Kagylógyűjtés 1.
Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A kagylógyűjtés történhet Magyarországon és tengerparton. Itthon más típusú kagylókat találunk, egészen nagyokat is. Ezeket szedtem össze neked, és mutatom be.

Az első a lapos tavikagyló, amely 50-80 milliméter, ritkán 100 milliméter hosszú, 35-50 milliméter széles és 20-30 milliméter magas. Teknője lapos, ovális. Lassú folyású folyókban, holtágakban él, iszapos aljzatban. 1-11 méter mélységű vizekben is előfordulhat. Nagyon érzékeny a vízszennyeződésre.

A második a nagy kosárkagyló, amely szintén édesvizekben él, és nagyon agresszívan terjeszkedik. Vízszabályozásnál, atomerőműveknél okoz problémát, mert eltömíti a csöveket. 26-28 milliméter a széle és a hossza, illetve a magassága is. Színe zöldes, világosbarna és sötétbarna is lehet. Érdekessége, hogy Kínában fogyasztják, háziállatok takarmányozására is használják, és a vázából meszet vonnak ki, amivel gyógyítanak.

A harmadik a tavikagyló, amely hosszúkás, tojás alakú, 100-120 milliméter hosszú, 120 milliméter széles. Iszapos fenekű, álló-, ritkán pedig folyóvizekben is láthatjuk.

A negyedik a tompa folyamkagyló, amely szintén tojás alakú, hossza 50-90 milliméter, szélessége 30-45 milliméter. Feketésbarna vagy fekete a színe. Tiszta vízű, többnyire keskeny, homokos aljú folyókban, patakokban él.

Az ötödik a vándorkagyló, amelynek a legérdekesebb a kinézete. Elöl háromszögletű, hátul kerek. 25-40 milliméter hosszú és 13-18 milliméter széles. Szürkéssárga színű, barnával rajzos. Folyók, csatornák, tavak lakója. Kövekre, fadarabokra, más kagylókra, esetleg vízi járművekre telepedve él.

A legelterjedtebb a tavikagyló, ezzel biztosan találkozhatsz, ha kitartóan keresel; arra figyelj oda, hogy a kiszáradt kagylóhéjat szedd össze, amiben kagyló él, azt ne bántsd! Azt javaslom, hogy ne indulj útnak, mert veszélyes lehet, és könnyedén beleeshetsz a vízbe. Felnőtt mindenképpen kísérjen el! Jó gyűjtést kívánok!

Kropokné Kiss Éva

Tábor, pályázat, filmek
A csacsihal

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor

Elemlámpázás

A kempingezéshez kapcsolódik a következő cikkem. Biztosan sokatoknak eszébe jutott már, hogy milyen lehet éjjel…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…

KAPCSOLÓDÓ

PEOPLE TEAM tábor

Könyvtár

Nyáron esik az eső? Nem tudsz mit csinálni? Ha eddig olvastad az írásaimat, akkor biztosan…
PEOPLE TEAM tábor

Dinnyeevés (II)

A különböző fajtáknál hagytuk abba múltkor. Most jöjjön még egy kis áttekintés, utána pedig megosztom…
PEOPLE TEAM tábor

Kavicstársas

Általában karácsony előtt kapnak nagyobb hangsúlyt a kézzel készített ajándékok. Ilyenkor mindig azt nyomatékosítják a…
PEOPLE TEAM tábor

Barátságkarkötő

A barátságkarkötőről eddig mindig az a kép élt bennem, hogy fonalból, gyöngyből készül, egyszerű vagy…
PEOPLE TEAM tábor

Vatikáni Könyvtár

Bizonyára hallottál már a Vatikánról. Állam az államban, ugyanis Rómában található, területe mindössze 0,44 négyzetkilométer,…