Kagylógyűjtés 1.

Nyári ötlet
PEOPLE TEAM tábor

A kagylógyűjtés történhet Magyarországon és tengerparton. Itthon más típusú kagylókat találunk, egészen nagyokat is. Ezeket szedtem össze neked, és mutatom be.

Az első a lapos tavikagyló, amely 50-80 milliméter, ritkán 100 milliméter hosszú, 35-50 milliméter széles és 20-30 milliméter magas. Teknője lapos, ovális. Lassú folyású folyókban, holtágakban él, iszapos aljzatban. 1-11 méter mélységű vizekben is előfordulhat. Nagyon érzékeny a vízszennyeződésre.

A második a nagy kosárkagyló, amely szintén édesvizekben él, és nagyon agresszívan terjeszkedik. Vízszabályozásnál, atomerőműveknél okoz problémát, mert eltömíti a csöveket. 26-28 milliméter a széle és a hossza, illetve a magassága is. Színe zöldes, világosbarna és sötétbarna is lehet. Érdekessége, hogy Kínában fogyasztják, háziállatok takarmányozására is használják, és a vázából meszet vonnak ki, amivel gyógyítanak.

A harmadik a tavikagyló, amely hosszúkás, tojás alakú, 100-120 milliméter hosszú, 120 milliméter széles. Iszapos fenekű, álló-, ritkán pedig folyóvizekben is láthatjuk.

A negyedik a tompa folyamkagyló, amely szintén tojás alakú, hossza 50-90 milliméter, szélessége 30-45 milliméter. Feketésbarna vagy fekete a színe. Tiszta vízű, többnyire keskeny, homokos aljú folyókban, patakokban él.

Az ötödik a vándorkagyló, amelynek a legérdekesebb a kinézete. Elöl háromszögletű, hátul kerek. 25-40 milliméter hosszú és 13-18 milliméter széles. Szürkéssárga színű, barnával rajzos. Folyók, csatornák, tavak lakója. Kövekre, fadarabokra, más kagylókra, esetleg vízi járművekre telepedve él.

A legelterjedtebb a tavikagyló, ezzel biztosan találkozhatsz, ha kitartóan keresel; arra figyelj oda, hogy a kiszáradt kagylóhéjat szedd össze, amiben kagyló él, azt ne bántsd! Azt javaslom, hogy ne indulj útnak, mert veszélyes lehet, és könnyedén beleeshetsz a vízbe. Felnőtt mindenképpen kísérjen el! Jó gyűjtést kívánok!

Kropokné Kiss Éva

Tábor, pályázat, filmek
A csacsihal

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ