Strandröplabda
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A nyári ötletek legújabb cikkében a strandröplabda kerül górcső alá. Hogy miért? Mert a legjobb és az egyik legegyszerűbb nyári sportok közé tartozik, nem kerül sok pénzbe (manapság sajnos ez is meghatározó a sport kiválasztásakor). Magához a játékhoz nincs szükség nagy létszámú csapatra, és csodás barna színt szerezhetünk egy-egy meccs alatt, utána pedig megmártózhatunk a vízben.

Néhány fontos tudnivaló: olimpiai sportág 1996 óta, két csapat játssza, homokon. A térfeleket magas hálóval választják el egymástól. A lényege az, hogy a labdát úgy kell átütni a másik csapathoz, hogy ők ne tudják azt visszaütni, hanem a földön landoljon a labda, és pontot szerezzenek.

Elsőként 1915-ben Dél-Kaliforniában és Hawaiin játszották, ma már sok országban népszerű, és tengerpart nélkül is élmény a játék.

Mik a pontos szabályai? Alapjaiban véve minden ugyanaz, mint a csarnokos változatban. A különbség annyi, hogy mezítláb a meleg homokban, rendszerint fürdőruhában játsszák. Ugye milyen jó érzés a homokban futkározni? A játékosok itt is csak háromszor érhetnek a labdába, mielőtt átütik a háló fölött, természetesen nem ugyanaz az ember, hanem mindig felváltva. Hat fő helyett ketten versenyeznek, 8 × 16 méteres pályán (9 × 18 méteres helyett). Itt cserére nincs lehetőség.

Tudtad, hogy a Strandröplabda Országos Bajnokságot Tatán rendezik?  Évek óta az Öreg-tó partján lévő komplex sport- és szabadidős parkban, az Építők Parkjában. Az ötcsillagos minősítésű verseny három napon át négy, a hivatalos előírásoknak megfelelő pályán zajlik. Játszmára fel!

Kropokné Kiss Éva

Pétanque
A mezítlábas gyalogos

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

A legjobb meló a világon

Karina a PEOPLE TEAM nyári táborában szeret igazán tanár lenni. Lássuk, miben más szerinte a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Sátorban aludni

Ha nyár, akkor kaland és élmény. Régen írtam kinti programról. Jöhet egy sátrazás éjjel az…
PEOPLE TEAM tábor

Rómától Mexikóig

Kedvenc nyári kajáink: palacsinta. Ha palacsintáról van szó, nem feltétlenül a nyár jut eszünkbe. Hiszen…
PEOPLE TEAM tábor

Naplemente

Ha a lemenő napot látjuk, akkor az önmagában is csodás látványt nyújt. Mindezt még emlékezetesebbé…
PEOPLE TEAM tábor

Három kontinens fúziója

Kedvenc nyári kajáink: hamburger. Ha hamburger, akkor Amerikai Egyesült Államok? Nem ilyen egyszerű a dolog.…

Nem csupán napközis

A nyár messzinek és végtelennek tűnik, de az idő gyorsan repül. Nem érdemes az utolsó…