Trambulinozás
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A trambulin szintén korszakunk kedvelt szabadtéri játéka. Az inuit nép használta először. Játékként és életmentő eszközként is funkcionált náluk. A rozmár bőrének felhasználásával alkották meg a trambulinhoz hasonlatos eszközt, hogy egymást a levegőbe dobálják vele. Régészek Kínában, Irán és Egyiptom területén találtak olyan festményeket, amelyek hasonló eszközöket ábrázoltak.

Az idő múlásával feljegyezték azt is, hogy egy-egy veszélyes helyzetben a tűzoltók szintén használták; 1887-ből maradt fenn erre vonatkozó feljegyzés. A 19. század elejétől cirkuszi mutatványok fő kelléke, egy Du Trambuline nevezetű mutatott rá, hogy magasra lehet általa repülni.

A mostani fajtát 1930-ban találta ki George Nissen, a mindössze 16 éves tornász. Szülei garázsában építette meg. Az első modellt favázzal, közepén vászonnal építette meg.

A trambulinok típusai: kerti, akkumulátoros, nyuszi-, mini-, nyílt végű, dupla mini- és versenytrambulin. A kertihez szükséges védőfelszerelés, az akkumulátoros egy szerkezet, amely több téglalap alakú ugrószőnyeget tartalmaz egymás mellett. A nyuszis változattal városok játszóterein, vásárokban találkozhatsz. A mini négyzet alakú, és a művészi tornán használják, a nyílt végű nehezebb ugrásokra alkalmas, a dupla minit és a versenyt ismét csak a tornászok használják.

Sokféle változatát láthatod, elsőre a kertit próbáld ki, vagy a parkban lévőt, mert ez a kettő a legbiztonságosabb az összes közül. Ha elég ügyes vagy, és bátor, akkor akár tornász vagy cirkuszi akrobata is válhat belőled – kitartás és sok gyakorlás után. Ezt azonban nagyon fiatalon kell elkezdeni. A lényeg, hogy a te választásod legyen. Elég az is, ha találsz magadnak egy újfajta mozgásformát, amit szeretsz csinálni.

Kropokné Kiss Éva


Számháború
Használjuk fel újra!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Dinnye, málna, barack stb. (2)

Kedvenc nyári kajáink: nyári gyümölcsök. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger és…
PEOPLE TEAM tábor

Legyező kézzel (I)

Ha van 30 szabad perced, vagy akár több is, akkor készíthetsz magadnak vagy a családtagjaidnak,…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Biciklizés 2.

A kerékpározás testre gyakorolt hatásait több oldalról is megközelíthetjük. Az egyik az anatómiai szempont. Az…
PEOPLE TEAM tábor

Tábor, pályázat, filmek

A MESZK Bács-Kiskun Vármegyei Területi Szervezet videópályázatot hirdet általános iskolák 6–7. osztályos tanulói részére, 20–40 másodperc…
PEOPLE TEAM tábor

Kagylógyűjtés 3.

Most biztosan meglepődsz, hogy már a harmadik írások foglalkozik a kagylók gyűjtésével és felhasználásával. Magam…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicsfestés

A rajzolás és a hagyományos festészet mellett egyre jobban terjed hazánkban a kavicsok festése, díszítése.…
PEOPLE TEAM tábor

Időkapszula készítése

Ahogy ígértem, itt is vagyok. A listámon első az időkapszula, jól meg szeretném tervezni, azért…
PEOPLE TEAM tábor

Babzsák (2)

Szia! Remélem, hogy megtaláltad a legjobb, legszebb, legegyedibb anyagot a babzsákodhoz. Akkor most folytassuk, ahol…