Időkapszula készítése
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Ahogy ígértem, itt is vagyok. A listámon első az időkapszula, jól meg szeretném tervezni, azért vettem az elejére. Meg kell gondolnom, hogy mit teszek bele, és hogy hova ásom el.

Mi is ez a tárgy? Egy olyan tartály, amelyben régi tárgyak, információk találhatóak a múltból. A kommunikáció egyik fajtája, a múlt üzen a jövőnek. Olyan, mint a modernebb kor barlangrajzai. Ezt persze csak én találtam ki, de azért jutott eszembe, mert ez is történetet mond el valakinek az életéről, csak tárgyak segítségével.

Jeles esemény alkalmával, ünnepség kíséretében szokták elásni, esetleg bebetonozni. Én az ásást tervezem. Világkiállítás, alapkőletétel adja általában az alkalmat. Ha amerikai filmeket nézel, akkor abban a végzősök is szoktak elásni ilyet, és általában érettségi találkozón ássák ki. Ezzel a témával a történészek is foglalkoznak, úgy vélekednek, hogy nem minden időkapszula szándékos. Erre legtöbbször Pompeji városát hozzák fel példának. Időkapszulaként kezelik, de nem emberi akarat, hanem természeti katasztrófa, egy vulkánkitörés hozta létre. Eddig nem néztem ebből a megközelítésből, de el tudom fogadni ezt a megállapítást.

A kifejezés – time capsule – 1937 óta forog a köztudatban. 1939-ben helyezték el tudatosan az elsőt. Rézből, krómból, ezüstből öntötték ki (törekedtek a biztonságra). Könyvet, vetőmagokat, mikroszkópot, mikrofilmeket, szótárakat, iratokat, vallásos műveket tettek bele. 5000 évre zárták le.

Utánanéztem annak, hogy időkapszula készítésekor melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen figyelni kell. Az első tényező, hogy mikor fogom előásni. A 30. születésnapomat céloztam meg. A helye a mamám kertjében lesz. Térképet is készítek hozzá. A nélkülözhető személyes dolgaim egy része kerül bele: póló, nadrág, kedvenc zenéim pendrive-on. Veszek egy politikai és egy bulvárlapot. Vajon hogyan vélekednek majd 14 év múlva az emberek az orosz–ukrán háborúról? Az aktuális celebek mit csinálnak 2037-ben? Egy levelet is írok az álmaimról, céljaimról. Kíváncsi leszek, hogy mi fog megvalósulni abból, amit elterveztem. Kövesd a példámat te is!

Lejegyezte: Kropokné Kiss Éva


Grillezés (III)
Kaleidoszkóp házilag (I)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Vatikáni Titkos Levéltár (I)

A rejtélyek és a titkok mindig megmozgatják az emberek fantáziáját, ráadásul hajlamosak vagyunk arra, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (II)

Az eszközt kiválasztottad, most a faszén következik. Minden benzinkútnál, szupermarketben, illetve a nagyobb boltokban is…
c

Étel az ókorból

Kedvenc nyári kajáink: pizza. A pizza olasz eredetű étel, manapság az egész világon elterjedt. Alapja…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni még mindig jó!

Az előző cikkem az emberre irányította a figyelmet, a mostani az állatvilágra fókuszál. A fára…