Társas lények
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként meg körülvegyenek minket más emberek. Természetesen különböző vérmérsékletűek vagyunk, így léteznek társaságkedvelőbb és magányosabb típusok is. Mégis: arra lettünk teremtve, hogy másokkal együtt létezve éljük életünket.

Létezünk

Az ember lételeme a kommunikáció, hiszen József Attila óta tudjuk: „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.” A férfiak fő beszédtémája a munka és a hobbi, ellenben keveset lelkiznek. A nők viszont ha összejönnek, kis idő múlva már akár legrejtettebb titkaikat is felfedik egymásnak. Korlátlanul és őszintén beszélgetnek egymással párkapcsolati problémákról vagy gyermeknevelési kérdésekről, megosztják érzelmeiket és feltárják lelkük mélyét.

Döntünk

Az egész napos munka, tanulás, háztartás és gyereknevelés után mindenkinek jólesik egy kis csend, nyugalom és egyedüllét. Az ember elolvas egy könyvet, megiszik egy csésze teát, forró fürdőt vesz. Egy idő után azonban azt veszi észre: túl nagy a csend, nincs kihez szólni, hiányzik a társaság. Talán az arany középút a legjobb: meglegyen a nyugodt magánszféránk, de amikor akarunk, tudjunk társakhoz kapcsolódni.

Egyszerűsítünk

Az egyedüllét mindig a könnyebb út, hiszen nem kell alkalmazkodni senkihez. Oda pakolunk, ahová akarunk, olyan zenét hallgatunk, ami tetszik, és akkor kelünk, akkor fekszünk, amikor jólesik.

Igazodunk

Társakkal lenni viszont nem csak azért jó, mert kölcsönösen segítünk egymásnak. A másokkal való kapcsolódásokból rengeteget tanulhatunk. Például gondoskodni, alkalmazkodni, kommunikálni. Megismerünk a miénktől eltérő életfelfogásokat, világnézeteket. A különböző véleményekből természetesen néha ellentétek fakadhatnak, de ha elsajátítjuk, hogyan kell emberi módon konfliktusokat kezelni, akkor sokat fejlődhetünk. Egy-egy nézeteltérés sikeres megoldása után komoly szintet ugorhat egy kapcsolat.

Táborozunk

A gyermekek számára is nagyon fontos, hogy jó közösségek részei legyenek. Egy osztály, egy sportklub, szomszédság, barátság építőleg hat a személyiségükre. Ezt fokozottan segítik az olyan helyzetek, amikor nem az iskolában vannak egy tanórán, hanem a megszokott környezetből és élethelyzetből kiszakítva, például egy osztálykiránduláson vagy egy nyári táborban. Az ilyen események nemcsak jó kalandot, de közösségfejlődést is jelentenek nekik.

Tóth Réka

Koboldok városa
Sosincs korán!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Pohárfedő gyöngyből

Az előző alkalommal limonádé, jégkocka készült. Ehhez a témához kapcsolódik a mai ötlet. A hűsítőket…
PEOPLE TEAM tábor

Múzeumlátogatás

Újra itt vagyok. Most a 2. program következik a listámról: a múzeumlátogatás. Említettem már, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Pizsiparti helyett

Noel szívesen kipróbálná magát a PEOPLE TEAM táboroztatójaként. Hogy mit tud a PT-ről, és miért…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

A kor nem lehet gond

Kedves Jézuska! Én vagyok Márton, az a hétéves fiú, aki nagyon várja a karácsonyt. Vagyis…
PEOPLE TEAM tábor

Bajai vagy szegedi?

Kedvenc nyári kajáink: a halászlé. Nem csak a karácsonyi asztalnál esszük szívesen, hiszen a jó…
PEOPLE TEAM tábor

Fagyosszentek

– Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget! – dudorászta Matyi. – El vagy tévedve,…
PEOPLE TEAM tábor

Kacsát a netről?

Amikor a nagymamád vasárnap este közli, „Gyerekek, holnap estére kacsasültet készítenék!”, hogyan oldjátok meg? Elgondolkodtál…
PEOPLE TEAM tábor

Vince – teli a pince

Tegnap, hiába van január, a faültetésről írtam, most pedig a szőlőről, szintén a tél végén.…