Társas lények
Egyveleg
PEOPLE TEAM tábor

Közhelyszerűen hangzik, de az emberek társas lények. Hiába szeretünk néha egyedül lenni, fontos, hogy egyébként meg körülvegyenek minket más emberek. Természetesen különböző vérmérsékletűek vagyunk, így léteznek társaságkedvelőbb és magányosabb típusok is. Mégis: arra lettünk teremtve, hogy másokkal együtt létezve éljük életünket.

Létezünk

Az ember lételeme a kommunikáció, hiszen József Attila óta tudjuk: „Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat.” A férfiak fő beszédtémája a munka és a hobbi, ellenben keveset lelkiznek. A nők viszont ha összejönnek, kis idő múlva már akár legrejtettebb titkaikat is felfedik egymásnak. Korlátlanul és őszintén beszélgetnek egymással párkapcsolati problémákról vagy gyermeknevelési kérdésekről, megosztják érzelmeiket és feltárják lelkük mélyét.

Döntünk

Az egész napos munka, tanulás, háztartás és gyereknevelés után mindenkinek jólesik egy kis csend, nyugalom és egyedüllét. Az ember elolvas egy könyvet, megiszik egy csésze teát, forró fürdőt vesz. Egy idő után azonban azt veszi észre: túl nagy a csend, nincs kihez szólni, hiányzik a társaság. Talán az arany középút a legjobb: meglegyen a nyugodt magánszféránk, de amikor akarunk, tudjunk társakhoz kapcsolódni.

Egyszerűsítünk

Az egyedüllét mindig a könnyebb út, hiszen nem kell alkalmazkodni senkihez. Oda pakolunk, ahová akarunk, olyan zenét hallgatunk, ami tetszik, és akkor kelünk, akkor fekszünk, amikor jólesik.

Igazodunk

Társakkal lenni viszont nem csak azért jó, mert kölcsönösen segítünk egymásnak. A másokkal való kapcsolódásokból rengeteget tanulhatunk. Például gondoskodni, alkalmazkodni, kommunikálni. Megismerünk a miénktől eltérő életfelfogásokat, világnézeteket. A különböző véleményekből természetesen néha ellentétek fakadhatnak, de ha elsajátítjuk, hogyan kell emberi módon konfliktusokat kezelni, akkor sokat fejlődhetünk. Egy-egy nézeteltérés sikeres megoldása után komoly szintet ugorhat egy kapcsolat.

Táborozunk

A gyermekek számára is nagyon fontos, hogy jó közösségek részei legyenek. Egy osztály, egy sportklub, szomszédság, barátság építőleg hat a személyiségükre. Ezt fokozottan segítik az olyan helyzetek, amikor nem az iskolában vannak egy tanórán, hanem a megszokott környezetből és élethelyzetből kiszakítva, például egy osztálykiránduláson vagy egy nyári táborban. Az ilyen események nemcsak jó kalandot, de közösségfejlődést is jelentenek nekik.

Tóth Réka

Koboldok városa
Sosincs korán!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…
PEOPLE TEAM tábor

Csillagnézés tanulással

A PEOPLE TEAM nyári táborának táboroztatóit meginterjúvoló sorozatunkat Lillával folytatjuk. Mutatkozz be, kérlek! Beretka Lilla…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Tábori programok

A programok minősége különösen releváns szempont a tábor kiválasztásánál. A jól szervezett nyári táborokban számos…
PEOPLE TEAM tábor

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor

WC nélküli élet?

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az…
PEOPLE TEAM tábor

Orsolya–nap

Orsi idegesen lapozgatta a telefonját a táborban. Anna huppant mellé az ágyra, és megkérdezte: –…
PEOPLE TEAM tábor

Mert az ünnepek után…

Kedves Jézuska! Anna vagyok, Zizi anyukája. Nagyon hálás vagyok, hogy minden évben gondoskodsz a mi…