Fontos, hogy az értékrendünk és a magatartásunk összhangban legyenek, hogy hitelesek legyünk a gyermekeink előtt.

Összességében, ha jó szerepmodellek szeretnénk lenni gyermekeinknek, akkor fontos, hogy azokat a tulajdonságokat, viselkedési mintákat mutassuk, amelyeket szeretnénk, hogy a gyermekünk megtanuljon, illetve követni tudja őket. Legyünk tudatában, hogy minden cselekedetünk hatással van a gyermekeinkre; tudatosan figyeljünk arra, milyen példát mutatunk nekik.

Ez az írás a „Csak jobb szülő lehetsz” sorozat egyik része.

Pamela Li írása nyomán

Tábori programok
Táborválasztás a világban

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Védjük őket!

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Társas lények

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként…
PEOPLE TEAM tábor

A tudományok és a béke ünnepe

A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította, aki hatalmas vagyona egy részéről 1895.…