Gyermeknap
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

– Gyerekek, holnap nem lehet lustálkodni, korán keltek! – figyelmeztette Zsófit és Matyit Nagypapa.

– Ne már, vasárnap lesz! – tiltakoztak a gyerekek.

– De május utolsó vasárnapja! – mondta Nagymama.

– Hurrá, gyereknap!

– Bizony! Kiviszünk benneteket a Városligetbe, ahol nagyon sok program vár rátok.

Mióta ünnepeljük a gyermeknapot?

A gyermeknap a világ sok országában ünnep. A nemzetközi gyermeknap Törökországból ered, először 1920-ban tartották meg, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián, 1925-ben. Ezzel párhuzamosan említhető még a San Franciscóban megrendezett sárkányhajó-fesztivál, amely a kínai árvákat emelte ki. Az ENSZ-közgyűlés 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyereknapot.

Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jólléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

Gyermeknap Magyarországon

Magyarországon az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, ha nem is minden évben. Edelsheim-Gyulai Lipót egyesületi elnök egy 1909. évi beszédében elmondta, hogy 1906-ban 46, 1907-ben 612, 1908-ban pedig már 2262 vidéki város és község vett részt a gyermeknap megünneplésében.

Az 1920-as években vált rendszeressé, hogy május vagy június valamelyik napját gyermeknappá nevezték ki. 1931-től már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, többnyire május első felében, mégpedig 1943-ig nemzeti gyermekhét néven. Ez 1944-ben a II. világháború miatt nem került megrendezésre.

1948 novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai tanácsülésén úgy határozott, hogy a jövőben június hóban a világ minden olyan államában, ahol a Nemzetközi Nőszövetségnek szervezete van, gyermeknapot rendeznek, amely minden országban a politikai és gazdasági viszonyoknak megfelelően a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. A gyermeknap főtárgya a gyermekek kizsákmányolása elleni harc lesz, továbbá a gyermekek egészségvédelme és a tanulási lehetőségek megjavítása.

A fenti határozatnak megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot: idén május 26-án.

Gyermeknap a világ országaiban

Japánban a gyermeknap 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon a családok papírsárkányokat reptetnek. Indiában november 14-én van gyereknap, az ország első miniszterelnökének, Dzsaváharlál Nehru születésének évfordulóján.

Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Mexikóban április 30., Nagy-Britanniában és Spanyolországban május második vasárnapja, az USA-ban június első vasárnapja, Kubában július harmadik vasárnapja, Chilében augusztus első vasárnapja, Argentínában augusztus második vasárnapja, Brazíliában október 12., Peruban október 14. a gyermeknap.

Programok gyermeknapon

A gyerekek ünnepén minden évben rengeteg rendezvény, program várja a lurkókat. A gyereknap célja, hogy a kicsik jól szórakozzanak, ezen a napon az övék legyen minden figyelem.

Várják a gyerekeket többek között Budapesten a Városligetbe, a Népligetbe, a Margitszigetre, a budai Várba, a Müpába, a Vasúttörténeti Parkba, a Gyermekvasútra és országszerte sok helyszínre.

Szerző: Tóth Réka


Uborcsom vagy körbarack?
Dohányzás elleni nap

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A méret fontos

Tisztelt Mikulás! Mi vagyunk Boldi és Lemi, az ikrek, és anyu segít nekünk ezt a…
PEOPLE TEAM tábor

Márton-napi libaünnep

Alig jöttünk vissza a suliba az őszi szünet eseményekkel dús hetéről, máris elérkezett november 11-e.…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Koboldok városa

Nagyon izgalmas és eseménydús programon vehettünk részt az este folyamán. A Koboldok városa név teljesen…