Három kontinens fúziója
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog. Sőt, a következő tipp, a Hamburg sem igaz maradéktalanul. Sokak kedvence, a hamburger igen hosszú utat járt be, és három kontinens is szerepet játszott a létrejöttében.

A nyers, aprított, fűszerezett hús fogyasztását a tatárok ismertették meg az oroszokkal a középkor során. Ez az étel jutott el később a német kereskedővárosokba is, ahonnan aztán Európa-szerte megismerték.

A szendvicset John Montaguról, Sandwich grófjáról nevezték el, ő fogyasztott kenyérszeletek közé tett húst. Ehhez Németországban és Ausztriában zsemlét használtak. A 19. században, a nagy kivándorlási hullám hatására jutott el Amerikába ez az étel, amely Hamburgról, a legforgalmasabb kikötővárosról kapta a nevét. New Yorkban a század közepétől kínálták a hamburg steaket, a kenyérrel felszolgált, fűszeres darált húst. A marhatenyésztés folyamatos növekedésével és a hús árának csökkenésével ez az étel egyre népszerűbbé vált. Ennek ellenére mégsem volt mindenhol elérhető, ezeken a helyeken sertéshússal pótolták. Ebben a változatban megtalálható volt a saláta, a sajt, a hagyma és a majonéz is, és a húspogácsa mellett főtt sertésnyelvet és szalonnát is tartalmazhatott. Gyorsan a vásárok kedvelt ételévé vált, és hogy menet közben is fogyasztható legyen, zsemlébe téve árusították. A gazdasági világválság idején vált igazán elterjedtté, mivel olcsó volt, csupán öt centbe került. Az 1930-as években alapult meg a McDonald’s. A kezdeti hot dog árusítás után hamar felismerték, hogy bevételük jelentős része a hamburgerekből származik, így áttértek annak készítésére és forgalmazására.

Manapság a burger szót már nem csak a marha-, illetve a sertéshúspogácsát tartalmazó szendvicsekre használják. Ezzel az elnevezéssel készülnek halat vagy szárnyast tartalmazó, illetve vegetáriánus szendvicsek is.

Hamburger, ahogy én készítem:

– 40 dkg darált marhahús

– 1 evőkanál paprikakrém

– 2 db hamburgerzsemle

– ketchup, mustár, majonéz – ízlés szerint

– sajt – a legjobb a cheddar

– saláta, uborka, lila hagyma, paradicsom

– olaj a hús sütéséhez

A darált húshoz hozzákeverjük a paprikakrémet. A masszát elfelezzük, két húspogácsát formázunk belőle. Ezeket olajon, serpenyőben oldalanként 4-4 percig sütjük. A zsemléket félbevágjuk, belsejüket kicsit megpirítjuk, majd ízlés szerint megpakoljuk. Aki bátrabb, próbálkozhat saját bucival is.

L. Molnár Edit

Kupakokból játékok (3)
Babzsák (1)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Lángoskészítés (I)

A lángos hungarikum. Kelt tésztás sült lepény. Arra biztatlak, hogy süss otthon anyukáddal, nagymamáddal. Ha…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…
PEOPLE TEAM tábor

Gipszöntés otthon (I)

Amiről most írok, akár kétnapos elfoglaltságot is jelenthet számodra a nyáron. A gipszöntés fortélyait mutatom…
PEOPLE TEAM tábor

Használjuk fel újra!

Nem csupán március 18-án, az újrahasznosítás világnapján, hanem az év minden napján figyelnünk kell a…