Strandröplabda
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A nyári ötletek legújabb cikkében a strandröplabda kerül górcső alá. Hogy miért? Mert a legjobb és az egyik legegyszerűbb nyári sportok közé tartozik, nem kerül sok pénzbe (manapság sajnos ez is meghatározó a sport kiválasztásakor). Magához a játékhoz nincs szükség nagy létszámú csapatra, és csodás barna színt szerezhetünk egy-egy meccs alatt, utána pedig megmártózhatunk a vízben.

Néhány fontos tudnivaló: olimpiai sportág 1996 óta, két csapat játssza, homokon. A térfeleket magas hálóval választják el egymástól. A lényege az, hogy a labdát úgy kell átütni a másik csapathoz, hogy ők ne tudják azt visszaütni, hanem a földön landoljon a labda, és pontot szerezzenek.

Elsőként 1915-ben Dél-Kaliforniában és Hawaiin játszották, ma már sok országban népszerű, és tengerpart nélkül is élmény a játék.

Mik a pontos szabályai? Alapjaiban véve minden ugyanaz, mint a csarnokos változatban. A különbség annyi, hogy mezítláb a meleg homokban, rendszerint fürdőruhában játsszák. Ugye milyen jó érzés a homokban futkározni? A játékosok itt is csak háromszor érhetnek a labdába, mielőtt átütik a háló fölött, természetesen nem ugyanaz az ember, hanem mindig felváltva. Hat fő helyett ketten versenyeznek, 8 × 16 méteres pályán (9 × 18 méteres helyett). Itt cserére nincs lehetőség.

Tudtad, hogy a Strandröplabda Országos Bajnokságot Tatán rendezik?  Évek óta az Öreg-tó partján lévő komplex sport- és szabadidős parkban, az Építők Parkjában. Az ötcsillagos minősítésű verseny három napon át négy, a hivatalos előírásoknak megfelelő pályán zajlik. Játszmára fel!

Kropokné Kiss Éva

Pétanque
A mezítlábas gyalogos

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Kaleidoszkóp házilag (I)

Most egy nehezebb feladatot hoztam: kaleidoszkópkészítést. Kicsit bonyolultnak tűnhet elsőre, de odafigyeléssel remek eszközt készíthetsz…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (I)

Sok programot ajánlottam már neked a nyárra. A következőt kint is és bent is végre…
PEOPLE TEAM tábor

Vízparti játékok 1.

Nincs annál jobb időtöltés, ha a tó- vagy folyóparton található eszközöket összegyűjtöd. Melyekre is gondolok…
PEOPLE TEAM tábor

Slime készítése otthon

Sok gyereket, még a felnőtteket is vonzzák az érdekes tapintású, ragacsos dolgok. Nagyon elterjedt a…
PEOPLE TEAM tábor

Vizes játékok

A nagy melegben csak egy dolog ad enyhülést: a víz. Nyáron mehetsz strandra, fürödhetsz medencében,…