Időkapszula készítése
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Ahogy ígértem, itt is vagyok. A listámon első az időkapszula, jól meg szeretném tervezni, azért vettem az elejére. Meg kell gondolnom, hogy mit teszek bele, és hogy hova ásom el.

Mi is ez a tárgy? Egy olyan tartály, amelyben régi tárgyak, információk találhatóak a múltból. A kommunikáció egyik fajtája, a múlt üzen a jövőnek. Olyan, mint a modernebb kor barlangrajzai. Ezt persze csak én találtam ki, de azért jutott eszembe, mert ez is történetet mond el valakinek az életéről, csak tárgyak segítségével.

Jeles esemény alkalmával, ünnepség kíséretében szokták elásni, esetleg bebetonozni. Én az ásást tervezem. Világkiállítás, alapkőletétel adja általában az alkalmat. Ha amerikai filmeket nézel, akkor abban a végzősök is szoktak elásni ilyet, és általában érettségi találkozón ássák ki. Ezzel a témával a történészek is foglalkoznak, úgy vélekednek, hogy nem minden időkapszula szándékos. Erre legtöbbször Pompeji városát hozzák fel példának. Időkapszulaként kezelik, de nem emberi akarat, hanem természeti katasztrófa, egy vulkánkitörés hozta létre. Eddig nem néztem ebből a megközelítésből, de el tudom fogadni ezt a megállapítást.

A kifejezés – time capsule – 1937 óta forog a köztudatban. 1939-ben helyezték el tudatosan az elsőt. Rézből, krómból, ezüstből öntötték ki (törekedtek a biztonságra). Könyvet, vetőmagokat, mikroszkópot, mikrofilmeket, szótárakat, iratokat, vallásos műveket tettek bele. 5000 évre zárták le.

Utánanéztem annak, hogy időkapszula készítésekor melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen figyelni kell. Az első tényező, hogy mikor fogom előásni. A 30. születésnapomat céloztam meg. A helye a mamám kertjében lesz. Térképet is készítek hozzá. A nélkülözhető személyes dolgaim egy része kerül bele: póló, nadrág, kedvenc zenéim pendrive-on. Veszek egy politikai és egy bulvárlapot. Vajon hogyan vélekednek majd 14 év múlva az emberek az orosz–ukrán háborúról? Az aktuális celebek mit csinálnak 2037-ben? Egy levelet is írok az álmaimról, céljaimról. Kíváncsi leszek, hogy mi fog megvalósulni abból, amit elterveztem. Kövesd a példámat te is!

Lejegyezte: Kropokné Kiss Éva


Grillezés (III)
Kaleidoszkóp házilag (I)

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Élő zene a szabadban

Az élő zenés, nagyzenekaros koncerteknek varázserejük van. Összehozzák a különböző korcsoportú embereket, és felejthetetlen élményt…
PEOPLE TEAM tábor

Kupakokból játékok (2)

Figyelem! Folytatás következik. Színvarázs a hatodik játék a sorban. Ehhez nagyon sok kupak kell, lehetőleg…
PEOPLE TEAM tábor

Vatikáni Titkos Levéltár (I)

A rejtélyek és a titkok mindig megmozgatják az emberek fantáziáját, ráadásul hajlamosak vagyunk arra, hogy…
PEOPLE TEAM tábor

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Magyar street food

Kedvenc nyári kajáink: lángos. Nyár, vízpart, lángos. Sokunk fejében kapcsolódik össze a meleggel és a…