Vatikáni Titkos Levéltár (II)
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

Folytassuk, ahol abbahagytuk. A Vatikáni Titkos Levéltárról írtam neked, és ott hagytuk abba, hogy ha bemehetnék, akkor elolvasnám Ferenc József levelét. Utána megnézném a levelek jegyzékét, ha létezik, és mindet elolvasnám. Nagyon sok vallási és politikai titokra derülne fény, biztos vagyok benne. Azonban ezek továbbra is titkok maradnak.

Hogy miért lett titkos? Azért, mert csak az éppen aktuális pápának van joga ide bemenni, és elolvasni az itt található anyagokat. Lemondása esetén elveszíti ezt a jogot, és az őt követő pápa kapja meg. A kutatók és a papok sem léphetnek be ebbe a helyiségbe. Vajon a pápák mennyi időt tölthetnek itt? Kíváncsiak a múlt sötét titkaira? Történelmi szempontból fontos, súlyos esetek miatt hozták létre az archívumot. A becslések szerint a polcok hossza 85 km lehet. Rengeteg titok lehet ott. Állami papírok, üzleti levelezések, üzleti könyvek vannak ezeken a hosszú polcokon, amiket az egyház halmozott fel. Itt őrzik Galilei perének kéziratos formáját, Michelangelo levelét, ami szerint nem fizették ki a Sixtus-kápolnában végzett munkáját. Luther Márton 1521-es kiátkozási papírjai és VIII. Henrik válási papírjai szintén itt porosodnak. Egy része nyilvánossá vált a kutatók számára, de például az 1939 utáni iratokba nem lehet betekinteni még nagyon sokáig (ekkor tört ki a II. világháború, ha napvilágra kerülnének bizonyos dolgok, biztosan felkavarnák a felszínen nyugodt vizet).

Remélem, kíváncsivá tettelek téged; azért lássuk be, valószínűleg ezeket az anyagokat nem tudjuk elolvasni nyári ötletként, esős időben. Azonban azt gondolom, jó, ha tudsz róluk.

Kropokné Kiss Éva

Vatikáni Titkos Levéltár (I)
Pizzasütés 1.

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Főttkukorica-evés

Nyár közepén sok helyen kapható a főtt, csöves kukorica. Otthon is megfőzheti az, aki nagyobb…
PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni 2.

Azt a feladatot adtam nektek, hogy válasszatok megfelelő kinti alvóhelyet. Remélem, sikerült. Gondolom, hogy az…
PEOPLE TEAM tábor

Pétanque

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 1.

A kagylógyűjtés történhet Magyarországon és tengerparton. Itthon más típusú kagylókat találunk, egészen nagyokat is. Ezeket…
PEOPLE TEAM tábor

Vízparti játékok 1.

Nincs annál jobb időtöltés, ha a tó- vagy folyóparton található eszközöket összegyűjtöd. Melyekre is gondolok…
PEOPLE TEAM tábor

A csacsihal

Kedvenc nyári kajáink: hekk és más sült halak. A hamisítatlan balatoni hekk – sokáig élt…