Trambulinozás
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő eszközként is funkcionált náluk. A rozmár bőrének felhasználásával alkották meg a trambulinhoz hasonlatos eszközt, hogy egymást a levegőbe dobálják vele. Régészek Kínában, Irán és Egyiptom területén találtak olyan festményeket, amelyek hasonló eszközöket ábrázoltak.

Az idő múlásával feljegyezték azt is, hogy egy-egy veszélyes helyzetben a tűzoltók szintén használták; 1887-ből maradt fenn erre vonatkozó feljegyzés. A 19. század elejétől cirkuszi mutatványok fő kelléke, egy Du Trambuline nevezetű mutatott rá, hogy magasra lehet általa repülni.

A mostani fajtát 1930-ban találta ki George Nissen, a mindössze 16 éves tornász. Szülei garázsában építette meg. Az első modellt favázzal, közepén vászonnal építette meg.

A trambulinok típusai: kerti, akkumulátoros, nyuszi-, mini-, nyílt végű, dupla mini- és versenytrambulin. A kertihez szükséges védőfelszerelés, az akkumulátoros egy szerkezet, amely több téglalap alakú ugrószőnyeget tartalmaz egymás mellett. A nyuszis változattal városok játszóterein, vásárokban találkozhatsz. A mini négyzet alakú, és a művészi tornán használják, a nyílt végű nehezebb ugrásokra alkalmas, a dupla minit és a versenyt ismét csak a tornászok használják.

Sokféle változatát láthatod, elsőre a kertit próbáld ki, vagy a parkban lévőt, mert ez a kettő a legbiztonságosabb az összes közül. Ha elég ügyes vagy, és bátor, akkor akár tornász vagy cirkuszi akrobata is válhat belőled – kitartás és sok gyakorlás után. Ezt azonban nagyon fiatalon kell elkezdeni. A lényeg, hogy a te választásod legyen. Elég az is, ha találsz magadnak egy újfajta mozgásformát, amit szeretsz csinálni.

Kropokné Kiss Éva


Számháború
Használjuk fel újra!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Séta egy arborétumban

Az előző cikkeim a szentjánosbogár-rajzásról szóltak. Arra gondoltam, hogy akkor azt az arborétumot mutatom be…
PEOPLE TEAM tábor

Sárkányeregetés

A sárkányeregetés kedvelt szabadidős tevékenység, történelme pedig már több mint 2000 éves múltra tekint vissza.…
PEOPLE TEAM tábor

Potpourri házilag

A szoba illatosítása nem új keletű dolog, vásárolható és házilag egyaránt elkészíthető frissítők nagy számban…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (III)

Az elmúlt alkalommal egy egyszerű zsírpapírból készített legyező megvalósításának lépéseit ismerted meg. Most következzen egy…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 2.

Az előző írásom összefoglalta neked a hazai kagylók jellemzőit, előfordulási helyeiket. A mostaniban pedig felhasználjuk…

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Élő zene a szabadban

Az élő zenés, nagyzenekaros koncerteknek varázserejük van. Összehozzák a különböző korcsoportú embereket, és felejthetetlen élményt…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicsfestés

A rajzolás és a hagyományos festészet mellett egyre jobban terjed hazánkban a kavicsok festése, díszítése.…