Pétanque
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A pétanque francia eredetű golyójáték. Azért írok róla, mert Magyarország strandjain és parkjaiban is egyre népszerűbb. A nyári ötletek közé kívánkozik, egyszer érdemes mindenkinek kipróbálni.

A franciák már a középkortól kezdve játszották a különböző változatait, főleg a hadseregben. Ezzel a szenvedélyükkel kivívták az éppen trónon lévő király haragját. IV. Károly még be is tiltotta azért, hogy ne vonja el a férfiak figyelmét a feladatuktól, elvégre nem játékra szerződtette őket.

Játszható egyéniben (egy egy ellen), duplettben (kettő kettő ellen, három golyóval) és triplettben (három három ellen, játékosonként két golyóval).

Maga a golyó fém, átmérője 70,5 és 80 milliméter közötti. Vannak amatőr- és versenygolyók (ezek sokkal drágábbak). A pálya vízszintes, alsó rétege tömör homok. Nagysága 15 méter hosszú és 4 méter széles, de természetesen lehetnek eltérések. Füves, műfüves, nagy kavicsos felület nem alkalmas játékra, mert az eszközök elsüllyedhetnek, elgurulhatnak és pattoghatnak is. A dobókör 50 centiméter átmérőjű, mozgatható, de egy körön (amíg minden résztvevő dob egyet) a helyén kell maradnia. Először a kezdő ember az Öcsi nevű golyót dobja el (Öcsi fából, esetleg műanyagból készül, nem mágnesezhető, és 30 milliméter átmérőjű). A cél mindig az, hogy a csapat vagy az egyéni versenyző nem érhet hozzá senkihez, semmihez, és az utána következő dobások minél közelebb kerüljenek hozzá. A meccs 13 pontig tart. A dobás pillanatától egészen a célba érésig tilos elmozdulni lábbal a dobószögből. A golyó eldobásának mindig azonos módon, lefelé tartott tenyérrel kell megtörténnie.

Kropokné Kiss Éva

Gurulunk
Strandröplabda

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (III)

Az elmúlt alkalommal egy egyszerű zsírpapírból készített legyező megvalósításának lépéseit ismerted meg. Most következzen egy…
PEOPLE TEAM tábor

A mezítlábas gyalogos

Kedvenc nyári kajáink: lecsó. Nincs nyár lecsó nélkül. Olyannyira, hogy zöldségeseknél és boltokban egyaránt láthatjuk…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 2.

Az előző írásom összefoglalta neked a hazai kagylók jellemzőit, előfordulási helyeiket. A mostaniban pedig felhasználjuk…
PEOPLE TEAM tábor

Grillezés (I)

Sok programot ajánlottam már neked a nyárra. A következőt kint is és bent is végre…
PEOPLE TEAM tábor

Trambulinozás

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő…