Társas lények
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként meg körülvegyenek minket más emberek. Természetesen különböző vérmérsékletűek vagyunk, így léteznek társaságkedvelőbb és magányosabb típusok is. Mégis: arra lettünk teremtve, hogy másokkal együtt létezve éljük életünket.

Létezünk

Az ember lételeme a kommunikáció, hiszen József Attila óta tudjuk: „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.” A férfiak fő beszédtémája a munka és a hobbi, ellenben keveset lelkiznek. A nők viszont ha összejönnek, kis idő múlva már akár legrejtettebb titkaikat is felfedik egymásnak. Korlátlanul és őszintén beszélgetnek egymással párkapcsolati problémákról vagy gyermeknevelési kérdésekről, megosztják érzelmeiket és feltárják lelkük mélyét.

Döntünk

Az egész napos munka, tanulás, háztartás és gyereknevelés után mindenkinek jólesik egy kis csend, nyugalom és egyedüllét. Az ember elolvas egy könyvet, megiszik egy csésze teát, forró fürdőt vesz. Egy idő után azonban azt veszi észre: túl nagy a csend, nincs kihez szólni, hiányzik a társaság. Talán az arany középút a legjobb: meglegyen a nyugodt magánszféránk, de amikor akarunk, tudjunk társakhoz kapcsolódni.

Egyszerűsítünk

Az egyedüllét mindig a könnyebb út, hiszen nem kell alkalmazkodni senkihez. Oda pakolunk, ahová akarunk, olyan zenét hallgatunk, ami tetszik, és akkor kelünk, akkor fekszünk, amikor jólesik.

Igazodunk

Társakkal lenni viszont nem csak azért jó, mert kölcsönösen segítünk egymásnak. A másokkal való kapcsolódásokból rengeteget tanulhatunk. Például gondoskodni, alkalmazkodni, kommunikálni. Megismerünk a miénktől eltérő életfelfogásokat, világnézeteket. A különböző véleményekből természetesen néha ellentétek fakadhatnak, de ha elsajátítjuk, hogyan kell emberi módon konfliktusokat kezelni, akkor sokat fejlődhetünk. Egy-egy nézeteltérés sikeres megoldása után komoly szintet ugorhat egy kapcsolat.

Táborozunk

A gyermekek számára is nagyon fontos, hogy jó közösségek részei legyenek. Egy osztály, egy sportklub, szomszédság, barátság építőleg hat a személyiségükre. Ezt fokozottan segítik az olyan helyzetek, amikor nem az iskolában vannak egy tanórán, hanem a megszokott környezetből és élethelyzetből kiszakítva, például egy osztálykiránduláson vagy egy nyári táborban. Az ilyen események nemcsak jó kalandot, de közösségfejlődést is jelentenek nekik.

Tóth Réka

Koboldok városa
Sosincs korán!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Hogyan válasszunk nyári tábort?

A megfelelő nyári tábor kiválasztása gyakran megterhelő lehet, de ha figyelembe veszel néhány kulcsfontosságú tényezőt,…
PEOPLE TEAM tábor

Melyik listán vagyok?

Mélyen tisztelt Mikulás! Én vagyok Milkó, és hatéves vagyok. Azért írok, mert van egy fontos…
PEOPLE TEAM tábor

Áron eskügyűjteménye

Már éppen zárni készültem a könyvtárat az iskolában, ahol dolgoztam, amikor halk kopogást hallottam az…
PEOPLE TEAM tábor

Védjük őket!

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a…