Trambulinozás
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő eszközként is funkcionált náluk. A rozmár bőrének felhasználásával alkották meg a trambulinhoz hasonlatos eszközt, hogy egymást a levegőbe dobálják vele. Régészek Kínában, Irán és Egyiptom területén találtak olyan festményeket, amelyek hasonló eszközöket ábrázoltak.

Az idő múlásával feljegyezték azt is, hogy egy-egy veszélyes helyzetben a tűzoltók szintén használták; 1887-ből maradt fenn erre vonatkozó feljegyzés. A 19. század elejétől cirkuszi mutatványok fő kelléke, egy Du Trambuline nevezetű mutatott rá, hogy magasra lehet általa repülni.

A mostani fajtát 1930-ban találta ki George Nissen, a mindössze 16 éves tornász. Szülei garázsában építette meg. Az első modellt favázzal, közepén vászonnal építette meg.

A trambulinok típusai: kerti, akkumulátoros, nyuszi-, mini-, nyílt végű, dupla mini- és versenytrambulin. A kertihez szükséges védőfelszerelés, az akkumulátoros egy szerkezet, amely több téglalap alakú ugrószőnyeget tartalmaz egymás mellett. A nyuszis változattal városok játszóterein, vásárokban találkozhatsz. A mini négyzet alakú, és a művészi tornán használják, a nyílt végű nehezebb ugrásokra alkalmas, a dupla minit és a versenyt ismét csak a tornászok használják.

Sokféle változatát láthatod, elsőre a kertit próbáld ki, vagy a parkban lévőt, mert ez a kettő a legbiztonságosabb az összes közül. Ha elég ügyes vagy, és bátor, akkor akár tornász vagy cirkuszi akrobata is válhat belőled – kitartás és sok gyakorlás után. Ezt azonban nagyon fiatalon kell elkezdeni. A lényeg, hogy a te választásod legyen. Elég az is, ha találsz magadnak egy újfajta mozgásformát, amit szeretsz csinálni.

Kropokné Kiss Éva


Számháború

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Védjük őket!

Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a…
PEOPLE TEAM tábor

Nem támadt kedvem hazatelefonálni

Virág négy éven át táborozott a PEOPLE TEAM-ben, legutóbb azonban táboroztatónak jelentkezett a kecskeméti gyerekfesztiválra.…
PEOPLE TEAM tábor

Hová szökik?

Az idei évünk szökőév, a naptárunk 2024. február 24-ét szökőnapként jelöli. Ez egy névnap nélküli…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Kavicstársas

Általában karácsony előtt kapnak nagyobb hangsúlyt a kézzel készített ajándékok. Ilyenkor mindig azt nyomatékosítják a…
PEOPLE TEAM tábor

Fára mászni jó!

Köztudott dolog, hogy a fára mászásnak jótékony hatásai is vannak az emberre. Főleg a gyerekekre.…
PEOPLE TEAM tábor

Találd ki előre!

Két és fél hónap vakáció… hm, több mint elégnek tűnik. Aztán elszaladnak a hetek, és…
PEOPLE TEAM tábor

Vatikáni Könyvtár

Bizonyára hallottál már a Vatikánról. Állam az államban, ugyanis Rómában található, területe mindössze 0,44 négyzetkilométer,…
PEOPLE TEAM tábor

Könyvtár

Nyáron esik az eső? Nem tudsz mit csinálni? Ha eddig olvastad az írásaimat, akkor biztosan…
PEOPLE TEAM tábor

Vízparti játékok 1.

Nincs annál jobb időtöltés, ha a tó- vagy folyóparton található eszközöket összegyűjtöd. Melyekre is gondolok…