Pétanque
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre népszerűbb. A nyári ötletek közé kívánkozik, egyszer érdemes mindenkinek kipróbálni.

A franciák már a középkortól kezdve játszották a különböző változatait, főleg a hadseregben. Ezzel a szenvedélyükkel kivívták az éppen trónon lévő király haragját. IV. Károly még be is tiltotta azért, hogy ne vonja el a férfiak figyelmét a feladatuktól, elvégre nem játékra szerződtette őket.

Játszható egyéniben (egy egy ellen), duplettben (kettő kettő ellen, három golyóval) és triplettben (három három ellen, játékosonként két golyóval).

Maga a golyó fém, átmérője 70,5 és 80 milliméter közötti. Vannak amatőr- és versenygolyók (ezek sokkal drágábbak). A pálya vízszintes, alsó rétege tömör homok. Nagysága 15 méter hosszú és 4 méter széles, de természetesen lehetnek eltérések. Füves, műfüves, nagy kavicsos felület nem alkalmas játékra, mert az eszközök elsüllyedhetnek, elgurulhatnak és pattoghatnak is. A dobókör 50 centiméter átmérőjű, mozgatható, de egy körön (amíg minden résztvevő dob egyet) a helyén kell maradnia. Először a kezdő ember az Öcsi nevű golyót dobja el (Öcsi fából, esetleg műanyagból készül, nem mágnesezhető, és 30 milliméter átmérőjű). A cél mindig az, hogy a csapat vagy az egyéni versenyző nem érhet hozzá senkihez, semmihez, és az utána következő dobások minél közelebb kerüljenek hozzá. A meccs 13 pontig tart. A dobás pillanatától egészen a célba érésig tilos elmozdulni lábbal a dobószögből. A golyó eldobásának mindig azonos módon, lefelé tartott tenyérrel kell megtörténnie.

Kropokné Kiss Éva

Gurulunk
Strandröplabda

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el. – Már…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Summerhill: iskola másként

A Summerhill Iskola Suffolkban, Angliában található. Alapítója Alexander Sutherland Neill skót pedagógus, oktatáselméleti szakember, a…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Strandröplabda

A nyári ötletek legújabb cikkében a strandröplabda kerül górcső alá. Hogy miért? Mert a legjobb…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicsfestés

A rajzolás és a hagyományos festészet mellett egyre jobban terjed hazánkban a kavicsok festése, díszítése.…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…
PEOPLE TEAM tábor

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…